Programma zondag 7 juli 2019

Zondag 7 juli is het weer tijd voor de maandelijks culturele route langs musea, werkplaatsen en galerieën in Doesburg. Tijdens deze Culturele Zondag kunnen bezoekers werken bewonderen in meer dan 25 galerieën musea.

Deze zondag kunt u kennis maken met een nieuwe deelnemer van onze Culturele Zondag: “Atelier Alexander” . Hier geeft Alexander zijn ideeën beeldend vorm, met het accent op fotografie en druktechnieken.  Alexander vindt zijn inspiratie voornamelijk in vormen en lijnen die al bestaan in de wereld om hem heen: in de natuur, in gebouwen, in interessante objecten enz. Ze zijn er allemaal altijd. Je hoeft ze alleen maar te zien en het zodanig te bewerken dat er een andere realiteit ontstaat. Een intrigerende zoektocht naar de kern der dingen.

Naast fotografie houdt hij zich bezig met het onderzoeken en uitproberen van verschillende druktechnieken: van lino tot droge naald. Spannend om hiermee zo grof mogelijk te werken en beelden tot hun kern terug te brengen. Daarbij laat hij details zo veel mogelijk achterwege, deze leiden af van de waarachtige vorm of lijn. Het atelier is zowel een werkplaats als een galerie. Er is eigen werk en van andere fotografen/  kunstenaars te koop.

 

 

Galerie de Timmi
Joanne luijmes is momenteel te gast als ‘artist in residence’ bij galerie de Timmi. Deze maand werkt zij aan het thema kleur van de tijd. Zij gaat deze werkperiode afsluiten met een tentoonstelling van haar werk tijdens de culturele Zondag.

Lalique Museum

Op deze Culturele Zondag start de tentoonstelling:
Oosters Licht.  ~De invloed van Japan op de Westerse kunst ~.

Bewonderaars van de art nouveau periode zijn zich niet altijd bewust van het feit dat deze relatief korte periode in de geschiedenis veel invloeden vanuit Japan kent. De tentoonstelling in de historische Hanzestad Doesburg schenkt aandacht aan deze Oosterse beïnvloeding en toont werken van Japanse en Europese kunstenaars zodat de museumbezoeker de overeenkomsten in ogenschouw kan nemen. Deze invloed was niet alleen in de kunst waar te nemen maar bovenal in het nieuwe denken binnen de westerse samenleving. Het doorzien van eigen handelen en denken was niet langer enkel een aangelegenheid waarbij ‘god’ maar vooral het ‘zelf’ werd geraadpleegd. Men kan dit vertalen in een hang naar individuele zelfstandigheid en het verlangen naar menselijk maat, begrijpelijk en bereikbaar dus dichtbij.

Binnen het oeuvre van deze tentoonstelling zal werk van de volgende kunstenaars te zien zijn: Lalique, Mucha, Gallé, Daum, Knox, Van de Velde, Majorelle, Macintosh, Maison Vever, Fouquet, Gautrait en vele anderen. Ook zal er werk van kunstenaars tentoongesteld worden dat bij het grote publiek veelal niet zo bekend is maar wel van dezelfde hoge kwaliteit is als die van een Lalique of Mucha.

 

Museum De Roode Toren
EXPOSITIE ‘HESSENWEGEN EN KIEPKERELS IN DE ACHTERHOEK’

Het historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg

Doesburg kende in de 15e en 16e eeuw een belangrijke bloeitijd als lid van het invloedrijke internationale Hanzeverbond. Ook na deze periode werd het handelsverkeer in de Achterhoek richting Doesburg o.a. voortgezet door voerlieden uit Duitsland. Zij trokken met hun zwaar beladen Hessenkarren met handelswaar over de bekende Hessenwegen in onze omgeving. Men ging onder meer via Doesburg over de Veluwe naar diverse andere bestemmingen in ons land. Op de expositie worden verschillende aspecten van het Hessenverkeer getoond, zoals de Hessenkarren en -wagens, bespanning, laadvermogen, spoorbreedte en natuurlijk de Hessenvoerman. Door minder goede economische omstandigheden aan het eind van de 18e en begin van 19e eeuw zochten echter veel handelslui en ambachtslieden uit Westfalen hun geluk in ons land en dus ook in de Achterhoek en in Doesburg en omgeving. Zij kwamen onder meer als Kiepkerel, een soort marskramer, met handelswaar in een kiepe op de rug (een grote mand) langs steden, dorpen en boerderijen op het platteland.

Meer…..
Dit is slechts een klein voorbeeld van wat u kunt zien in Doesburg. Uiteraard heeft iedere deelnemer, galerie/atelier/winkel/podium iets bijzonders te bieden. Wij wensen u een fijne middag in Doesburg.

Tussen 12:00-17:00 uur kunt u bij meer dan 25  adressen vrijblijvend kunst, cultuur, muziek opsnuiven.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.  Daar is ook bekend welke adressen op 7 juli eventueel gesloten zijn.