Culturele zondag 7 juli: nieuwe expositie in het Lalique Museum

Culturele zondag op 7 juli

Op de eerste zondag van de maand is een bezoek aan de historische binnenstad van Doesburg extra de moeite waard. Dan vindt namelijk de Culturele Zondag plaats, waarbij ateliers, galerieën en musea bezoekers welkom heten van12.00 uur tot 17.00 uur.

Foto’s en beelden

Zo’n 15 deelnemers zullen op 7 juli hun kunstzinnige waren aan het publiek presenteren. De variatie is groot. Zo is in galerie RodeLente het fotowerk te zien van fotograaf Marc Bu. Deze Culture Zondag toont hij een aantal nieuwe werken. Ook biedt de galerie ruimte aan andere kunstenaars: momenteel staan er bronzen beelden van Marga Bles.

Workshop papiermaken

Papiermakerij Doesburg verzorgt van 13.00 uur tot 16.00 uur een unieke combinatie workshop. Bezoekers kunnen onder begeleiding van Ewald Weijers een kaft voor een uitschuif boekje scheppen. Dat duurt ongeveer een uur. Het maken van het boekje zelf wordt begeleid door Yvon Bilderbeek. Dat neemt ook ongeveer een uur in beslag. Het laatste uur bestaat uit een wandeling met stadsgids Sten Ruytinx. Het aantal deelnemers is maximaal zes.

Krijttekening

Ook bij de historische boekdrukkerij De Arend kunnen bezoekers aan de slag. Samen met hen zal er een krijttekening worden gemaakt. Vooral kinderen onder begeleiding worden uitgenodigd hun creativiteit te tonen.

Buiten staan tientallen kleurrijke waterverfschilderijen uitgestald. Binnen draait de pers op volle toeren, want er liggen verschillende opdrachten te wachten op uitvoering. Verder gaan talloze pentekeningen in de uitverkoop. In de fraaie bloementuin achter de drukkerij kan men genieten van diverse beelden en kleurrijk keramiek.

Oud speelgoed

Een van de vijf musea die Doesburg rijk is, is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Dat heeft dit jaar een ruimer jasje gekregen. Via de nieuwe ingang maakt de bezoeker eerst kennis met de geschiedenis van het speelgoed. De winkel van 1900 etaleert oud speelgoed en het nieuwere is te zien in een nagebouwd dorpje. In het tweede deel van het museum staat het openbaar vervoer centraal. Alle facetten komen aan de orde.

225 jaar Posterijen

Ook Streekmuseum De Roode Tooren heeft bijzondere tentoonstellingen. Momenteel vertelt de expositie “Post in de bus” het verhaal van 225 jaar Nederlandsche posterijen, met speciale aandacht voor Doesburg. Permanent is expositie over Theo Colenbrander, de eerste industrieel vormgeven van Nederland. Hij werd in 1841 in Doesburg geboren en overleed in 1930 in Laag-Keppel.

‘Van Jan Toorop tot Kees van Dongen’

 Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ´Koninkrijk van Kleuren´. Vanaf 7 juli 2024 tot en met 22 juni 2025 komt de nieuwe tentoonstelling: ‘Van Jan Toorop tot Kees van Dongen’ ofwel ‘Van Symbolisme tot Fauvisme’. Zowel Toorop als van Dongen waren belangrijke Nederlandse kunstenaars in een internationaal speelveld. Ze waren beiden hun tijd ver vooruit of juist wellicht eigentijds. Ze lapten de academische regels van de schilderkunst aan hun laars. Ze gingen hun eigen weg.
Verrassende beeldende kunst is verder te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

VVV Doesburg

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 7 juli gesloten zijn.