Programma-Nieuws

3 maart: Culturele Zondag Doesburg

Wandelen door de historische binnenstad van Doesburg is op de eerste zondag van de maand extra leuk. Dan kunnen bezoekers namelijk een route volgen langs podia, musea, galerieën en ateliers. Op zondag 3 maart openen die weer hun deuren tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Papier met bloemzaadjes

Het voorjaar staat bijna voor de deur en dat is te merken bij papiermakerij Doesburg. Daar wordt handgeschept papier gemaakt met bloemzaadjes. Men gebruikt hiervoor plantaardige vezels (geen oud papier), maakt de papierpulp zelf en voegt niets anders toe dan alleen maar verschillende soorten bloemzaden. Kinderen kunnen een gratis velletje papier komen scheppen.

250 letterkasten

In de Historische Boekdrukkerij De Arend kunnen bezoekers een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Arie Niks, de eigenaar van de historische drukkerij, zal met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken.
In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterkasten vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Arie Niks is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum

Een van de vijf musea die Doesburg rijk is, is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Dat heeft recent een ruimer jasje gekregen. Via de nieuwe ingang maakt de bezoeker eerst kennis met de geschiedenis van het speelgoed. De winkel van 1900 etaleert oud speelgoed en het nieuwere is te zien in een nagebouwd dorpje. In het tweede deel van het museum staat het openbaar vervoer in al zijn facetten centraal.

Ravel en Dvořak (en meer) in Podium Doesburg

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg twee klassieke concerten die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ in Zwolle. Pianoduo Kateryna Shapran en Balázs Fazekas spelen Ravel, Moszkowski Schubert, Dvořak en Brahms. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis. Voor het programma check de website www.podiumdoesburg.nl

Portretten, landschappen en afbeeldingen van dieren

In Galerie Aan het Putpad bestaat de collectie onder meer uit portretten, landschappen en afbeeldingen van dieren, alle van de hand van Anne van der Meiden. Er bestaat ook een mogelijkheid in opdracht tekeningen van huisdieren te laten maken door haar.

Nog tot 31 maart zijn de persoonlijke en verfijnde pentekeningen van rasechte Doesburger Mart Branda te zien in museum De Roode Tooren.

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling  ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 maart gesloten zijn. 

4 februari: Culturele Zondag Doesburg


Wandelen door de historische binnenstad van Doesburg is op de eerste zondag van de maand extra leuk. Dan kunnen bezoekers namelijk een route volgen langs podia, musea, galerieën en ateliers. Op zondag 4 februari openen die weer hun deuren tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Een van de vijf musea die Doesburg rijk is, is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Dat heeft recent een ruimer jasje gekregen. Via de nieuwe ingang maakt de bezoeker eerst kennis met de geschiedenis van het speelgoed. De winkel van 1900 etaleert oud speelgoed en het nieuwere is te zien in een nagebouwd dorpje. In het tweede deel van het museum staat het openbaar vervoer centraal. Alle facetten komen aan de orde.

Bij Podium Doesburg zijn er twee klassieke concerten die worden verzorgd door het Duo Delta Scuti. Dit duo bestaat uit pianist Mateo Viscarra Wilde en cellist Gemma Smit. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis. Voor het programma check de website www.podiumdoesburg.nl

Kunstkamer Lindewal toont een selectie foto’s die de Haarlemse fotograaf Stijn Nieuwendijk maakte tijdens zijn reizen door Europa en het Midden-Oosten. Spectaculaire berggezichten in de Dolomieten en de Julische Alpen, subtiele lijnen in Madaba, Berlijn en Gran Paradiso maken van deze fototentoonstelling een visueel feest.

In Galerie Aan het Putpad is naast de bestaande collectie nieuw werk te zien van Anne van der Meiden. De afgelopen maanden heeft zij met houtskool tien intrigerende portretten gemaakt, alle op groot formaat.

In een doorlopende verkoopexpeditie toont Gerda Drenth in Keramiek Atelier Phoenix fantasievolle, vaak sprookjesachtige beelden. Gemaakt van aardewerk, maar ook van fragiel porselein.

Nog tot 31 maart zijn de persoonlijke en verfijnde pentekeningen van de rasechte Doesburger Mart Banda te zien in museum De Roode Tooren.

