Agenda & Nieuws

Programma Zondag 5 januari 2020

Culturele Zondag Doesburg ook in 2020

Ook in 2020 is de pittoreske binnenstad van Doesburg iedere maand  het sfeervolle decor van de Culturele Zondag. De eerste editie van het nieuwe jaar vindt plaats op 5 januari. Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van een breed cultureel aanbod. Er zijn podia voor klassieke en moderne muziek,  tal van galerieën met  gevarieerde beeldende kunst en diverse ateliers vol kunstzinnige producten, vaak uit een ver buitenland afkomstig.  Daarnaast maken drie bijzondere musea deel uit van de route.  

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Koninklijk Licht  een tentoonstelling van koninklijke geschenken en lichtontwerpen van Lalique..

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

Aan de rand van de oude binnenstad bevindt zich Historische Drukkerij De Arend. Hier wordt deze zondag een Koppermaandagprent gedrukt met houten en loden letters en clichés. Deze prent op afficheformaat kunnen bezoekers gratis meenemen. Er wordt op Italiaans papier gedrukt in meerdere kleuren. Koppermaandag is een gildefeest, dat stamt uit de Middeleeuwen. Op de eerste maandag na Driekoningen gingen de gezellen/leerlingen met dit drukwerk naar de relaties. De gezellen vervaardigden zelf een kunstwerk  voor de Koppermaandag. Zij verwachtten daarvoor enig ‘koppergeld’ te krijgen waarmee een feestje werd betaald. Dat daarbij menig “kop” of drinkbeker achterover werd geslagen laat zich raden.

Dit gebruik van het versturen van mooie prenten en kaarten met goede wensen kennen we nog steeds en noemen het nu kerstkaarten. Volgens traditie mag je kaarten versturen tot en met Driekoningen. Het ambachtelijk drukken vinden de bezoekers heel bijzonder. Onder begeleiding mogen kinderen samen met de drukker een afdruk maken.

 Galerie Grietje staat tot tot begin februari in het teken van het thema “kunst, kant en kalligrafie”. Er is kantwerk en kalligrafie van uitzonderlijke kwaliteit te zien van Miep de Vaan-Witjes (1925-2013). Daarnaast zijn er glascollages van Ellen Schut en werk van Helmi de Vaan.

Gasthuiskerk Doesburg
Stadsvertelling en Open Podium. Op de Culturele Zondag biedt Gasthuiskerk Doesburg een programma met twee onderdelen. Van 12.30 tot 13.30 uur is er een Stadsvertelling en vanaf 15.00 een Open Podium. De stadsvertellingen staan in het voorjaar van 2020 het teken van 75 jaar Vrijheid en worden omkleed met muziek en poëzie.


Op het eerste open podium van 2020 in Gasthuiskerk Doesburg zijn vanaf 15.00 uur drie acts te bewonderen.

  • Het Koor Doesburg onder leiding van Zwaan Stam begint sfeervol en geheimzinnig en zingt vervolgens een mooi programma dat wordt afgesloten met een lied waarin het publiek kan meedoen.
  • Zanger en gitarist Ton Roelofs uit Nijmegen zingt en speelt covers als Forgiveness van Diane Birch en Better be home soon van Crowded House. Roelofs schrijft ook eigen nummers en zal daar zeker wat van laten horen.
  • Het akoestische duo Members Only, Suzanne Abrahams en Kees Rietveld speelt covers met hun eigen, warme en aangename geluid. Hun repertoire varieert van pop tot soul, met werk van onder andere Joni Mitchell, Ilse de Lange en Adele.

Gasthuiskerk Doesburg organiseert elke eerste zondag van de maand een open podium tijdens de Doesburgse Culturele Zondag. Ben je zanger of muzikant, alleen of in een groep of band, wil je voordragen uit eigen werk of doe je aan standup comedy? Het open podium van Gasthuiskerk Doesburg is een uitgelezen kans om jezelf of je werk te tonen of te laten horen. Wil je meedoen? Neem contact op via 06 34244543 of vul het formulier in op gasthuiskerkdoesburg.nl.Deelname is gratis.

