Programma zondag 3 februari 2019

Op  zondag 3 februari staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te zien en te beleven. Er is een breed scala aan kunst, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken. De mooie binnenstad is een bezoek meer dan waard.

Atelier de “Benedentuin” staat met zijn schilderijen in het teken van de stad Doesburg. Er zijn diverse moderne stadsgezichten te zien, o.a. een nieuw drieluik van de GTW loods aan de turfhaven en een panorama van de stad met een lengte van 1,5 m. Daarnaast diverse andere straten en gebouwen in de stad.

In verband met de expositie in de Galluskerk in Angerlo medio februari waar Gerda Drenth aan deelneemt, is er veel nieuw werk te zien bij Keramiek Atelier Phoenix.

In de Historische Boekdrukkerij De Arend kan men een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Arie Niks, de eigenaar van de historische drukkerij, zal dan met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken.

De arend Historische Drukkerij

In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 260 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekende namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Na een jaar lang maandelijks wisselende exposities te hebben gehouden, verleggen Han en Janny Jaspers in hun Atelier de Timmi in 2019 het accent van kijken naar doen. De ruimte aan de Kerkstraat zal volledig worden benut voor activiteiten. Het wordt een werkplaats waar kunstenaars kunnen experimenteren met het maken van beeldobjecten naar eigen idee. Op zondag 3 februari is er een open dag over de mogelijkheden. Er is dan ook werk van Han en Janny te zien.

Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er een expositie met bekend en onbekend werk van de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Onder de titel “De IJssel als strijdtoneel, historische gevechten langs de rivier bij Doesburg en omgeving” vindt in Streekmuseum De Roode Tooren een bijzondere expositie plaats. Bij diverse krijgshandelingen in het verleden bleek de strategische ligging van Doesburg voor vriend en vijand van groot belang.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 3 februari gesloten zijn.