Programma zondag 4 augustus 2019

Zondag 4 augustus is het weer tijd voor de maandelijks culturele route langs musea,

werkplaatsen en galerieën in Doesburg. In deze vakantiemaand  zijn enkele adressen gesloten maar voor de bezoekers blijft er een ruim en gevarieerd aanbod over waaronder het volgende.

Galerie de Timmi
Onder de titel ‘Code Geel’ presenteert atelier de Timmi tijdens de Culturele Zondag werken met de kleur geel. Janny Jaspers deed onderzoek naar de verschillende pigmenten die verrassend veel nuances van de kleur geel laten zien. Met deze nuances maakte zij zowel teken- als schilderwerk dat vanaf 4 augustus te zien is in het atelier aan de Kerkstraat. 

Atelier De Blauwe 5
Na twee maanden gesloten te zijn geweest is de deur van het grafiekatelier  ‘de Blauwe 5’ van Marijke de Kler weer geopend. Hier is te zien hoe zij van eenvoudige eenkleurige lijnetsen, aquatint, e.d. met allerlei onderwerpen tot een nieuwe werkwijze kwam. Door middel van. de blikschaar en ‘afval’ zink ontstonden nieuwe vormen en meerkleurigheid met een witte contour. De etsen zijn per afdruk, met passe-partout of ingelijst voor aantrekkelijke prijzen te koop in het het atelier aan de Korte Veerpoortstraat 5. 

Lalique Museum
Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Oosters Licht een tentoonstelling over de invloed van Japan op de Westerse kunst. Bewonderaars van de art nouveau periode zijn zich niet altijd bewust van het feit dat deze relatief korte periode in de geschiedenis veel invloeden vanuit Japan kent. De tentoonstelling schenkt aandacht aan deze Oosterse beïnvloeding en toont werken van Japanse en Europese kunstenaars, zodat de museumbezoeker de overeenkomsten in ogenschouw kan nemen. Deze invloed was niet alleen in de kunst waar te nemen maar bovenal in het nieuwe denken binnen de westerse samenleving. Het doorzien van eigen handelen en denken was niet langer enkel een aangelegenheid waarbij ‘god’ maar vooral het ‘zelf’ werd geraadpleegd. Men kan dit vertalen in een hang naar individuele zelfstandigheid en het verlangen naar menselijk maat, begrijpelijk en bereikbaar, dus dichtbij.

Museum De Roode Toren
Dit museum toont de expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg. Dit stadje kende in de 15e en 16e eeuw een belangrijke bloeitijd als lid van het invloedrijke internationale Hanzeverbond. Ook na deze periode werd het handelsverkeer in de Achterhoek richting Doesburg o.a. voortgezet door voerlieden uit Duitsland. Zij trokken met hun zwaar beladen Hessenkarren met handelswaar over de bekende Hessenwegen in onze omgeving. Men ging onder meer via Doesburg over de Veluwe naar diverse andere bestemmingen in ons land. Op de expositie worden verschillende aspecten van het Hessenverkeer getoond, zoals de Hessenkarren en -wagens, bespanning, laadvermogen, spoorbreedte en natuurlijk de Hessenvoerman. Door minder goede economische omstandigheden aan het eind van de 18e en begin van de 19e eeuw zochten echter veel handelslui en ambachtslieden uit Westfalen hun geluk in ons land en dus ook in de Achterhoek en in Doesburg en omgeving. Zij kwamen onder meer als Kiepkerel, een soort marskramer, met handelswaar in een kiepe op de rug (een grote mand) langs steden, dorpen en boerderijen op het platteland.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 4 augustus gesloten zijn. 

Wij wensen u een fijne dag in Doesburg.