 

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 5 januari eventueel gesloten zijn.  Omdat er de laatste maanden enkele wijzigen in de samenstelling van de deelnemers heeft plaatsgevonden, is de folder niet meer geheel up-to-date. Er wordt gewerkt aan een nieuwe folder.

 

 


Programma zondag 1 december 2019

Culturele Zondag in december
Op de allereerste dag van de feestmaand december is de pittoreske binnenstad van Doesburg het sfeervolle decor van de Culturele Zondag. Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers op zondag 1 december  tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van een breed cultureel aanbod. Er zijn podia voor klassieke en moderne muziek,  tal van galerieën met  gevarieerde beeldende kunst en diverse ateliers vol kunstzinnige producten, vaak uit een ver buitenland afkomstig.  Daarnaast maken drie bijzondere musea deel uit van de route.  

De Gasthuiskerk Doesburg presenteert om 12.30 uur de vierde van een serie Stadsvertellingen in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Op 7 december is het 75 jaar geleden dat dominee P.H. Borgers door de nazi’s werd gearresteerd. Hij was op dat moment dominee van de gecombineerde Evangelisch-Lutherse gemeenten van Apeldoorn en Doesburg. De Stadsvertelling van december staat helemaal in het teken van de lijfspreuk van Borgers: Niet zwijgen, maar getuigen. Chris Kors vertelt over de persoon Borgers en filosofeert over de relevantie van diens motto vandaag de dag. De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer raakte via familiebanden hij betrokken bij het verzet en werd op 5 april 1943 gearresteerd. Tijdens zijn jaren in de gevangenis schreef hij brieven, gebeden en gedichten, waarvan er een wordt voorgedragen. Wilbert Berendsen speelt op de vleugel muziek van Luther en een aantal hedendaagse componisten

   

 

                

Vanaf 15.00 uur wordt het open podium gevuld door de talenten van bandschool en –workshop Join the Band. Bij Join The Band leren deelnemers van alle leeftijden om samen in een band muziek te maken. De workshops staan onder leiding van Dayenne Wielheesen en Joël Groen. Hun leerlingen zetten in de Gasthuiskerk hun beste beentje voor in allerlei samenstellingen, alleen, als duo of in een band.

                         

Bij de Historische Boekdrukkerij De Arend is een blazende drukker te zien. Deze zondag ligt in de Adventsperiode en volgens de traditie mag er dan  buiten op de midwinterhoorn worden geblazen. Eigenaar Arie Niks van De Arend is al tientallen jaren een bevlogen blazer op dit eeuwenoude instrument. Daarom kan hij het niet laten om op de deze zondag zijn hoorn te laten klinkenNatuurlijk worden er drukdemonstraties gegeven. Arie Niks  heeft reeds tientallen Nieuwjaarskaarten gedrukt .Deze zondag gaat hij opnieuw aan de slag met een tweetal zeer oude illustraties. De afdrukken daarvan zijn geschikt om zelf in te kleuren, waardoor de verzenders er een eigen tint aan geven.

                   

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst.

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

In Galerie Grietje hangt tot en met 1 december nog werk van Wilhelmina Zoutewelle en Ellen Schut, naast werk van Helmi de Vaan. Wilhelmina Zoutewelle is 1 december zelf aanwezig. Vanaf 15 december t/m 5 januari  is er ruimte voor ambachtelijke kunst: kantkloswerk en kalligrafie in kerstsfeer. Kerstkaarten en kerstboomversiering  zijn gemaakt door Miep de Vaan (1925 -2013). Deze expositie is te bezoeken op afspraak en op de culturele zondag van 5 januari 2020.

Het gevarieerde werk van Han en Janny Jaspers is te zien in atelier De Timmi.

                       

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is meestal ook bekend welke adressen op 1 december eventueel gesloten zijn.