Programma-Nieuws

Programma zondag 5 maart 2023

Op zondag 5 maart levert de romantische binnenstad van Doesburg weer het sfeervolle decor voor een route langs diverse
culturele adressen, zoals musea, galerieën en kunst gerelateerde zaken. Bezoekers zijn welkom van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Wie de ronde door Doesburg loopt, kan maar liefst vijf verschillende musea bezoeken. Landelijke bekendheid geniet het
Lalique Museum, dat een permanente ode brengt aan de beroemde Franse juwelen – en glaskunstenaar René Lalique.
Naast de vaste collectie is er de tentoonstelling Stromingen & Gestalten die de bezoeker meeneemt in het ontstaan van de kunststromingen art nouveau en art deco.

Streekmuseum De Roode Tooren geeft een overzicht van de lokale historie in diverse thema´s. Momenteel is er ook een
expositie die gewijd is aan Jan de Beijer, tekenaar van stadsgezichten uit de 18 e eeuw.

In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum. Aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen,
foto’s en prachtige schaalmodellen van oude treinen en bussen krijg je een goed beeld van het openbaar vervoer in het verleden.
Daarnaast wordt een grote collectie oud speelgoed op verrassende wijze getoond.

Een relatief nieuw cultureel adres is het Zilvermuseum, ondergebracht in een transparante glazen ruimte zwevend in de laatgotische Doesburgse Martinikerk. Het heeft een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl en uit belangrijke kunststromingen als de Jugendstil.

De historische boekdrukkerij “De Arend” trekt al sinds jaar en dag veel publiek. Deze zondag wordt er het gedicht “Het Kremlin” uit 1871 afgedrukt als affiche. Dit gedicht is ongeveer 150 jaar gelden geschreven door dominee en letterkundige Willem Theodorus van Griethuysen. Drie van de vijf coupletten geven aan dat er nu nog niet veel veranderd is in Moskou. Het gedicht zal in twee verschillende lettertypes worden gedrukt op de grote krantenproefpers uit 1900.
Bezoekers ontvangen gratis een exemplaar.

Volop variatie bij galerie Op Het Trepken. In een middeleeuwse boogkelder exposeert Margo Ellen-Oosterhof werken op handgeschept papier in een bijzondere techniek van oxidatie vloeistoffen, goudverf en pure pigmenten. Verder zijn er schilderijen
in aquarel en gemengde technieken te zien. Ook staan er beelden vervaardigd uit verscheidene steensoorten.

Papiermakerij Doesburg heeft iets bijzonders. Men gaat er tijdens de Culturele Zondag “schilderen” met papierpulp. Er wordt met behulp van gekleurde pulp in spuitflesjes een “schilderij” van papier gemaakt. Er ligt een groot schepraam klaar waar ook bezoekers gebruik van kunnen maken.

Ook de andere deelnemers hebben veel moois te bieden, u bent bij allen van harte welkom om indrukken op te doen en u te laten informeren over hetgeen u ziet.

Bovenstaande en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. De VVV bevind zich aan de Kloosterstraat 15, 6891 CC Doesburg – Tel: 0313-479088. Daar is ook bekend welke deelnemers op 5 maart gesloten zijn. 

Tot zondag !

Niet geopend : de Martinikerk is vandaag niet vrij toegankelijk voor bezichtiging ivm het concert “Lassus”
A capella koorwerken uit de renaissance. Het concert begint om 15:00 uur – te bezoeken middels het kopen van een entree kaartje. Kaartverkoop via www.stidomu.nl . 


Programma zondag 5 februari 2023

Op zondag 5 februari biedt de historische binnenstad van Doesburg voor het eerst in 2023 weer het sfeervolle decor voor een route langs diverse culturele adressen, zoals musea, galerieën en kunst gerelateerde zaken. Bezoekers zijn welkom van 12.00 uur tot 17.00 uur.

De Culturele Zondag Doesburg ging van start in het voorjaar van1990. Grote initiator was kunstenaar Ad van den Brink die deze zondag samen met partner Marga Bles met hun galerie Doesburg voor het laatst deelneemt aan de culturele route. Zijn werken en ook de beelden van Marga Bles kunnen rekenen op brede waardering.

Atelier “de Benedentuin” aan de Nahuyssingel exposeert moderne stadsgezichten van o.a. Deventer, Zutphen en daarnaast veel werken van Doesburg. Het zijn kleurige moderne schilderijen passend bij elk interieur. Het atelier ligt in de Benedentuin omdat hier vroeger een bolwerk was van de oude vesting Doesburg.

Ook aan de Nahuyssingel  is museumdrukkerij “De Arend”  gevestigd.  Die is deze zondag geheel ingericht met een verkoopexpositie van etsen van Ina Timmer en druksels/schilderijen van Arie Niks. Ina toont diverse variaties van de eeuwenoude etstechniek. Haar afdrukken zijn kleurrijk, vooral die welke zijn vervaardigd met een suikertechniek. Arie heeft diverse creaties gemaakt met behulp van drukkersmateriaal. De schilder Werkman is zijn grote voorbeeld. Ook enkele olieverfschilderijen zijn te zien. Uiteraard wordt er gedemonstreerd hoe er vroeger in een drukkerij werd gewerkt met een kleine degelpers en loden letters.

Papiermakerij Doesburg heeft wat te vieren. Donderdag 19 januari 2023 zijn de handtekeningen op het certificaat van immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg gezet door Marco van Baalen (directeur van het Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Papierscheppen) en Ewald Weijers (directeur en meester papierschepper bij c-paper). Daarom worden er tijdens ze culturele zondag leuke schaaltjes van plantaardige papierpulp gemaakt.

 In hetzelfde gebouw bevindt zich het Kunstlab. Onder de titel ´O what a wonderfull world` exposeren daar deze maand Carla Aukes en Jeanette Evers. Schilderen met textiel, dàt is wat beide vrouwen doen. In coronatijd ontdekten ze dat hun stijlen, hoewel verschillend, vooral aanvullend en versterkend werkten. En dat leidde tot veel gezamenlijk werk, rijp voor deze expositie. De hand van Carla is terug te zien in de taferelen, in het figuratieve, die van Jeannette in de verbindende vlakken, het meer abstracte.

Sinds jaar en dag is Keramiek Atelier Phoenix een vast adres op de culturele route.  Gerda Drenth maakte fantasievolle beelden. Deze zondag biedt ze miniatuurtjes in keramiek voor miniatuur prijsjes aan.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 5 februari gesloten zijn.  

Niet geopend:
Lián Art & Gifts – Bergstraat 55
Galerie op het Trepken – Heerenstraat 16
Atelier aan het Putpad – Putpad 2