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV Doesburg. Daar is ook bekend welke deelnemers op 4 februari gesloten zijn.

Eerste Culturele Zondag in het nieuwe jaar

Ook in 2024 staat Doesburg op de eerste zondag van de maand in het teken van de Culturele Zondag. Op zondag 7 januari is de historische binnenstad tussen 12.00 en 17.00 uur weer het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en ateliers.

Fotografie van Stijn Nieuwendijk

Foto van berglandschap Dolomieten
Fanes Sennes, Dolomieten – Stijn Nieuwendijk

Kunstkamer Lindewal toont een selectie foto’s die de Haarlemse fotograaf Stijn Nieuwendijk maakte tijdens zijn reizen door Europa en het Midden-Oosten. Dramatische berggezichten in de Dolomieten en de Julische Alpen, subtiele lijnen in Madaba, Berlijn en Gran Paradiso maken van deze fototentoonstelling een visueel feest. Nieuwendijks foto’s zijn in het binnen- en buitenland gepubliceerd (Het Parool, Vice Magazine, de VRT en de BBC).

Grieg en Schubert in Gasthuiskerk

Kos Lyd Duo. Afbeelding: podiumdoesburg.nl

In de Gasthuiskerk verzorgt Podium Doesburg twee klassieke concerten die worden uitgevoerd door het Duo Kos Lydo Dit duo bestaat uit pianiste Aleksandra Tepliakova en violist Sascha Bergsma. In Doesburg speelt het duo muziek van Grieg, Schubert, en Mayke Nas, en solovioolwerken van Bartók, Paganini, en Von Westhoff. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Van pulp tot papier

Vroeger maakte men papier van lompen. Versleten kleding werd door de lompenboer aan huis opgehaald en aan een papiermolen verkocht. Deze oude kleding werd ontdaan van naden, knopen etc. en in kleine stukjes gescheurd waarna het verwerkt werd tot papierpulp. Van de papierpulp werd het mooiste papier geschept. Bij de Papiermakerij Doesburg kunnen bezoekers papier komen scheppen van lompen (en misschien wel laten bedrukken bij Historische Boekdrukkerij de Arend).

Etsen in drukkerij De Arend

Bij deze drukkerij zijn deze zondag ook tientallen etsen te bewonderen. Al eerder stond Historische Boekdrukkerij De Arend in het teken van het kunstproduct etsen. ‘Het was bij ons toen echter zo druk, dat wij lang niet alle bezoekers goed te woord hebben kunnen staan’, vertelt eigenaar Arie Niks. “Daarom herhalen we deze activiteit en kan men zien hoe een ets tot stand komt.” De etsster Kaem biedt een groot aantal van haar kleurrijke producten nu aan in de uitverkoop.

Zilveren mosterdpotjes

zilvermuseumDe imposante Martinikerk is geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn dan doorlopend rondleidingen. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur bespeelt stadsbeiaardier Frans Haagen live het carillon. In de kerk is ook het Zilvermuseum Doesburg te bezoeken. Dat beschikt over een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten.

Pentekeningen van Mart Banda

In Streekmuseum De Roode Tooren bevindt zich in in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakt door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Folder bij VVV

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 7 januari gesloten zijn. 

9 en 16 december: schilderijen van Rob Verhoef in de verkoop

De eind juli overleden Doesburger Rob Verhoef liet meer dan vijftig kleurrijke schilderijen na, die op 9 en 16 december in de verkoop komen.

Rob heeft zich op allerlei manieren actief ingezet voor Doesburg: in de Monumentenvereniging, voor Culturele zondag, bij het Kunstlab en als vrijwilliger bij het Lalique museum. Maar zijn grootste passie waren De Linies, het grootste rijksmonument van Doesburg, de in 1701 door Menno van Coehoorn aangelegde vestingwerken. Hij stimuleerde het zichtbaar en begaanbaar maken van de Hoge Linie en begeleidde de afgelopen jaren tientallen rondleidingen.

Rob was ook een verdienstelijk amateurschilder en zat graag in zijn knusse atelier te schilderen; bijna altijd met olieverf, soms klein, soms groot, altijd kleurrijk, realistisch en figuratief. Vaak Doesburgse huizen, straten of taferelen, maar ook de IJssel, landschappen of stillevens.

