Programma-Nieuws

Culturele zondag op 2 juni

Culturele Zondag Doesburg op 2 juni

Op de eerste zondag van de maand is een bezoek aan de historische binnenstad van Doesburg extra de moeite waard. Dan vindt namelijk de Culturele Zondag plaats, waarbij ateliers, galerieën, musea en podia bezoekers welkom heten van12.00 uur tot 17.00 uur.

Klassieke muziek in Podium Doesburg

Zo’n 15 deelnemers zullen op zondag 2 juni hun kunstzinnige waren aan het publiek presenteren. De variatie is groot. Zo programmeert Podium Doesburg in samenwerking met ArtEZ Zwolle om 13.30 uur en 15.00 uur twee klassieke concerten in de Gasthuiskerk. Er zullen optredens zijn van mezzosopraan Carmen de Haan, fluitiste Jingya Fan en pianiste Aleksandra Tepliakova.

Fotografie en bronzen beelden

In galerie RodeLente is het fotowerk te zien van fotograaf Marc Bu. Deze Culture Zondag toont hij een aantal nieuwe werken. Ook biedt de galerie ruimte aan andere kunstenaars: momenteel staan er bronzen beelden van Marga Bles.

Chinese kunst

Heel bijzonder is de collectie van Lián Art& Gifts die voornamelijk bestaat uit Chinese kunst. Zoals unieke porseleinen vazen, alle handgemaakt en handbeschilderd. Marjanne Wijnen bracht veel kunstwerken mee uit China, waar ze regelmatig verbleef en ook contact had met de kunstenaars.

Aboriginal schilderijen

World Art Galerie de Veerpoort toont kunst en ambacht uit verschillende landen. Uit Australië authentieke Aboriginal schilderijen, uit Ubud miniatuur schilderijtjes, uit Bali handbewerkte zilversieraden en kunstzinnige sieraden uit Kalimantan, waarin onder meer parels zijn verwerkt.

225 jaar Nederlandse posterijen

Ook Streekmuseum De Roode Tooren heeft bijzondere tentoonstellingen. Momenteel vertelt de expositie “Post in de bus” het verhaal van 225 jaar Nederlandsche posterijen, met speciale aandacht voor Doesburg. Permanent is expositie over Theo Colenbrander, de eerste industrieel vormgeven van Nederland. Hij werd in 1841 in Doesburg geboren en overleed in 1930 in Laag-Keppel.

Lalique Museum

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat. Verrassende beeldende kunst is verder te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

VVV Doesburg

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg. Die is gratis te verkrijgen bij de VVV Doesburg die speciaal voor de Culturele Zondag geopend is.

Culturele zondag op 5 mei

Culturele zondag op 5 mei

Nieuw adres op culturele route Galerie De Rode Lente is een nieuwe deelnemer aan de Doesburgse Culturele Zondag die op 5 mei aanstaande plaatsvindt. In deze fraai ingerichte galerie komt het bijzondere fotowerk van de Amsterdamse fotograaf Marc Bu goed tot zijn recht.

17e eeuwse schilderkunst

Zijn stijl valt te karakteriseren als modern met een traditionele twist, waarbij inspiratie door de 17e eeuwse schilderkunst duidelijk te herkennen is. Ook biedt de galerie ruimte aan andere kunstenaars. Momenteel zijn er bronzen beelden van Marga Bles te zien.

De culturele route loopt langs tal van andere adressen die een bezoek meer dan waard zijn. Het Kunstlab bijvoorbeeld. Daar zal rond 15.00 uur een gelegenheidskoor liedjes laten horen die betrekking hebben op Bevrijdingsdag.

Workshop Naaldvilten

Verder is er om ongeveer 14.00 uur een workshop ‘Naaldvilten’ gepland. Bezoekers krijgen uitleg over de mogelijkheden van deze techniek. Men kan zich ook inschrijven voor andere workshops.

In de tuin van Keramiek Atelier Phoenix is het volop lente. Bij binnenkomst in de voortuin worden bezoekers begroet door hofdames met hun bloemenhoeden en er bloeien talloze bloemen in heldere kleuren. Ook de slakken kruipen er gezellig rond zonder schade aan te richten en vogels kunnen lekker badderen in de tuinschalen.

Voorjaar bij de Arend

Ook in de fraaie bloementuin achter de historische boekdrukkerij De Arend is het voorjaar losgebarsten. Naast de bloemenpracht kan men er genieten van diverse beelden en kleurrijk keramiek. Bij de drukkerij zijn tientallen kleurrijke waterverfschilderijen uitgestald. Er zijn stadsgezichten van Doesburg en Zutphen en een afbeelding van de watermolen in Keppel. Talloze pentekeningen gaan in de uitverkoop. De drukpers zal niet stil staan, want er liggen diverse opdrachten te wachten op uitvoering.

