Start cultureel seizoen

September is traditioneel de maand waarin het culturele seizoen wordt geopend. Dat blijkt ook uit het gevarieerde programma van de Culturele Zondag die op 3 september plaatsvindt. Bezoekers van deze route langs culturele adressen in de historische binnenstad zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

2 klassieke concerten

In de Gasthuiskerk organiseert Podium Doesburg in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ twee klassieke concerten. De optredens duren ca. 45 minuten en starten om 13.30 uur en 15.00 uur. De toegang is gratis.

Papierscheppen

Bron: Doesburg TV

Meester papierschepper Ewald Weijers haakt in op het thema vlas dat ook bij de komende Monumentendag centraal staat. In het Kunstlab gebruikt hij vlas voor het scheppen van papier. Bezoekers kunnen ook zelf ervaren hoe het is om te werken met gemalen vlasvezels. Bekijk ook de video over papierscheppen.

Survivalgids

In Kunstkamer Lindewal is het werk te zien van illustrator Lizan Vermeulen, net afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ze maakte de survivalgids “Nuttige Tips en Wenken bij Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag”. Lizan over haar werk: “Veel dingen in de wereld zitten mij dwars en door middel van mijn werk kan ik daar kritiek op geven. Hierbij combineer ik taal, beeld en humor.”

Nieuwe ruimte Lalique

Museum Lalique is uitgebreid. Na een langdurige restauratie is sinds kort de ridderzaal op de begane grond van De Commanderij geschikt voor de eerste expositie. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal.

Op de oude locaties is de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze
gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

Arsenaal

Een bijzonder adres op de route is het Arsenaal, een enorm middeleeuws bouwwerk. Ooit een bijgebouw van een kloostercomplex, bewoond door nonnen. Driehonderd jaar later, in der 18e eeuw, kreeg het de functie van wapenopslag. Na een ingrijpende restauratie ontstond er in 2014 op de begane grond onder meer een sfeervolle horecagelegenheid. Tijdens de Culturele Zondag start om 16.00 uur vanaf het terras een historische rondleiding door het hele gebouw onder leiding van een gids.

Gelderse Tramwegen

Het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum bevindt zich in het Gildehofje. Het toont de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland, in het bijzonder die van de Gelderse Tramwegen in de Achterhoek. Het museum beschikt ook over een grote collectie speelgoed dat op een verrassende wijze wordt gepresenteerd.

Atelier aan het Putpad

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 september gesloten zijn.

Gesloten

Lián Art & Gifts is wegens omstandigheden niet open op zondag 3 september.