Historie

De Culturele Zondag Doesburg, een bijzondere kunstroute, al bijna 30 jaar lang.

Start Culturele Zondag, krantenknipselDe Culturele Zondag is een maandelijks terugkerend evenement. Elke eerste zondag van de maand stellen galeries, ateliers, bijzondere winkels, podia en musea hun deuren open voor iedereen.

Alle adressen m.u.v. Lalique Museum zijn vrij toegankelijk tussen 12:00 en 17:00 uur.

Hoe het ooit begon

Toen Ad van den Brink, beeldend kunstenaar uit Zoetermeer in 1989 naar Doesburg toog, ontdekte hij al snel dat Doesburg een pleisterplaats was van vele kunstenaars. Dit gegeven in samenhang met de schoonheid van een Hanzestad, waarbij Doesburg zich kenmerkt door het een prachtig gaaf middeleeuws stratenplan, de monumentale straatwanden en panden, bracht hem op het idee dit alles samen te brengen tot een mooi geheel.

Glaskunst in DoesburgContacten werden gelegd, bijeenkomsten vonden plaats, criteria en kwaliteit werden vastgelegd en met een startsubsidie van de Gemeente Doesburg is in 1990 is de Culturele Route geboren. In het voorjaar van 1990 vond de officiële opening plaats in het stadhuis door Jacq de Roode.

Dit maandelijks terugkerend kunstevenement heeft Doesburg op de kaart gezet als stad van kunst en cultuur en is inmiddels bekend in binnen en buitenland. Maandelijks bezoeken kunst en cultuurliefhebbers Doesburg en genieten van de route, de sfeer en het enthousiasme van de deelnemers die uitleg geven over het werk dat ze maken en/of aanbieden.

April 2011
De VERENIGING Culturele Zondag Doesburg is een feit.  Na 20 jaar lang onder het vaandel van “Doesburgs Goed” te hebben geopereerd is de Culturele Zondag Doesburg uitgegroeid tot een groots evenement dat bezoekers trekt uit heel Nederland, maar ook uit Duitsland en België.  Tijd dus om zelfstandig te worden en de vereniging samen met de leden uit te bouwen tot een nog grootser kunst en Fotofestival Doesburgcultuur evenement.

Themadagen
Door het enorme enthousiasme die de bezoekers van de route uitte , is er het idee ontstaan om één keer per jaar een themadag te organiseren, waarbij telkens een andere kunstvorm of onderwerp wordt belicht.

Voor dit jaar staat op 6 november 2016 het thema “ROND” centraal.
Ronder vormen in kunst en ambachtsontwerpen, maar ook rond als basis van een vriendengroep, vereniging, als inspiratie voor werk van kunstenaars, als uitgangspunt voor het lopen van de kunstroute. Kortom ROND wordt in alle vormen uitgebeeld en is de rode draad op deze themadag. Het programma wordt gepresenteerd in de media, via posters en is te lezen op deze website onder het kopje “Nieuws”.

De themadagen die reeds hebben plaatsgevonden zijn:

2003 Bronsgieten
2003 Letteren
2004 Etsen
2004 Vrouwen in Doesburg
2005 Doesburgse kunstenaars ontmoeten Sint Maarten
2005 Muziek in Doesburg
2006 Kleur in Doesburg
2006 Zilver in Doesburg
2007 Glas In Doesburg
2007 Fluitend door Doesburg
2008 Poezie middag Dichter bij de IJssel
2009 Glas en Porselein bewerking in China – Marjanne Wijnen
2010  Iconen in Doesburg
2011  Fotografie – Marijke Schellekens
2013  Grafiek in Doesburg – Margo Ellen
2013  De Orient in Doesburg – Lenie Weers, Pieter Sloot, Marjanne Wijnen
2014  Sieraad aan de IJssel
2015  Glas in lood door de Eeuwen heen – Jevaba
2016  Rond
2017  Etsen
2018  Keramiek
2019  Kunstmarkt in de Martini kerk – kunst, cultuur, muziek een weekend lang!
2023 Hanzejaar