Programma zondag 5 mei 2019

Ook op bevrijdingsdag staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te zien en te beleven. Er is een breed scala aan kunst, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken. De mooie binnenstad is een bezoek meer dan waard.

Opening galerie “Grietje”.
In de Philip Gastelaarstraat opent galerie Grietje voor de eerste keer haar deuren.

Helmi de Vaan (1951) toont hier eigen werk, soms ook aangevuld met werk van andere kunstenaars. Helmi is opgeleid tot docent handvaardigheid, tekenen en textiele werkvormen. Zij is haar leven lang bezig met kunst, waarbij zij zich verder heeft bekwaamd in verschillende technieken:  etsen, schilderen, beeldhouwen, boetseren en het maken van assemblages. De laatste tijd ligt de nadruk op boetseren en schilderen.

 De oorsprong van de naam”Grietje”is een etsje van Helmi waarop een onbevangen jong meisje is weergegeven. Zo onbevangen dat de maakster het Grietje noemde. Die naam (Margaretha)  betekent ‘parel’, wat ook het Finse woord voor Helmi is. De eerste maanden zal er veel werk hangen dat is geïnspireerd op ‘Grietje’. Naast werk van de galeriehoudster worden de komende tijd glascollages en glazen objecten getoond van Ellen Schut, beeldend kunstenaar te Zeddam.

Grietje

Bij de historische boekdrukkerij De Arend zijn tientallen kleurrijke waterverfschilderijen te bewonderen en tegen schappelijke prijs te koop.  Deze aquarellen zijn voornamelijk landschappen met boerderijen. Ook stadsgezichten van Doesburg en Zutphen zijn aanwezig. Tevens is er één van de watermolen in Keppel en de Roerdinkshof te Winterswijk. Indien het weer het toe laat, zal er een buitententoonstelling worden ingericht. Omdat het Bevrijdingsdag is wordt er deze dag in de drukkerij uitsluitend met rode en blauwe inkt gewerkt.

Roerdinkshof Winterswijk – de Arend

Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er tot 23 juni een expositie met bekend en onbekend werk van de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Onder de titel “De IJssel als strijdtoneel, historische gevechten langs de rivier bij Doesburg en omgeving” vindt in Streekmuseum De Roode Tooren een bijzondere expositie plaats. Bij diverse krijgshandelingen in het verleden bleek de strategische ligging van Doesburg voor vriend en vijand van groot belang.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 5 mei gesloten zijn.