3 maart: Culturele Zondag Doesburg

Wandelen door de historische binnenstad van Doesburg is op de eerste zondag van de maand extra leuk. Dan kunnen bezoekers namelijk een route volgen langs podia, musea, galerieën en ateliers. Op zondag 3 maart openen die weer hun deuren tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Papier met bloemzaadjes

Het voorjaar staat bijna voor de deur en dat is te merken bij papiermakerij Doesburg. Daar wordt handgeschept papier gemaakt met bloemzaadjes. Men gebruikt hiervoor plantaardige vezels (geen oud papier), maakt de papierpulp zelf en voegt niets anders toe dan alleen maar verschillende soorten bloemzaden. Kinderen kunnen een gratis velletje papier komen scheppen.

250 letterkasten

In de Historische Boekdrukkerij De Arend kunnen bezoekers een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Arie Niks, de eigenaar van de historische drukkerij, zal met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken.
In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterkasten vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Arie Niks is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum

Een van de vijf musea die Doesburg rijk is, is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Dat heeft recent een ruimer jasje gekregen. Via de nieuwe ingang maakt de bezoeker eerst kennis met de geschiedenis van het speelgoed. De winkel van 1900 etaleert oud speelgoed en het nieuwere is te zien in een nagebouwd dorpje. In het tweede deel van het museum staat het openbaar vervoer in al zijn facetten centraal.

Ravel en Dvořak (en meer) in Podium Doesburg

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg twee klassieke concerten die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ in Zwolle. Pianoduo Kateryna Shapran en Balázs Fazekas spelen Ravel, Moszkowski Schubert, Dvořak en Brahms. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis. Voor het programma check de website www.podiumdoesburg.nl

Portretten, landschappen en afbeeldingen van dieren

In Galerie Aan het Putpad bestaat de collectie onder meer uit portretten, landschappen en afbeeldingen van dieren, alle van de hand van Anne van der Meiden. Er bestaat ook een mogelijkheid in opdracht tekeningen van huisdieren te laten maken door haar.

Nog tot 31 maart zijn de persoonlijke en verfijnde pentekeningen van rasechte Doesburger Mart Branda te zien in museum De Roode Tooren.

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling  ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 maart gesloten zijn.