Programma zondag 7 april 2019

Culturele Zondag Doesburg

Op  zondag 7 april maart staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te zien en te beleven. Er is een breed scala aan kunst, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken. De mooie binnenstad is een bezoek meer dan waard.

Atelier de Benedentuin staat geheel in het teken van Doesburg. Nieuw is het drieluik van de loods aan de Turfhaven met herkenbare onderdelen van de oude kraan en andere daar aanwezige objecten.. Daarnaast moderne stadsgezichten van o.a. de Koppelweg, IJsselkade maar ook het prachtige landschap van de Liemers. Uiteraard ontbreken de stadsgezichten met zicht op Doesburg vanaf de overzijde van de IJssel niet.

De Gasthuiskerk reserveert op deze middag haar maandelijkse open podium voor musicerende en dansende kinderen, met of zonder hun (muziek)docenten. Samen met andere Doesburgse organisaties speelt de Gasthuiskerk hiermee in op de landelijke Kindermuziekweek die duurt van 4 tot en met 14 april.

Begin dit jaar zijn in atelier de Timmi een aantal dagdelen georganiseerd waarin werd geëxperimenteerd met verschillende tekenmaterialen en verschillende composities op verschillende dragers. Deelnemers reageerden enthousiast op deze vorm van samen werken en samen leren. Dat heeft ertoe geleid dat de Timmi  op 7 april weer een open dag houdt. Zowel deelnemers als Janny Jaspers, initiatiefnemer van dit geheel, kunnen vragen beantwoorden. Tevens wordt het ontwikkelingsproces van de deelnemers in beeld gebracht en is werk van Janny Jaspers te zien.

.Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er tot 23 juni een expositie met bekend en onbekend werk van de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Onder de titel “De IJssel als strijdtoneel, historische gevechten langs de rivier bij Doesburg en omgeving” vindt in Streekmuseum De Roode Tooren een bijzondere expositie plaats. Bij diverse krijgshandelingen in het verleden bleek de strategische ligging van Doesburg voor vriend en vijand van groot belang.

De Lente op handgeschept papier

De Winter is voorbij. Dat is de reden waarom in de Historische Boekdrukkerij De Arend met loden letters een gedicht wordt gedrukt over de Lente. “De oplage moet nog geheel gedrukt worden. Ik doe dat op een oude proefpers die afkomstig is uit een drukkerij uit onze eigen Hanzestad Doesburg. Ik gebruik deze boekdrukpers regelmatig voor het afdrukken van gedichten. Maar ook kunstenaars vragen mij regelmatig op deze pers etsen of linoleumsneden af te drukken. Met wat extra instelwerk lukt dat uiteraard. Aanstaande zondag 7 april start ik met “de Lente” als onderwerp, “aldus drukker Arie Niks. Men kan dan zien hoe er vroeger in een drukkerij werd gewerkt. En deze keer ook op bijzonder papier. Hij maakt uitsluitend gebruik van voor 1970 gangbare drukkersmaterialen uit het boekdruksysteem. Talloze druksels kwamen van zijn hand.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 7 april gesloten zijn.