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ´Koninkrijk van Kleuren´. De andere tentoonstelling ´Mucha en tijdgenoten`is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Muziek-quiz om 14.00 uur

Op de Culturele Zondag 5 mei om 14.00 uur zal er een muziekquiz plaatsvinden in het hart van de binnenstad van Doesburg. In samenspraak met Ruud Wijlhuizen, initiatiefnemer van dit evenement en eigenaar van eetcafé Bruut in de Roggestraat, en beiaardier Frans Haagen is dit in korte tijd tot stand gekomen. Er zullen 25 fragmenten van bekende melodieën vanaf de klokkentoren te horen zijn.

Meer info

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route die zondag open is van 12.00 uur tot 17.00 uur. Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 5 mei gesloten zijn. 

Doesburg is een nieuwe fotogalerie rijker

Doesburg is een nieuwe fotogalerie rijker

Op vrijdag 5 april gooit Galerie RodeLente haar deuren aan de Meipoortstraat 13 te Doesburg wijd open. Burgemeester Loes van der Meijs zal om 15.30 de feestelijke opening verrichten.

  De galerie is vanaf dat moment elke vrijdag en zaterdag te bezoeken tussen 12.00 en 17.00, alsmede op de culturele zondagen in Doesburg (elke eerste zondag van de maand). Galerie RodeLente specialiseert zich in fotografie met een vernieuwende energie.

Fotograaf Marc Bu refereert in zijn werk aan zowel 17e eeuwse schilders als aan de hedendaagse expressie van lichamelijkheid. Je kunt zijn werk karakteriseren als modern met een traditionele twist. Altijd staat de lichtval centraal. Het gebruik van schaduw en contrast geven de foto’s welhaast een mystieke uitstraling. Marc Bu stuurt de aandacht van de toeschouwer naar de sprekende details in elke foto en hij weet ons te raken met zijn manifestatie van mannelijke kwetsbaarheid versus kracht.

Met regelmaat biedt de galerie ook ruimte aan andere beeldende disciplines. Het openen van een eigen galerie was lang een droomwens van fotograaf/eigenaar Marcel Buné. Hij kijkt ernaar uit zijn rol als culturele ondernemer uit te bouwen, binnen de stad Doesburg.

Nadrukkelijk houdt de galerie daarom de mogelijkheid open om andere culturele evenementen te hosten of te organiseren binnen de ruimte. De focus zal altijd liggen bij vernieuwende kunstzinnige en maatschappelijke energie. Niet voor niets is rood de kleur van het hart en lente het seizoen van het opbloeien.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marcel Buné, 06-10284752. Galerie RodeLente Meipoortstraat 13, 6981 DH Doesburg
Instagram: @galerierodelente, @marcbu

Klassieke concerten tijdens Culturele Zondag Doesburg op 7 april

Klassieke concerten tijdens Culturele Zondag Doesburg op 7 april

Wandelen door de historische binnenstad van Doesburg is op de eerste zondag van de maand extra leuk. Dan kunnen bezoekers namelijk een route volgen langs podia, musea, galerieën en ateliers. Op zondag 7 april openen die weer hun deuren tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Schumann en Ravel

Yagmur Simsek

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg twee klassieke concerten die worden georganiseerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ in Zwolle. Ditmaal speelt de pianiste Yagmur Simsek Schumann en Ravel. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige gift voor de musici is welkom. Voor het programma ga naar website www.podiumdoesburg.nl

Nieuwe galerie: Rode Lente

Werk van Marcel Buné

Bezoekers kunnen voor het eerst de nieuwe Galerie De Rode Lente aan de Meipoortstraat 13 in Doesburg bezoeken. De Rode Lente is een Galerie en waar onder meer het werk van eigenaar Marcel Buné zal hangen.

Nuttige tips aan de Lindewal

Survivalgids

In Kunstkamer Lindewal is het werk te zien van illustrator Lizan Vermeulen. Ze maakte de survivalgids “Nuttige Tips en Wenken bij Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag”. Lizan over haar werk: “Veel dingen in de wereld zitten mij dwars en door middel van mijn werk kan ik daar kritiek op geven. Hierbij combineer ik taal, beeld en humor.”

Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum

Een van de vijf musea die Doesburg rijk is, is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Dat heeft recent een ruimer jasje gekregen. Via de nieuwe ingang maakt de bezoeker eerst kennis met de geschiedenis van het speelgoed. De winkel van 1900 etaleert oud speelgoed en het nieuwere is te zien in een nagebouwd dorpje. In het tweede deel van het museum staat het openbaar vervoer in al zijn facetten centraal.

En verder…

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Meer info

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 7 april gesloten zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt automatisch het programma via de e-mail, ongeveer een week voor de eerstvolgende Culturele Zondag.


3 maart: Culturele Zondag Doesburg

Wandelen door de historische binnenstad van Doesburg is op de eerste zondag van de maand extra leuk. Dan kunnen bezoekers namelijk een route volgen langs podia, musea, galerieën en ateliers. Op zondag 3 maart openen die weer hun deuren tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Papier met bloemzaadjes

Het voorjaar staat bijna voor de deur en dat is te merken bij papiermakerij Doesburg. Daar wordt handgeschept papier gemaakt met bloemzaadjes. Men gebruikt hiervoor plantaardige vezels (geen oud papier), maakt de papierpulp zelf en voegt niets anders toe dan alleen maar verschillende soorten bloemzaden. Kinderen kunnen een gratis velletje papier komen scheppen.

250 letterkasten

In de Historische Boekdrukkerij De Arend kunnen bezoekers een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Arie Niks, de eigenaar van de historische drukkerij, zal met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken.
In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterkasten vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Arie Niks is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum

Een van de vijf musea die Doesburg rijk is, is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Dat heeft recent een ruimer jasje gekregen. Via de nieuwe ingang maakt de bezoeker eerst kennis met de geschiedenis van het speelgoed. De winkel van 1900 etaleert oud speelgoed en het nieuwere is te zien in een nagebouwd dorpje. In het tweede deel van het museum staat het openbaar vervoer in al zijn facetten centraal.

Ravel en Dvořak (en meer) in Podium Doesburg

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg twee klassieke concerten die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ in Zwolle. Pianoduo Kateryna Shapran en Balázs Fazekas spelen Ravel, Moszkowski Schubert, Dvořak en Brahms. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis. Voor het programma check de website www.podiumdoesburg.nl

Portretten, landschappen en afbeeldingen van dieren

In Galerie Aan het Putpad bestaat de collectie onder meer uit portretten, landschappen en afbeeldingen van dieren, alle van de hand van Anne van der Meiden. Er bestaat ook een mogelijkheid in opdracht tekeningen van huisdieren te laten maken door haar.

Nog tot 31 maart zijn de persoonlijke en verfijnde pentekeningen van rasechte Doesburger Mart Branda te zien in museum De Roode Tooren.

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling  ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 maart gesloten zijn. 

4 februari: Culturele Zondag Doesburg


Wandelen door de historische binnenstad van Doesburg is op de eerste zondag van de maand extra leuk. Dan kunnen bezoekers namelijk een route volgen langs podia, musea, galerieën en ateliers. Op zondag 4 februari openen die weer hun deuren tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Een van de vijf musea die Doesburg rijk is, is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Dat heeft recent een ruimer jasje gekregen. Via de nieuwe ingang maakt de bezoeker eerst kennis met de geschiedenis van het speelgoed. De winkel van 1900 etaleert oud speelgoed en het nieuwere is te zien in een nagebouwd dorpje. In het tweede deel van het museum staat het openbaar vervoer centraal. Alle facetten komen aan de orde.

Bij Podium Doesburg zijn er twee klassieke concerten die worden verzorgd door het Duo Delta Scuti. Dit duo bestaat uit pianist Mateo Viscarra Wilde en cellist Gemma Smit. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis. Voor het programma check de website www.podiumdoesburg.nl

Kunstkamer Lindewal toont een selectie foto’s die de Haarlemse fotograaf Stijn Nieuwendijk maakte tijdens zijn reizen door Europa en het Midden-Oosten. Spectaculaire berggezichten in de Dolomieten en de Julische Alpen, subtiele lijnen in Madaba, Berlijn en Gran Paradiso maken van deze fototentoonstelling een visueel feest.

In Galerie Aan het Putpad is naast de bestaande collectie nieuw werk te zien van Anne van der Meiden. De afgelopen maanden heeft zij met houtskool tien intrigerende portretten gemaakt, alle op groot formaat.

In een doorlopende verkoopexpeditie toont Gerda Drenth in Keramiek Atelier Phoenix fantasievolle, vaak sprookjesachtige beelden. Gemaakt van aardewerk, maar ook van fragiel porselein.

