Programma-Nieuws

Programma zondag 3 juli 2022

Vier nieuwe deelnemers Culturele Zondag Doesburg

Maar liefst vier nieuwe adressen maken vanaf zondag 3 juli deel uit van de culturele route die maandelijks gevolgd kan worden in de historische binnenstad van Doesburg. Op deze dag openen van 12.00 uur tot 17.00 uur musea, galerieën en ateliers hun deuren voor het publiek.

Een nieuweling op de route is Kunstkamer Lindewal van Simone Vegt en Diederik Vermeulen aan de Lindenwal nr. 30. Hier zullen wisselende exposities te zien zijn. De komende maanden hangt er werk van de Zutphense kunstenaar Lily Oosterwijk. Haar bomenlandschappen vormen het hart van de tentoonstelling in de Kunstkamer. Ze begon met het schilderen van bomen toen ze op een landgoed bij Lochem woonde. Natuurimpressies vertaalt ze in haar atelier in schilderijen. “Ik wil het onderwerp, de atmosfeer zien in mijn hoofd”, zegt ze.

 Lily Oosterwijk (1945) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk was de afgelopen decennia te zien op tentoonstellingen in onder meer Den Haag, Amsterdam en Somerset West (Zuid-Afrika).

Galerie Art Deco aan de Meipoortstraat doet ook voor het eerst mee. Willem Hengst en Ger Stallenberg, de drijvende krachten achter de nieuwe galerie, zijn specialisten op het gebied van art niveau en art deco. De collectie bestaat uit meubels, verlichting, glas en keramiek, beelden en grafiek uit de periode 1900 tot 1940. Daarnaast zijn er schilderijen van Ger Stallenberg te zien.

Naast het Lalique Museum en de De Roode Toren is de Culturele Zondag vanaf zondag 3 juli twee nieuwe musea rijker. In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum. Aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en prachtige schaalmodellen van oude treinen en bussen krijg je een goed beeld van het openbaar vervoer in het verleden. Daarnaast wordt een grote collectie oud speelgoed op verrassende wijze getoond.

Het vierde nieuwe culturele adres is het Zilvermuseum, ondergebracht in een transparante glazen ruimte zwevend in de laatgotische Doesburgse Martinikerk. Het heeft een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl en uit belangrijke kunststromingen als de Jugendstil.

Galerie De Veerpoort staat al jarenlang bekend om haar bijzondere kunst afkomstig uit verre landen. De twee appartementen boven de galerie zijn na een ingrijpende verbouwing nu ookingericht met kunst. Zondag is het open dag met een nieuwe collectie in de guesthouse appartementen.

“Kracht in Beeld en Herhaling”.  Dat is de titel van de expositie in Galerie Grietje, bestaande uit werk van Wilhelmina Zoutewelle en Helmi de Vaan. Beide kunstenaars tonen in deze expositie dat herhaling het beeld kan versterken. Op een subtiele ingetogen wijze werkt Wilhelmina dat uit in papier; Helmi gebruikt andere materialen, zoals gips, steen en keramiek. Haar werk is altijd een zoektocht van chaos naar ordening.

In het Kunstlab verzorgen diverse kunstenaars  workshops waarin ze laten zien hoe ze met verschillend materialen een kunstwerk maken. Hillie Mellema demonstreert een aantal schilder- en tekentechnieken en Herma Kraan gaat kalligraferen door middel van houtbranden. Papiermaker Ewald Weyers bevindt zich in het derde vertrek van het Kunstlab. Hij vervaardigt daar deze zondag handgeschept papier van lompen.

Wie  het atelier de Benedentuin bezoekt, krijgt een zicht met uitleg op een restant van de oude vesting Doesburg. Tentoongesteld zijn er diverse schilderijen met stedelijke onderwerpen.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 juli gesloten zijn. 


Programma zondag 5 juni 2022 – 1e pinksterdag

De eerste zondag van juni biedt de historische binnenstad van Doesburg weer het sfeervolle decor
voor een route langs meer dan 20 culturele adressen, zoals musea, galerieën en kunst gerelateerde zaken.

Vanwege vakantie is niet iedereen geopend !

Galerie Grietje heeft deze culturele zondag voor het laatst de expositie ‘zien is meer dan kijken’, reisimpressies
van Betty van Rossem.

Demonstraties van kunstenaars zijn bij te wonen in het Kunstlab. Zij laten zien hoe ze met verschillende materialen
tot een kunstwerk komen. Zo toont Rob Kuulders hoe hij een vorm uit een stuk steen houwt en kunnen bezoekers
Femmie Brinkers aan het werk zien. Door middel van naaldvitten maakt ze van wol schilderijtjes. Daarnaast zijn
er in het Kunstlab wisselende exposities.

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique.
Naast de vaste collectie is de tentoonstelling “De Stijl, Theo van Doesburg en tijdgenoten” te zien. Het doel is Nederlandse
kunstenaars uit die tijd met elkaar te vergelijken en de invloed op buitenlandse kunst te tonen

Naast de vaste opstelling zijn er tot en met 12 juni a.s. twee exposities in museum De Roode Tooren. De eerste heeft als titel: ‘1572: De geboorte van Nederland een zware bevalling voor de Achterhoek, de tweede is gewijd aan ‘Israhel van Meckenem,
de meest productieve graveur van de vijftiende eeuw.

De romantische binnentuin achter Keramiek Atelier Phoenix staat in volle bloei en is op de Culturele Zondagen vrij te
bezichtigen. Daarin staan diverse keramische tuinattributen. Maar ook binnenin het atelier is er een doorlopende
keramiektentoonstelling.

Galerie De Veerpoort staat al jarenlang bekend om haar bijzondere kunst afkomstig uit verre landen. Eigenaar Pieter Sloot
bracht uit reizen naar Indonesië  Balinese fijnpenseelkunst en Batik mee naar huis. Hij verkoopt ook Aboriginal geïmporteerde schilderijen voor een galerie uit Amsterdam. De twee appartementen boven zijn galerie zijn na een ingrijpende verbouwing nu
ook ingericht met kunst. Zo heeft een kamer op de eerste verdieping een Oosterse sfeer. Daarvan getuigen onder meer
de motieven op een kast en een afbeelding van een Chinese Maria (Quan Yin) op een wandkleed gedrukt op zijde.
In de Bloemenkamer hangen hier bloemrijke etsen en lithografieën. Gedurende juni-juli en augustus zijn de galerie en appartementen vrij toegankelijk op de Culturele Zondag.

Ondanks dat China nog steeds “op slot” zit en de prijzen omhoog schieten, doen wij bij Lián Art & Gifts, ons uiterste best u te
blijven verwelkomen in een prettige ambiance. U wordt omringd door prachtige vazen, glasrefliëfkunst, schilderijen, gebruiks-
voorwerpen, meubels en meer…. alles met een eigen verhaal. 

In Atelier aan het Putpad toont Anne van der Meiden haar werk, onder meer landschappen en zeegezichten in allerlei varianten.
In de serre biedt ze brocante en kleinere kunstwerken van haarhand aan.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV.  Daar is ook bekend welke deelnemers op 5 juni gesloten zijn. 

Niet geopend:  

  • historisch drukkerij de Arend
  • Atelier de Benedentuin
  • Edelsmederij Tobias
  • C-paper (papier, ambacht en kenniscentrum)
  • Galerie numero Negen
  • ?