Atelier-de-benedentuinDe ruim vijftig schilderijen die hij heeft nagelaten worden door zijn weduwe, Els Verhoef, aangeboden om te verkopen waarbij de opbrengst geheel via de Vereniging Stad en Ambt Doesborgh zal worden aangewend voor het door Rob gewenste doel ‘Het verhaal van de Linies doorgeven’.

Op zaterdagen 9 en 16 december zullen de schilderijen tussen 10 en 17 uur te zien en te koop zijn tegen zeer schappelijke prijzen in het pand aan de Meipoortstraat 7 in Doesburg (voorheen Leff). Die winkel is geheel belangeloos ter beschikking gesteld door Roelien van Limbeek , die daar vanaf 2 januari a.s. haar winkel ‘Spiritueel tussen hemel en aarde’ naartoe zal verplaatsen.

Culturele Zondag in feestmaand december

Op zondag 3 december is het tussen 12.00 uur en 17.00 uur weer Culturele Zondag in Doesburg. De historische binnenstad is dan het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en ateliers.

Nieuwjaarskaarten

Aan de rand van het oude centrum bevindt zich de Historisch Boekdrukkerij De Arend. Hier zijn bijzondere Nieuwjaarskaarten verkrijgbaar. Arie Niks heeft de hand weten te leggen op twee zeer oude illustraties/clichés en daar gaat hij op zijn persen mee aan de slag. Het ene cliché toont beren, die aan het sneeuwballen gooien zijn. Het ander illustreert het schoonrijden op de schaats.

Een van die kaarten is ook geschikt om zelf met kinderen verder in te kleuren. Er wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier, namelijk Biotop. Aanstaande zondag laat Arie Niks ook zien hoe er vroeger in een drukkerij werd gewerkt met een kleine degelpers en loden letters.

Handgeschepte kerstkaarten

Papiermakerij Doesburg staat in het teken van het naderende Kerstfeest. Er worden handgeschepte kerstkaarten gemaakt. Uit afgedankte lompen ontstaat groen en rood papier. Of ronde vormen en figuren die als basis kunnen dienen voor het vervaardigen van kerstballen. De bezoekers mogen ook zelf een gratis een velletje papier komen scheppen en er is handgeschept papier te koop.

Bronzen beelden

In Het Bovenhuys exposeert Yvon van Wordragen haar bronzen beelden en schilderijen met als thema “de vrouw in een abstracte omgeving”. Verder zijn er wisselende exposities van andere kunstenaars. De kunstwerken komen goed tot hun recht in de huiselijke sfeer van Het Bovenhuys met ambachtelijk vervaardigde meubels en exclusieve verlichting.

Glaskunst

De toepassing van verschillende glastechnieken is de specialiteit van Glasatelier Jevaba. Daarnaast presenteert men glaskunst van kunstenaars uit de hele wereld. Ook is er gereedschap en glas te vinden voor hobbyisten en kunstenaars.

Rondleidingen en carillon Martinikerk

De imposante Martinikerk is geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn dan doorlopend rondleidingen. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur bespeelt stadsbeiaardier Frans Haagen live het carillon.

Lalique Museum

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ´Koninkrijk van Kleuren´. De andere tentoonstelling ´Mucha en tijdgenoten`is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Richterambt Doesborgh

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

.

Culturele Zondag 5 november

Op zondag 5 november is het tussen 12.00 uur en 17.00 uur weer Culturele Zondag in Doesburg. De historische binnenstad is dan het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en kamers in de historische binnenstad.

Lalique Museum

(foto: Linda Roelfsema)

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Podium Doesburg

Podium Doesburg heeft deze zondag in de Gasthuiskerk twee optredens, te weten om 12.00 uur de welbekende Blue River Jazzband en om 14.30 uur een exclusieve Try out van Fee Aaij Qwartet. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

Galerie Numero Negen

Galerie Numero Negen exposeert schilderijen en keramiek van Saskia Holthuizen. Haar olieverfschilderijen vallen op door de felle kleuren. Op haar keramische objecten zijn kleine voorstellingen geschilderd met acrylverf.

Galerie Aan het Putpad

In Galerie Aan het Putpad is naast de bestaande collectie nieuw werk te zien van Anne van der Meiden. De afgelopen maanden heeft zij met houtskool tien portretten gemaakt, alle op groot formaat.

