Programma zondag 2 december 2018

Op  zondag 2 december  staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te zien en te beleven.

In  galerie De Timmi hangen in de hele maand december schilderijen, tekeningen en foto’s van de plaatselijke kunstenares Anne van der Meiden. De opening van deze expositie vindt zondag plaats om 13.00 uur.

Landschappen en honden, dat zijn de twee thema’s die het recente werk van Anne bepalen. De schilderijen, sommige fors van formaat,  hebben een robuust karakter door de vele  lagen olieverf.  De landschappen worden gaandeweg abstracter. Het tweede gedeelte van de expositie vormt hiermee een mooi contrast. Dat bestaat uit een serie met vlot potlood getekende hondenportretten, ieder met een eigen identiteit. Ze ogen geestig of aandoenlijk en vertonen vaak menselijke trekjes.

                                              

 

Anne van der Meiden woont en werkt sinds 2011 in Doesburg. Ze  had exposities op verschillende locaties in Nederland en verzorgde de fotografie voor vijf regionale boeken.

Bij de Historische Boekdrukkerij De Arend worden demonstraties gegeven op de midwinterhoorn. Boekdrukker Arie Niks is enthousiast in het laten zien van het ouderwetse drukproces, maar als geboren Tukker blaast hij al ruim veertig jaar op de midwinterhoorn. Hij is vanaf de oprichting  lid van de Midwinterhoorn-groep Doesburg, die op deze zondag tevens een wandeltocht organiseert. En vanaf 2 december, de eerste dag van de Advent, mag er volgens de folklore weer buiten geblazen worden tot Drie Koningen op 6 januari.

Ook over deze hobby weet hij veel wetenswaardigheden te vertellen. Liefhebbers kunnen zelf proberen of ze geluid uit de houten hoorn kunnen krijgen. Maar er wordt uiteraard ook gedrukt.

Deze zondag is De Swarte Ram voor de laatste keer op het huidige adres open. De galerie gaat verhuizen naar de Waterstraat. Bezoekers kunnen nog een keer snuffelen in het Kunst en Kitsch winkeltje waar leuke en nuttige dingen te koop zijn voor een weggeefprijsje.

Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er een expositie met bekend en onbekend werk van de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Streekmuseum De Roode Tooren: Onder de titel “De IJssel als strijdtoneel, historische gevechten langs de rivier bij Doesburg en omgeving” vindt in Streekmuseum De Roode Tooren een bijzondere expositie plaats. Bij diverse krijgshandelingen in het verleden bleek de strategische ligging van Doesburg voor vriend en vijand van groot belang.

Alle andere deelnemers: ook daar is een breed scala aan kunst, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken. Geniet van de mooie binnenstad van Doesburg en het gevarieerde aanbod.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen  op  2 december gesloten zijn.