Agenda & Nieuws

Programma zondag 1 december 2019

Culturele Zondag in december
Op de allereerste dag van de feestmaand december is de pittoreske binnenstad van Doesburg het sfeervolle decor van de Culturele Zondag. Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers op zondag 1 december  tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van een breed cultureel aanbod. Er zijn podia voor klassieke en moderne muziek,  tal van galerieën met  gevarieerde beeldende kunst en diverse ateliers vol kunstzinnige producten, vaak uit een ver buitenland afkomstig.  Daarnaast maken drie bijzondere musea deel uit van de route.  

De Gasthuiskerk Doesburg presenteert om 12.30 uur de vierde van een serie Stadsvertellingen in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Op 7 december is het 75 jaar geleden dat dominee P.H. Borgers door de nazi’s werd gearresteerd. Hij was op dat moment dominee van de gecombineerde Evangelisch-Lutherse gemeenten van Apeldoorn en Doesburg. De Stadsvertelling van december staat helemaal in het teken van de lijfspreuk van Borgers: Niet zwijgen, maar getuigen. Chris Kors vertelt over de persoon Borgers en filosofeert over de relevantie van diens motto vandaag de dag. De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer raakte via familiebanden hij betrokken bij het verzet en werd op 5 april 1943 gearresteerd. Tijdens zijn jaren in de gevangenis schreef hij brieven, gebeden en gedichten, waarvan er een wordt voorgedragen. Wilbert Berendsen speelt op de vleugel muziek van Luther en een aantal hedendaagse componisten

   

 

                

Vanaf 15.00 uur wordt het open podium gevuld door de talenten van bandschool en –workshop Join the Band. Bij Join The Band leren deelnemers van alle leeftijden om samen in een band muziek te maken. De workshops staan onder leiding van Dayenne Wielheesen en Joël Groen. Hun leerlingen zetten in de Gasthuiskerk hun beste beentje voor in allerlei samenstellingen, alleen, als duo of in een band.

                         

Bij de Historische Boekdrukkerij De Arend is een blazende drukker te zien. Deze zondag ligt in de Adventsperiode en volgens de traditie mag er dan  buiten op de midwinterhoorn worden geblazen. Eigenaar Arie Niks van De Arend is al tientallen jaren een bevlogen blazer op dit eeuwenoude instrument. Daarom kan hij het niet laten om op de deze zondag zijn hoorn te laten klinkenNatuurlijk worden er drukdemonstraties gegeven. Arie Niks  heeft reeds tientallen Nieuwjaarskaarten gedrukt .Deze zondag gaat hij opnieuw aan de slag met een tweetal zeer oude illustraties. De afdrukken daarvan zijn geschikt om zelf in te kleuren, waardoor de verzenders er een eigen tint aan geven.

                   

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst.

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

In Galerie Grietje hangt tot en met 1 december nog werk van Wilhelmina Zoutewelle en Ellen Schut, naast werk van Helmi de Vaan. Wilhelmina Zoutewelle is 1 december zelf aanwezig. Vanaf 15 december t/m 5 januari  is er ruimte voor ambachtelijke kunst: kantkloswerk en kalligrafie in kerstsfeer. Kerstkaarten en kerstboomversiering  zijn gemaakt door Miep de Vaan (1925 -2013). Deze expositie is te bezoeken op afspraak en op de culturele zondag van 5 januari 2020.

Het gevarieerde werk van Han en Janny Jaspers is te zien in atelier De Timmi.

                       

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is meestal ook bekend welke adressen op 1 december eventueel gesloten zijn.


Programma Zondag 3 november 2019

Culturele route in historisch Doesburg

Zoals iedere maand is de pittoreske binnenstad van Doesburg op 3 november het sfeervolle decor van de Culturele Zondag. Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van een breed cultureel aanbod. Er zijn podia voor klassieke en moderne muziek,  tal van galerieën met  gevarieerde beeldende kunst en diverse ateliers vol kunstzinnige producten, vaak uit een ver buitenland afkomstig.  Daarnaast maken drie bijzondere musea deel uit van de route.  

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Oosters Licht t/m 17 november een tentoonstelling over de invloed van Japan op de Westerse kunst.

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

Aan de rand van de oude binnenstad bevindt zich Historische Drukkerij De Arend. Die heeft nu ook kerstkaarten in het assortiment. Eigenaar Arie Niks heeft de hand weten te leggen op twee zeer oude illustraties/clichés en daar gaat hij ook op zijn persen mee aan de slag. Een van die kaarten is ook geschikt om zelf verder in te kleuren. Er wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier, namelijk Biotop.

In Galerie De Keizershut, gevestigd in een voormalige apotheek, is momenteel een effectief medicijn voor blijdschap te vinden. De protagonisten in het vrolijke werk van Theo Broeren zijn omringd door goede wijnen, champagne en kleurrijk voedsel. De Bourgondiër uit Brabant koos voor Doesburg als eerste Nederlandse plek om te exposeren. Vanaf 1 november presenteert de galerie ook ander werk waarbil de nadruk ligt op Aziatische – en Britse Kunst in de breedste zin van het woord

Naast werk van Helmi de Vaan en glas objecten van Ellen Schut is in tot 1 december in Galerie Grietje werk te zien van Wilhelmina Zoutewelle (Wassenaar, 1958). Zij drukt ideeën en ervaringen uit in papier. Het zijn meestal driedimensionale objecten.

Atelier de Timmi organiseert tijdens de culturele zondag wederom een informatiebijeenkomst rond 13.00 uur. In het atelier wordt volop gewerkt en geëxperimenteerd met diverse materialen die kunnen worden gebruikt in de beeldende kunst. Op de achtergrond ontvangen studenten lesbrieven waarin wordt uitgelegd hoe je een kunstwerk kunt opbouwen. Vanwege de flinke belangstelling is er een dagdeel toegevoegd. Vanaf 22 november kan ook op de vrijdagochtend worden gewerkt.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 1 september eventueel gesloten zijn. 

Tot ziens!

                    
De keizershut           Galerie Grietje            Drukkerij de Arend              Numero9