Programma zondag 3 januari 2016

Meer dan 30 deelnemers hebben hun galeries, ateliers, podia en werkplaatsen open en elke bezoeker kan er gratis een bezoek brengen. Voor meer informatie en de adressen, zie www.culturelezondagdoesburg.nl

De folder met platte grond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.

Lalique museum
Op dit moment is er in het Lalique Museum de tentoonstelling: ‘Art Nouveau – Fleur, Faune, Femmes’. De art nouveau haalt haar inspiratie uit de natuur. De Fransen formuleren dit aan de hand van de drie grote F’en: Fleurs, Fauna, Femmes of Bloemen, Dieren en Vrouwen. De periode van de art nouveau (1890-1910) kenmerkt zich door de organische en anatomische juiste weergave van de natuur. De stijlelementen zijn uiterst minutieus uitgewerkte natuurlijke vormen van lijnen en details. Binnen deze kunststroming heeft de vrouw de hoogste plaats in de cyclus van het leven. Zij heerst door middel van het bloemenrijk over de hemelen en met fauna over de aarde. Zij vormt het hoofdelement dat alles verbindt. Tijdens deze tentoonstelling zijn naast de objecten van René Lalique eveneens werken van andere grote kunstenaars uit de art nouveau periode te bezichtigen waaronder van Horta, Majorelle, Mucha, Gallé, Daum, Guimard, Van de Velde en Jan Toorop. Zij plaatsen de periode van de art nouveau voor de bezoeker in een bredere context. Art nouveau kunstwerken uit binnen- en buitenland zijn opgesteld.  Deze kunstwerken komen vanuit mondiale musea zoals het ‘Metropolitan Museum of Art’, Bröhan Museum, ‘Musée des Arts décoratifs’ en van internationale collectioneurs.
Een groot deel van de werken is niet eerder in een museum tentoongesteld.

Het Bovenhuys
In de maanden december t/m februari is  naast de permanente expositie van Corinne Boureau, een expositie van de Zeeuwse kunstenares Riet Sturm te bewonderen. Riet is een veelzijdig kunstenares en heeft haar inspiratie opgedaan door kapsels van Roggen eieren. Deze worden ook wel zeemeermin tasjes genoemd. Haar kapsels worden gemaakt van keramiek. Ze worden Japanse raku manier gestookt. De oven wordt ca. 3 kwartier tot een temperatuur van 1000 °C verwarmd met het keramiek erin. Het keramiek wordt op verschillende manieren bewerkt door bijvoorbeeld met glazuur of toevoegingen, zoals bloedkoraal.

Glasatelier JeVaBa 
In dit sympathieke levendige atelier wordt weer een demonstratie ‘glas bewerken’ getoond.
Altijd al willen zien hoe een gat in glas geboord kan worden of hoe het mogelijk is om een onmogelijk te snijden vorm uit een stuk glas gehaald wordt ? Kom dan op zondag 3 januari 2016 naar de Meipoortstraat 23 want daar worden op die dag tussen 12.00 en 17.00 uur doorlopend demonstraties in deze technieken gegeven.
Daarnaast zal er ook uitleg gegeven worden in het koud bewerken van glas door middel van diamant gereedschap.

Podium Acanthus
Heeft wederom een kwalitatief goed klassiek gitaarduo gecontracteerd, bestaande uit Marlot Hendriks en Koen Hutten. Aanvang 13.30 en 15.00 uur. Duur ca. 30 min. per concert.

Fodo fotovereniging.  
De fotovereniging Fodo exposeert maandelijks tijdens de Culturele Zondag in de bovenzaal van de Waag. Elke maand komt een ander thema aan de orde.

Aankondiging ‘Sieraad aan de IJssel’
Dit evenement in Doesburg krijgt een vervolg op zondag 3 april 2016 (Eerste Zondag van de Maand).
Er zijn dan in de Martinikerk ontwerpers van sieraden uitgenodigd, om hun werk te laten zien en het vak zal door diverse deelnemers worden gedemonstreerd.

De ontwerpwedstrijd zal opnieuw worden uitgeschreven met het thema ‘hoe zal mijn hals uw schoonheid dragen’. Deze regel is uit het gedicht  ‘Ode aan het sieraad’ welke Jan Vijn speciaal voor  ‘Sieraad aan de IJssel’ heeft geschreven.

Laat je inspireren en ontwerp een halssieraad. Vanaf half januari kun je jouw ontwerp insturen. De winnende ontwerpen worden uitgevoerd door Laura Egbers van Marjolin goudsmid en door zilversmederij Blok.

“Sieraad aan de IJssel” is een tweejaarlijks terugkerend evenement.

Voor informatie stuur een e-mail naar sieraadaandeijssel@gmail.com

Atelier Leopold
Is wegens omstandigheden 3 januari 2016 gesloten.

De Culturele Zondag Doesburg wenst u een gezond en kunstrijk 2016.