Kunstlab

Vanaf 2 november zijn in De Opkamer van het Kunstlab zelf gemaakte Sinterklaas- en kerstcadeaus te koop. Herma Kraan brandt teksten op speciaal uitgezocht drijfhout en maakt zo kleinkunstige, betaalbare cadeautjes met een knipoog.

Streekmuseum De Roode Tooren

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

VVV

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 5 november gesloten zijn.

Culturele Zondag 1 oktober

Culturele Zondag Doesburg Het is al decennialang een bekend tafereel op de eerste zondag van de maand. Liefhebbers van heinde en verre die in de historische binnenstad van Doesburg drentelen van het ene culturele adres naar het andere. Vaak met een folder met plattegrond in de hand, gratis verkregen bij de VVV. Ook op 1 oktober kunnen ze weer genieten van een rijk geschakeerd aanbod van musea, galerieën en andere kunst gerelateerde bestemmingen.

2 concerten

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg in de Gasthuiskerk twee klassieke concerten die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ in Zwolle. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Historische boekdrukkerij

In de Historische Boekdrukkerij De Arend kan men een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Eigenaar Arie Niks zal dan met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken. In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij,zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Papierscheppen

Vroeger waren het vaak de papiermolens en papierscheppers die een eigen watermerk in het papier hadden waaruit maker en jaartal jaartal afgeleid konden worden. Deze culturele zondag staat Papiermakerij Doesburg in het teken van deze watermerken en wordt er ook papier geschept met watermerken. Ewald Weijers vertelt er graag over. Natuurlijk kunnen bezoekers ook zelf papier scheppen of handgeschept papier kopen.

Museum Lalique

Op de begane grond van de prachtig gerestaureerde Commanderij presenteert Museum Lalique twee exposties. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal Daarnaast is er inmiddels ook de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond.

Streekmuseum De Roode Tooren

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Folder bij VVV

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route. Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 1 oktober gesloten zijn. 

Start cultureel seizoen

September is traditioneel de maand waarin het culturele seizoen wordt geopend. Dat blijkt ook uit het gevarieerde programma van de Culturele Zondag die op 3 september plaatsvindt. Bezoekers van deze route langs culturele adressen in de historische binnenstad zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

2 klassieke concerten

In de Gasthuiskerk organiseert Podium Doesburg in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ twee klassieke concerten. De optredens duren ca. 45 minuten en starten om 13.30 uur en 15.00 uur. De toegang is gratis.

Papierscheppen

Bron: Doesburg TV

Meester papierschepper Ewald Weijers haakt in op het thema vlas dat ook bij de komende Monumentendag centraal staat. In het Kunstlab gebruikt hij vlas voor het scheppen van papier. Bezoekers kunnen ook zelf ervaren hoe het is om te werken met gemalen vlasvezels. Bekijk ook de video over papierscheppen.

Survivalgids

In Kunstkamer Lindewal is het werk te zien van illustrator Lizan Vermeulen, net afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ze maakte de survivalgids “Nuttige Tips en Wenken bij Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag”. Lizan over haar werk: “Veel dingen in de wereld zitten mij dwars en door middel van mijn werk kan ik daar kritiek op geven. Hierbij combineer ik taal, beeld en humor.”

Nieuwe ruimte Lalique

Museum Lalique is uitgebreid. Na een langdurige restauratie is sinds kort de ridderzaal op de begane grond van De Commanderij geschikt voor de eerste expositie. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal.

Op de oude locaties is de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze
gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

Arsenaal

Een bijzonder adres op de route is het Arsenaal, een enorm middeleeuws bouwwerk. Ooit een bijgebouw van een kloostercomplex, bewoond door nonnen. Driehonderd jaar later, in der 18e eeuw, kreeg het de functie van wapenopslag. Na een ingrijpende restauratie ontstond er in 2014 op de begane grond onder meer een sfeervolle horecagelegenheid. Tijdens de Culturele Zondag start om 16.00 uur vanaf het terras een historische rondleiding door het hele gebouw onder leiding van een gids.

Gelderse Tramwegen

Het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum bevindt zich in het Gildehofje. Het toont de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland, in het bijzonder die van de Gelderse Tramwegen in de Achterhoek. Het museum beschikt ook over een grote collectie speelgoed dat op een verrassende wijze wordt gepresenteerd.

