Programma Culturele Zondag – 6 maart 2022

Op zondag 6 maart is het weer Culturele Zondag in Doesburg. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur biedt het historische Hanzestadje Doesburg weer het sfeervolle decor voor de Culturele Zondag. Zeker 20 deelnemers zullen hun baniers te voorschijn halen ten teken dat het publiek weer welkom is. De culturele route langs musea, galerieën, ateliers en kunst gerelateerde zaken kent een jarenlange traditie die onderbroken werd door de coronacrisis.

In het Kunstlab zijn er deze middag diverse workshops waarin kunstenaars demonstreren hoe ze met verschillende materialen tot een kunstwerk komen. Dat kan variëren van werken met papier, textiel, klei en zelfs bijenwas.

In de tentoonstellingsruimte exposeren in maart twee vrouwen die olieverf tot hun passie hebben gemaakt: Erna van den Heuvel en Marion Lovendaal. Erna van den Heuvel, begon haar eerste schilderstappen met waterverf totdat haar partner genoeg kreeg van al die potjes vol bloemblaadjes op water. Toen is ze, in oktober 2010, les gaan nemen bij Marion Lovendaal en werd het olieverf. Werkend vanuit gevoel en passie, legt ze vooral de schoonheid van de mens vast in haar schilderijen.

Marion Lovendaal schildert nat in nat met olieverf en heeft dat altijd gedaan. Haar inspiratie vindt ze vaak in dieren maar ook in toevallige ‘ontmoetingen’. Niet zoeken maar vinden, is haar ervaring. Zo ontstond bijvoorbeeld het beschilderen van veren, een groot succes tot nu toe.  Erna en Marion hebben inmiddels veel tentoonstellingen op hun naam staan, onder meer in het Slingeland ziekenhuis, de Liemerije en het Koningin Beatrix ziekenhuis Winterswijk.

In hetzelfde gebouw is de Papiermakerij gevestigd.  Ambachtelijk papierschepper Ewald Weijers kwam tijdens het opruimen een ets tegen die hij eens had gemaakt. Het is een afdruk van een zelfgemaakt wapen voor hem als papierschepper (vroeger hadden immers alle papiermolens, vooraanstaande mensen en papierscheppers een eigen wapen). Zijn  wapen is ook nog eens afgedrukt op zelfgemaakt handgeschept papier van katoen. Ewald maakt hij deze middag ets papier van verschillende plantaardige vezels. Bezoekers mogen meedoen.

 

Historische boekdrukkerij De Arend is ingericht als kunstzaal. Schilderijen, aquarellen, pentekeningen, etsen en bijzondere druksels versieren de wanden.

Tevens vindt er een voorjaarsuitverkoop plaats. De Arend zal voornamelijk drukken op een spectaculaire proefpers van een krantenbedrijf uit 1900. Zo’n 150 jaar oude houten letters zijn de basis voor deze druksels in twee kleuren. Het papier dat er voor gebruikt wordt, komt uit Venetië.

 

Galerie Grietje toont van 6 maart t/m 3 juli werk van Betty van Rossem: reisimpressies onder het motto ‘zien is meer dan kijken’. 

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is de tentoonstelling “De Stijl, Theo van Doesburg en tijdgenoten” te zien. Het doel is Nederlandse kunstenaars uit die tijd met elkaar te vergelijken en de invloed op buitenlandse kunst te tonen. Reservering wordt aanbevolen.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 6 maart gesloten zijn.

Gesloten:

  • Galerie Veerpoort
  • Grafiek Atelier het blauwe vijfje
  • Het Bovenhuys