Culturele Zondag 1 oktober

Culturele Zondag Doesburg Het is al decennialang een bekend tafereel op de eerste zondag van de maand. Liefhebbers van heinde en verre die in de historische binnenstad van Doesburg drentelen van het ene culturele adres naar het andere. Vaak met een folder met plattegrond in de hand, gratis verkregen bij de VVV. Ook op 1 oktober kunnen ze weer genieten van een rijk geschakeerd aanbod van musea, galerieën en andere kunst gerelateerde bestemmingen.

2 concerten

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg in de Gasthuiskerk twee klassieke concerten die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ in Zwolle. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Historische boekdrukkerij

In de Historische Boekdrukkerij De Arend kan men een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Eigenaar Arie Niks zal dan met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken. In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij,zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Papierscheppen

Vroeger waren het vaak de papiermolens en papierscheppers die een eigen watermerk in het papier hadden waaruit maker en jaartal jaartal afgeleid konden worden. Deze culturele zondag staat Papiermakerij Doesburg in het teken van deze watermerken en wordt er ook papier geschept met watermerken. Ewald Weijers vertelt er graag over. Natuurlijk kunnen bezoekers ook zelf papier scheppen of handgeschept papier kopen.

Museum Lalique

Op de begane grond van de prachtig gerestaureerde Commanderij presenteert Museum Lalique twee exposties. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal Daarnaast is er inmiddels ook de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond.

Streekmuseum De Roode Tooren

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Folder bij VVV

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route. Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 1 oktober gesloten zijn.