Programma-Nieuws

Klassieke concerten tijdens Culturele Zondag op 1 oktober

Culturele Zondag Doesburg Het is al decennialang een bekend tafereel op de eerste zondag van de maand. Liefhebbers van heinde en verre die in de historische binnenstad van Doesburg drentelen van het ene culturele adres naar het andere. Vaak met een folder met plattegrond in de hand, gratis verkregen bij de VVV. Ook op zondag 1 oktober kunnen ze weer genieten van een rijk geschakeerd aanbod van musea, galerieën en andere kunst gerelateerde bestemmingen.

2 concerten

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg in de Gasthuiskerk twee klassieke concerten die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ in Zwolle. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Historische boekdrukkerij

In de Historische Boekdrukkerij De Arend kan men een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Eigenaar Arie Niks zal dan met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken. In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij,zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Papierscheppen

Vroeger waren het vaak de papiermolens en papierscheppers die een eigen watermerk in het papier hadden waaruit maker en jaartal jaartal afgeleid konden worden. Deze culturele zondag staat Papiermakerij Doesburg in het teken van deze watermerken en wordt er ook papier geschept met watermerken. Ewald Weijers vertelt er graag over. Natuurlijk kunnen bezoekers ook zelf papier scheppen of handgeschept papier kopen.

Museum Lalique

Op de begane grond van de prachtig gerestaureerde Commanderij presenteert Museum Lalique twee exposties. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal Daarnaast is er inmiddels ook de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond.

Streekmuseum De Roode Tooren

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Folder bij VVV

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in de musea, kerken, galeries, ateliers en huiskamers die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route. Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 1 oktober gesloten zijn. 


Start culturele seizoen

September is traditioneel de maand waarin het culturele seizoen wordt geopend. Dat blijkt ook uit het gevarieerde programma van de Culturele Zondag die op 3 september plaatsvindt. Bezoekers van deze route langs culturele adressen in de historische binnenstad zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

2 klassieke concerten

In de Gasthuiskerk organiseert Podium Doesburg in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ twee klassieke concerten. De optredens duren ca. 45 minuten en starten om 13.30 uur en 15.00 uur. De toegang is gratis.

Papierscheppen

Bron: Doesburg TV

Meester papierschepper Ewald Weijers haakt in op het thema vlas dat ook bij de komende Monumentendag centraal staat. In het Kunstlab gebruikt hij vlas voor het scheppen van papier. Bezoekers kunnen ook zelf ervaren hoe het is om te werken met gemalen vlasvezels. Bekijk ook de video over papierscheppen.

Survivalgids

In Kunstkamer Lindewal is het werk te zien van illustrator Lizan Vermeulen, net afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ze maakte de survivalgids “Nuttige Tips en Wenken bij Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag”. Lizan over haar werk: “Veel dingen in de wereld zitten mij dwars en door middel van mijn werk kan ik daar kritiek op geven. Hierbij combineer ik taal, beeld en humor.”

Nieuwe ruimte Lalique

Museum Lalique is uitgebreid. Na een langdurige restauratie is sinds kort de ridderzaal op de begane grond van De Commanderij geschikt voor de eerste expositie. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal.

Op de oude locaties is de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze
gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

Arsenaal

Een bijzonder adres op de route is het Arsenaal, een enorm middeleeuws bouwwerk. Ooit een bijgebouw van een kloostercomplex, bewoond door nonnen. Driehonderd jaar later, in der 18e eeuw, kreeg het de functie van wapenopslag. Na een ingrijpende restauratie ontstond er in 2014 op de begane grond onder meer een sfeervolle horecagelegenheid. Tijdens de Culturele Zondag start om 16.00 uur vanaf het terras een historische rondleiding door het hele gebouw onder leiding van een gids.

Gelderse Tramwegen

Het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum bevindt zich in het Gildehofje. Het toont de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland, in het bijzonder die van de Gelderse Tramwegen in de Achterhoek. Het museum beschikt ook over een grote collectie speelgoed dat op een verrassende wijze wordt gepresenteerd.

Atelier aan het Putpad

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 september gesloten zijn.

Gesloten

Lián Art & Gifts is wegens omstandigheden niet open op zondag 3 september.