Programma zondag 7 februari 2016

Meer dan 30 deelnemers hebben hun galeries, ateliers, podia en werkplaatsen open en elke bezoeker kan er gratis een bezoek brengen. Voor meer informatie en de adressen, zie  www.culturelezondagdoesburg.nl

De folder met platte grond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.

Keramiek Atelier Phoenix
Een groot gedeelte van de beelden van Keramiek Atelier Phoenix staat t/m 28 februari tentoongesteld bij Galerie Mignon in Wijk bij Duurstede. Hierdoor is er ruimte ontstaan in het atelier. De cursisten van Gerda Drenth exposeren diverse werken en een aantal hiervan zijn te koop. Het is een aantrekkelijk geheel geworden door de grote diversiteit van de stukken. Buiten de Culturele Zondag bent u ook van harte welkom, na het maken van een afspraak

Historische Boekdrukkerij De Arend.  
Deze boekdrukkerij heeft er weer een houten lettertype bij en een bijzonder aantal lettertypes zijn te bekijken. Arie Niks, de eigenaar van de historische drukkerij, zal dan met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken. Vol trots vertelt hij dat hij sinds enkele weken er een lettertype bij heeft. Dit type is gemaakt van hout en is dus al vele decennia oud. Ze hebben een hoogte van circa 18 centimeter en werden vroeger gebruikt in raambiljetten. 18 cm is in de computer 480 punten! In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Vele mensen weten het niet, maar in de computer thuis zitten ongeveer 60 verschillende types. Voor ons leesbaar staan er ongeveer 6.000 geregistreerd in Brussel. Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Het Bovenhuys
In de maanden december t/m februari is  naast de permanente expositie van Corinne Boureau, een expositie van de Zeeuwse kunstenares Riet Sturm te bewonderen. Riet is een veelzijdig kunstenares en heeft haar inspiratie opgedaan door kapsels van Roggen eieren. Deze worden ook wel zeemeermin tasjes genoemd. Haar kapsels worden gemaakt van keramiek. Ze worden Japanse raku manier gestookt. De oven wordt ca. 3 kwartier tot een temperatuur van 1000 °C verwarmd met het keramiek erin. Het keramiek wordt op verschillende manieren bewerkt door bijvoorbeeld met glazuur of toevoegingen, zoals bloedkoraal.

Aankondiging ‘Sieraad aan de IJssel’
Dit evenement in Doesburg krijgt een vervolg op zondag 3 april 2016 (Eerste Zondag van de Maand).

Er zijn dan in de Martinikerk ontwerpers van sieraden uitgenodigd, om hun werk te laten zien en het vak zal door diverse deelnemers worden gedemonstreerd.

De ontwerpwedstrijd zal opnieuw worden uitgeschreven met het thema ‘hoe zal mijn hals uw schoonheid dragen’. Deze regel is uit het gedicht  ‘Ode aan het sieraad’ welke Jan Vijn speciaal voor  ‘Sieraad aan de IJssel’ heeft geschreven.

Laat je inspireren en ontwerp een halssieraad. Vanaf half januari kun je jouw ontwerp insturen. De winnende ontwerpen worden uitgevoerd door Laura Egbers van Marjolin goudsmid en door zilversmederij Blok.

“Sieraad aan de IJssel” is een tweejaarlijks terugkerend evenement.

Voor informatie stuur een e-mail naar sieraadaandeijssel@gmail.com