Nog tot 31 maart zijn de persoonlijke en verfijnde pentekeningen van de rasechte Doesburger Mart Banda te zien in museum De Roode Tooren.

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV Doesburg. Daar is ook bekend welke deelnemers op 4 februari gesloten zijn.

Eerste Culturele Zondag in het nieuwe jaar

Ook in 2024 staat Doesburg op de eerste zondag van de maand in het teken van de Culturele Zondag. Op zondag 7 januari is de historische binnenstad tussen 12.00 en 17.00 uur weer het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en ateliers.

Fotografie van Stijn Nieuwendijk

Foto van berglandschap Dolomieten
Fanes Sennes, Dolomieten – Stijn Nieuwendijk

Kunstkamer Lindewal toont een selectie foto’s die de Haarlemse fotograaf Stijn Nieuwendijk maakte tijdens zijn reizen door Europa en het Midden-Oosten. Dramatische berggezichten in de Dolomieten en de Julische Alpen, subtiele lijnen in Madaba, Berlijn en Gran Paradiso maken van deze fototentoonstelling een visueel feest. Nieuwendijks foto’s zijn in het binnen- en buitenland gepubliceerd (Het Parool, Vice Magazine, de VRT en de BBC).

Grieg en Schubert in Gasthuiskerk

Kos Lyd Duo. Afbeelding: podiumdoesburg.nl

In de Gasthuiskerk verzorgt Podium Doesburg twee klassieke concerten die worden uitgevoerd door het Duo Kos Lydo Dit duo bestaat uit pianiste Aleksandra Tepliakova en violist Sascha Bergsma. In Doesburg speelt het duo muziek van Grieg, Schubert, en Mayke Nas, en solovioolwerken van Bartók, Paganini, en Von Westhoff. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Van pulp tot papier

Vroeger maakte men papier van lompen. Versleten kleding werd door de lompenboer aan huis opgehaald en aan een papiermolen verkocht. Deze oude kleding werd ontdaan van naden, knopen etc. en in kleine stukjes gescheurd waarna het verwerkt werd tot papierpulp. Van de papierpulp werd het mooiste papier geschept. Bij de Papiermakerij Doesburg kunnen bezoekers papier komen scheppen van lompen (en misschien wel laten bedrukken bij Historische Boekdrukkerij de Arend).

Etsen in drukkerij De Arend

Bij deze drukkerij zijn deze zondag ook tientallen etsen te bewonderen. Al eerder stond Historische Boekdrukkerij De Arend in het teken van het kunstproduct etsen. ‘Het was bij ons toen echter zo druk, dat wij lang niet alle bezoekers goed te woord hebben kunnen staan’, vertelt eigenaar Arie Niks. “Daarom herhalen we deze activiteit en kan men zien hoe een ets tot stand komt.” De etsster Kaem biedt een groot aantal van haar kleurrijke producten nu aan in de uitverkoop.

Zilveren mosterdpotjes

zilvermuseumDe imposante Martinikerk is geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn dan doorlopend rondleidingen. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur bespeelt stadsbeiaardier Frans Haagen live het carillon. In de kerk is ook het Zilvermuseum Doesburg te bezoeken. Dat beschikt over een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten.

Pentekeningen van Mart Banda

In Streekmuseum De Roode Tooren bevindt zich in in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakt door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Folder bij VVV

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 7 januari gesloten zijn. 

9 en 16 december: schilderijen van Rob Verhoef in de verkoop

De eind juli overleden Doesburger Rob Verhoef liet meer dan vijftig kleurrijke schilderijen na, die op 9 en 16 december in de verkoop komen.

Rob heeft zich op allerlei manieren actief ingezet voor Doesburg: in de Monumentenvereniging, voor Culturele zondag, bij het Kunstlab en als vrijwilliger bij het Lalique museum. Maar zijn grootste passie waren De Linies, het grootste rijksmonument van Doesburg, de in 1701 door Menno van Coehoorn aangelegde vestingwerken. Hij stimuleerde het zichtbaar en begaanbaar maken van de Hoge Linie en begeleidde de afgelopen jaren tientallen rondleidingen.

Rob was ook een verdienstelijk amateurschilder en zat graag in zijn knusse atelier te schilderen; bijna altijd met olieverf, soms klein, soms groot, altijd kleurrijk, realistisch en figuratief. Vaak Doesburgse huizen, straten of taferelen, maar ook de IJssel, landschappen of stillevens.

