Programma Zondag 1 september 2019

Culturele Zondag Doesburg  opent seizoen

September is de maand waarin traditiegetrouw het culturele seizoen van start gaat.  Dat is op zondag 1 september a.s. ook in Doesburg te merken. De Culturele Zondag presenteert een afwisselend programma op meer dan 25 adressen met het historisch centrum als decor. Er is tussen 12.00 uur en 17.00 uur een breed scala aan kunst, cultuur, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken, waaronder het volgende;

De Gasthuiskerk opent het nieuwe culturele jaar met de eerste van een serie van negen nieuwe stadsvertellingen. Ze staan allemaal in het teken van 75 jaar Vrijheid. De voordracht in september begint om 12.30 uur en wordt gehouden door Wil Verlaan en Godelieve van der Heijden. Na de stadsvertelling is er vanaf 14.30 uur een open podium met live-muziek en standup comedy.

In  de voormalige apotheek hartje centrum is momenteel een effectief medicijn voor blijdschap te vinden. De protagonisten in het vrolijke werk van Theo Broeren zijn omringd door goede wijnen, champagne en kleurrijk voedsel. De Bourgondiër uit Brabant koos voor Doesburg als eerste Nederlandse plek om te exposeren, naast de Antillen en Spanje.

Met deze tijdelijke expositie trapt Galerie Keizershut af. In de nabije toekomst zal de farmacie aan de Kosterstraat een podium zijn voor nationale en internationale kunstenaars.

Atelier de Timmi introduceert een studietraject voor belangstellenden die met diverse onderdelen van kunst bezig willen zijn. Tijdens de culturele zondag op 1 september a.s. is er om 13.00 uur een informatiebijeenkomst aan de Kerkstraat 29 in Doesburg.

Naast werk van Helmi de Vaan en glas objecten van Ellen Schut is in de maanden september t/m november – nieuw in Galerie Grietje – werk te zien van Wilhelmina Zoutewelle (Wassenaar, 1958). Zij drukt ideeën en ervaringen uit in papier. Het zijn meestal driedimensionale objecten.

Historisch boekdrukkerij De Arend werkt deze culturele zondag voornamelijk met een spectaculaire proefpers uit 1900, die destijds werd gebruikt bij Het Dagblad van het Oosten in Almelo. Daardoor kan het formaat van het te drukken gezegde als affiche aangepast worden. Men werkt al enige tijd aan een thema met als onderwerp “Glimlach”. Zo’n 150 jaar oude houten letters zijn de basis voor deze druksels in twee kleuren. Het papier dat er voor gebruikt wordt, komt uit Venetië. Eigenaar Arie Niks vertelt ter plekke wat daar zo bijzonder aan is. Tevens zullen er op die dag bierviltjes gedrukt worden.

 Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Oosters Licht een tentoonstelling over de invloed van Japan op de Westerse kunst.

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

Alle andere deelnemers
Dit is slechts een greep uit het aanbod, ook de andere aangesloten deelnemers tonen een bijzondere collectie.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij alle deelnemers en bij de VVV, in de Gasthuisstraat.  Daar is ook bekend welke adressen op 1 september eventueel gesloten zijn.

!! oktober Themdag – Kunstmarkt in de Martinikerk, zie ons bericht.