Programma zondag 6 januari 2019

Op  zondag 6 januari 2019 staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te zien en te beleven. Er is een breed scala aan kunst, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken. De mooie binnenstad is een bezoek meer dan waard.

Bij  de historische boekdrukkerij De Arend wordt een Koppermaandagprent gedrukt met houten letters. Deze prent op afficheformaat kunnen bezoekers gratis meenemen. Er wordt op Italiaans papier gedrukt in meerdere kleuren. Koppermaandag is een gildefeest, dat stamt uit de Middeleeuwen. Op de eerste maandag na Driekoningen gingen de gezellen/leerlingen met dit drukwerk naar de relaties. De gezellen vervaardigden zelf een kunstwerk  voor de Koppermaandag. Zij verwachtten daarvoor enig ‘koppergeld’ te krijgen waarmee een feestje werd betaald. Dat daarbij menig “kop” of drinkbeker achterover werd geslagen laat zich raden.

Dit gebruik van het versturen van mooie prenten en kaarten met goede wensen kennen we nog steeds en noemen het nu kerstkaarten. Volgens traditie mag je kaarten versturen tot en met Driekoningen.Tijdens de openstelling van de Arend zijn er ook oude kerst- en nieuwjaarskaarten tentoongesteld.

Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er een expositie met bekend en onbekend werk van de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Onder de titel “De IJssel als strijdtoneel, historische gevechten langs de rivier bij Doesburg en omgeving” vindt in Streekmuseum De Roode Tooren een bijzondere expositie plaats. Bij diverse krijgshandelingen in het verleden bleek de strategische ligging van Doesburg voor vriend en vijand van groot belang.

Galerie / Atelier De Swarte Ram  gaat in januari dicht. Liesbeth Fonkert gaat verder met haar schilderwerk in haar nieuwe atelier aan de Waterstraat onder haar eigen naam. Dat atelier wordt later in het jaar geopend.

Podium Acanthus: Dwarsfluit-piano-duo  Gemma Scherpenzeel en Djuwa Mroivil. Zij beginnen met een werk van de Georgische componist Taktakishivili. Deze is in Nederland nog niet erg bekend. Het is daarom bijzonder om van hem een compositie te horen. Het eerste deel straalt een lyrische vrolijkheid uit. Het tweede deel is melodisch meer sfeervol en gedragen. Na deze sfeervolle en vrolijke start volgen twee werken van Franse componisten. Benjamin Godard en Gabriel Fauré. Godard schreef de Sonate voor fluit en piano aan het eind van de Romantiek, eigenlijk bedoeld als muziek voor de salons die bekend waren in de zg. Belle Époque. De drie deeltjes van deze compositie overstijgen het salon-niveau en is voor de musici een virtuose uitdaging. Natuurlijk ontbreekt de meeslepende Fantasie voor fluit en piano van Fauré niet in dit programma.

De Gasthuiskerk biedt van 12.00 tot 17.00 uur een programma met exposities, livemuziek en culturele verrassingen. De livemuziek start om 14.30 uur en bestaat uit een open podium en soms een jamsessie.

Uiteraard heeft iedere deelnemer u iets te bieden, een mooi nieuw werk, bijzonder object of een leuk verhaal. Wees welkom!

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen  op 6 januari gesloten zijn