4 februari: Culturele Zondag Doesburg


Wandelen door de historische binnenstad van Doesburg is op de eerste zondag van de maand extra leuk. Dan kunnen bezoekers namelijk een route volgen langs podia, musea, galerieën en ateliers. Op zondag 4 februari openen die weer hun deuren tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Een van de vijf musea die Doesburg rijk is, is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Dat heeft recent een ruimer jasje gekregen. Via de nieuwe ingang maakt de bezoeker eerst kennis met de geschiedenis van het speelgoed. De winkel van 1900 etaleert oud speelgoed en het nieuwere is te zien in een nagebouwd dorpje. In het tweede deel van het museum staat het openbaar vervoer centraal. Alle facetten komen aan de orde.

Bij Podium Doesburg zijn er twee klassieke concerten die worden verzorgd door het Duo Delta Scuti. Dit duo bestaat uit pianist Mateo Viscarra Wilde en cellist Gemma Smit. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis. Voor het programma check de website www.podiumdoesburg.nl

Kunstkamer Lindewal toont een selectie foto’s die de Haarlemse fotograaf Stijn Nieuwendijk maakte tijdens zijn reizen door Europa en het Midden-Oosten. Spectaculaire berggezichten in de Dolomieten en de Julische Alpen, subtiele lijnen in Madaba, Berlijn en Gran Paradiso maken van deze fototentoonstelling een visueel feest.

In Galerie Aan het Putpad is naast de bestaande collectie nieuw werk te zien van Anne van der Meiden. De afgelopen maanden heeft zij met houtskool tien intrigerende portretten gemaakt, alle op groot formaat.

In een doorlopende verkoopexpeditie toont Gerda Drenth in Keramiek Atelier Phoenix fantasievolle, vaak sprookjesachtige beelden. Gemaakt van aardewerk, maar ook van fragiel porselein.

Nog tot 31 maart zijn de persoonlijke en verfijnde pentekeningen van de rasechte Doesburger Mart Banda te zien in museum De Roode Tooren.

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV Doesburg. Daar is ook bekend welke deelnemers op 4 februari gesloten zijn.