Programma

Programma Zondag 1 maart 2020

Een culturele zondagmiddag in Doesburg

Op zondag 1 maart is de pittoreske binnenstad van Doesburg weer het sfeervolle decor van de Culturele Zondag. Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van een breed cultureel aanbod. Variërend van een stadsvertelling, een Open Podium en tal van galerieën met bijzondere beeldende kunst en diverse ateliers vol kunstzinnige producten, vaak uit een ver buitenland afkomstig. Daarnaast maken twee unieke musea deel uit van de route.

Het veelbezochte  Lalique museum is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Koninklijk Licht een tentoonstelling van koninklijke geschenken en lichtontwerpen van Lalique..

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

In de Gasthuiskerk begint om 12.30 uur een stadsvertelling in het kader van 75 jaar Vrijheid Het verhaal wordt omlijst met poëzie en passende muziek. Vanaf 15.00 uur is het zoals iedere maand tijd voor muzikale verrassingen op het Open Podium.

Op het gebied van beeldende kunst biedt de route volop variatie. Van Galerie Op het Trepken met schilderijen, grafiek en beeldhouwwerken in steen van Margo Ellen tot de veelzijdige techniek van etsen van Marijke de Kler (atelier “het blauwe vijfje” )  en het indrukwekkende kalligrafisch werk van Miep de Vaan-Witjes, te zien in galerie Grietje.  De expositie ”Kunst, kant en kalligrafie “ is verlengd tot 15 maart.

In een zestiende-eeuws monument is De Lotus van Caïro gevestigd. Prachtige producten van traditionele Egyptische kunstnijverheid sieren
de etalage. Prachtige bedspreien, lopers en kussenhoezen in diverse kleuren en traditionele patronen gemaakt door berber families in Egypte. Een heel andere herkomst hebben de kunst-voorwerpen die u kunt vinden bij Lián Arts & Gifts, een gevarieerd aanbod van kunst, kunstnijverheid, cadeaus en kleding, die afkomstig zijn uit China.

Deze en alle andere bijzondere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond. De folder is gratis te verkrijgen is bij de VVV, waar ook bekend is welke adressen op 1 maart eventueel gesloten zijn. En uiteraard kunt u een folder verkrijgen bij iedere deelnemer. 

Onder het kopje “deelnemers” kunt u de websites bezoeken van de deelnemers om zo meer informatie te verkrijgen.

Graag tot 1 maart !


Programma zondag 2 februari 2020

Op zondag 2 februari is de pittoreske binnenstad van Doesburg weer het sfeervolle decor van de Culturele Zondag.
Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van een breed cultureel aanbod.
Er zijn podia voor klassieke en moderne muziek, tal van galerieën met  gevarieerde beeldende kunst en diverse ateliers vol kunstzinnige producten, vaak uit een ver buitenland afkomstig. 
Daarnaast maken drie bijzondere musea deel uit van de route.  

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de
glaskunst. Daarnaast is er momenteel onder de titel “Koninklijk Licht”  een tentoonstelling van koninklijke geschenken en lichtontwerpen van Lalique. 

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

In de Gasthuiskerk begint om 12.30 uur een stadsvertelling in het kader van 75 jaar Vrijheid met als titel “In het spoor van de Kolibri”. Het verhaal wordt omlijst met poëzie en prachtige muziek uit de 16e eeuw. Vanaf 15.00 uur is het zoals iedere maand tijd voor muzikale verrassingen op het Open Podium. 

Podium Acanthus is een sfeervolle accommodatie voor onder meer klassieke kamermuziek. Bezoekers kunnen om 13.30 uur en 15.00 uur genieten van een kort concert, veelal uitgevoerd door conservatoriumstudenten.

Op het gebied van beeldende kunst biedt de route volop variatie. Van de Aboriginal Art en Balinese kunst in Galerie De Veerpoort tot de kleurrijke schilderijen en keramische objecten van Saskia Hothuizen in Galerie numero 9 of de cartografisch-landschappelijke werken van Rob Verhoef , te zien in Atelier de Benedentuin.

In een zestiende-eeuws monument is “De Lotus van  Caïro”gevestigd. Prachtige producten van traditionele Egyptische kunstnijverheid sieren de etalage. Een heel ander ambacht vormt de basis voor GlasatelierJevaba. Te zien zijn glas in lood, tiffany, randlood figuren en glasfushion.

Deze en alle andere  adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op2 februari  eventueel gesloten zijn.