Atelier-de-benedentuinDe ruim vijftig schilderijen die hij heeft nagelaten worden door zijn weduwe, Els Verhoef, aangeboden om te verkopen waarbij de opbrengst geheel via de Vereniging Stad en Ambt Doesborgh zal worden aangewend voor het door Rob gewenste doel ‘Het verhaal van de Linies doorgeven’.

Op zaterdagen 9 en 16 december zullen de schilderijen tussen 10 en 17 uur te zien en te koop zijn tegen zeer schappelijke prijzen in het pand aan de Meipoortstraat 7 in Doesburg (voorheen Leff). Die winkel is geheel belangeloos ter beschikking gesteld door Roelien van Limbeek , die daar vanaf 2 januari a.s. haar winkel ‘Spiritueel tussen hemel en aarde’ naartoe zal verplaatsen.

Culturele Zondag in feestmaand december

Op zondag 3 december is het tussen 12.00 uur en 17.00 uur weer Culturele Zondag in Doesburg. De historische binnenstad is dan het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en ateliers.

Nieuwjaarskaarten

Aan de rand van het oude centrum bevindt zich de Historisch Boekdrukkerij De Arend. Hier zijn bijzondere Nieuwjaarskaarten verkrijgbaar. Arie Niks heeft de hand weten te leggen op twee zeer oude illustraties/clichés en daar gaat hij op zijn persen mee aan de slag. Het ene cliché toont beren, die aan het sneeuwballen gooien zijn. Het ander illustreert het schoonrijden op de schaats.

Een van die kaarten is ook geschikt om zelf met kinderen verder in te kleuren. Er wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier, namelijk Biotop. Aanstaande zondag laat Arie Niks ook zien hoe er vroeger in een drukkerij werd gewerkt met een kleine degelpers en loden letters.

Handgeschepte kerstkaarten

Papiermakerij Doesburg staat in het teken van het naderende Kerstfeest. Er worden handgeschepte kerstkaarten gemaakt. Uit afgedankte lompen ontstaat groen en rood papier. Of ronde vormen en figuren die als basis kunnen dienen voor het vervaardigen van kerstballen. De bezoekers mogen ook zelf een gratis een velletje papier komen scheppen en er is handgeschept papier te koop.

Bronzen beelden

In Het Bovenhuys exposeert Yvon van Wordragen haar bronzen beelden en schilderijen met als thema “de vrouw in een abstracte omgeving”. Verder zijn er wisselende exposities van andere kunstenaars. De kunstwerken komen goed tot hun recht in de huiselijke sfeer van Het Bovenhuys met ambachtelijk vervaardigde meubels en exclusieve verlichting.

Glaskunst

De toepassing van verschillende glastechnieken is de specialiteit van Glasatelier Jevaba. Daarnaast presenteert men glaskunst van kunstenaars uit de hele wereld. Ook is er gereedschap en glas te vinden voor hobbyisten en kunstenaars.

Rondleidingen en carillon Martinikerk

De imposante Martinikerk is geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn dan doorlopend rondleidingen. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur bespeelt stadsbeiaardier Frans Haagen live het carillon.

Lalique Museum

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ´Koninkrijk van Kleuren´. De andere tentoonstelling ´Mucha en tijdgenoten`is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Richterambt Doesborgh

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

.

Culturele Zondag 5 november

Op zondag 5 november is het tussen 12.00 uur en 17.00 uur weer Culturele Zondag in Doesburg. De historische binnenstad is dan het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en kamers in de historische binnenstad.

Lalique Museum

(foto: Linda Roelfsema)

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Podium Doesburg

Podium Doesburg heeft deze zondag in de Gasthuiskerk twee optredens, te weten om 12.00 uur de welbekende Blue River Jazzband en om 14.30 uur een exclusieve Try out van Fee Aaij Qwartet. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

Galerie Numero Negen

Galerie Numero Negen exposeert schilderijen en keramiek van Saskia Holthuizen. Haar olieverfschilderijen vallen op door de felle kleuren. Op haar keramische objecten zijn kleine voorstellingen geschilderd met acrylverf.

Galerie Aan het Putpad

In Galerie Aan het Putpad is naast de bestaande collectie nieuw werk te zien van Anne van der Meiden. De afgelopen maanden heeft zij met houtskool tien portretten gemaakt, alle op groot formaat.

Kunstlab

Vanaf 2 november zijn in De Opkamer van het Kunstlab zelf gemaakte Sinterklaas- en kerstcadeaus te koop. Herma Kraan brandt teksten op speciaal uitgezocht drijfhout en maakt zo kleinkunstige, betaalbare cadeautjes met een knipoog.

Streekmuseum De Roode Tooren

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

VVV

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 5 november gesloten zijn.