Atelier aan het Putpad

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 september gesloten zijn.

Gesloten

Lián Art & Gifts is wegens omstandigheden niet open op zondag 3 september.In memoriam Rob Verhoef

Op maandag 31 juli is op 73 jarige leeftijd Rob Verhoef overleden. Hij was gedurende een groot aantal jaren deelnemer van de Culturele Zondag. De bezoekers konden zijn werk bewonderen in zijn atelier “De Benedentuin” aan de Burg. Nahuyssingel. Zijn schilderijen waren constructief en kleurrijk. De onderwerpen vond hij vaak in gebouwen uit onze stad, waarbij zijn interesse voor historie duidelijk naar voren kwam.

Wij hebben hem leren kennen als een betrokken bestuurslid van onze vereniging, waarvan hij een aantal jaren voorzitter was. Rob hield van resultaatgerichte besluiten en niet van langdurige vergaderingen. Hij was een vaste bezoeker van onze bijeenkomsten na de Culturele Zondag. Belangstellend vroeg hij dan hoe het de leden die zondag was vergaan.

Wij zullen Rob Verhoef blijven herinneren als een aimabele man met veel liefde voor onze vereniging. Els wensen we alle sterkte toe.

Namens het bestuur,
Arie Niks, voorzitter.

Culturele Zondag ook in augustus

Het is vakantietijd maar de maandelijkse route langs culturele adressen in de historisch binnenstad van Doesburg gaat gewoon door. Op zondag 6 augustus openen musea,  galerieën en kunstgerelateerde locaties traditiegetrouw hun deuren. Bezoekers van de Culturele Zondag zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Lalique

lalique museumIn Museum Lalique zijn twee exposities tegelijk te bewonderen. Na een langdurige restauratie is sinds kort de ridderzaal op de begane grond van De Commanderij geschikt  voor de eerste expositie. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal.  Door zijn achtergrond als juwelier kon René Lalique  als geen ander spelen met kleuren. Hij had een fijnzinnig gevoel voor licht en de inval daarvan op zijn glaskunst.

Op de oude locatie is de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

Arsenaal

Een bijzonder adres op de route is het Arsenaal, een enorm middeleeuws bouwwerk. Ooit een bijgebouw van een kloostercomplex, bewoond door nonnen. Driehonderd jaar later, in der 18e eeuw, kreeg het de functie van wapenopslag. Na een ingrijpende restauratie ontstond er in 2014 op de begane grond onder meer een sfeervolle horecagelegenheid. Tijdens de Culturele Zondag starten vanaf het terras historische rondleidingen door het hele gebouw onder leiding van een gids.

Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum

In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum. Dat toont de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland, in het bijzonder die van de Gelderse Tramwegen in de Achterhoek.
Het museum beschikt ook over een grote collectie speelgoed dat op een verrassende wijze wordt gepresenteerd.kunstlab doesburg

Kunstlab

Het expoteam van het Kunstlab laat in augustus zien wat ze zelf in haar mars heeft. De zes leden tonen samen een verscheidenheid aan werk: zilveren sieraden, vilten vogeltjes, kleine beeldhouwwerken, fotografische kunst en schilderijen in diverse stijlen.

De Arend

Historische Boekdrukkerij De Arend is gevestigd aan de rand van het centrum van Doesburg op een oude verdedigingswal. Er is een prachtige tuin ontstaan aan de zijkant en achter de drukkerij. Bezoekers zijn welkom in de tuin maar natuurlijk ook in de werkplaats De Arend. U kunt hier zien hoe de oude ambachten van letterzetten en boekdrukken in lang vervlogen tijden in zijn werk gingen.

Atelier aan het Putpad

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Alle locaties zijn gratis toegankelijk, op het Musée Lalique en het Speelgoedmuseum na, waar wel de Museumjaarkaart geldig is.  De locaties zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV Doesburg.  

Deze adressen zijn gesloten

Vanwege vakantie zijn de volgende adressen deze zondag niet geopend: Kunstkamer Lindewal, Galerie Op het Trepken, Glasatelier Jevaba, Papiermakerij Doesburg, Galerie Numero 9, en de studenten van het conservatorium Artez Zwolle hebben in juli en augustus vakantie. Dat betekent ook dat Podium Doesburg in deze maanden geen concerten organiseert tijdens de Culturele Zondag.