Eerste Culturele Zondag in het nieuwe jaar

Ook in 2024 staat Doesburg op de eerste zondag van de maand in het teken van de Culturele Zondag. Op zondag 7 januari is de historische binnenstad tussen 12.00 en 17.00 uur weer het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en ateliers.

Fotografie van Stijn Nieuwendijk

Foto van berglandschap Dolomieten
Fanes Sennes, Dolomieten – Stijn Nieuwendijk

Kunstkamer Lindewal toont een selectie foto’s die de Haarlemse fotograaf Stijn Nieuwendijk maakte tijdens zijn reizen door Europa en het Midden-Oosten. Dramatische berggezichten in de Dolomieten en de Julische Alpen, subtiele lijnen in Madaba, Berlijn en Gran Paradiso maken van deze fototentoonstelling een visueel feest. Nieuwendijks foto’s zijn in het binnen- en buitenland gepubliceerd (Het Parool, Vice Magazine, de VRT en de BBC).

Grieg en Schubert in Gasthuiskerk

Kos Lyd Duo. Afbeelding: podiumdoesburg.nl

In de Gasthuiskerk verzorgt Podium Doesburg twee klassieke concerten die worden uitgevoerd door het Duo Kos Lydo Dit duo bestaat uit pianiste Aleksandra Tepliakova en violist Sascha Bergsma. In Doesburg speelt het duo muziek van Grieg, Schubert, en Mayke Nas, en solovioolwerken van Bartók, Paganini, en Von Westhoff. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Van pulp tot papier

Vroeger maakte men papier van lompen. Versleten kleding werd door de lompenboer aan huis opgehaald en aan een papiermolen verkocht. Deze oude kleding werd ontdaan van naden, knopen etc. en in kleine stukjes gescheurd waarna het verwerkt werd tot papierpulp. Van de papierpulp werd het mooiste papier geschept. Bij de Papiermakerij Doesburg kunnen bezoekers papier komen scheppen van lompen (en misschien wel laten bedrukken bij Historische Boekdrukkerij de Arend).

Etsen in drukkerij De Arend

Bij deze drukkerij zijn deze zondag ook tientallen etsen te bewonderen. Al eerder stond Historische Boekdrukkerij De Arend in het teken van het kunstproduct etsen. ‘Het was bij ons toen echter zo druk, dat wij lang niet alle bezoekers goed te woord hebben kunnen staan’, vertelt eigenaar Arie Niks. “Daarom herhalen we deze activiteit en kan men zien hoe een ets tot stand komt.” De etsster Kaem biedt een groot aantal van haar kleurrijke producten nu aan in de uitverkoop.

Zilveren mosterdpotjes

zilvermuseumDe imposante Martinikerk is geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn dan doorlopend rondleidingen. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur bespeelt stadsbeiaardier Frans Haagen live het carillon. In de kerk is ook het Zilvermuseum Doesburg te bezoeken. Dat beschikt over een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten.

Pentekeningen van Mart Banda

In Streekmuseum De Roode Tooren bevindt zich in in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakt door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Folder bij VVV

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 7 januari gesloten zijn.