We gaan weer open – zondag 6 februari 2022

 

open

We gaan weer open, na een onzekere tijd kunnen we nu de deuren weer openen en kunst en cultuur liefhebbers verwelkomen. 

Op zondag 6 februari tussen 12.00 uur en 17.00 uur biedt het historische Hanzestadje Doesburg weer het sfeervolle decor  voor de Culturele Zondag. Zeker 20 deelnemers zullen hun baniers te voorschijn halen ten teken dat het publiek weer welkom is, uiteraard met inachtneming van de bezoekvoorwaarden. De culturele route langs musea, galerieën, ateliers en kunst gerelateerde zaken kent een jarenlange traditie die onderbroken werd door de coronacrisis.

Veel kunstenaars hebben niet stil gezeten tijdens de lockdown. Op diverse adressen is nieuw werk te ontdekken.:

 In Atelier aan het Putpad van Anne van der Meiden bijvoorbeeld. Daar hangen behalve portretten en landschappen nu ook recente schilderijen met veedieren in de hoofdrol of als intrigerend onderdeel van een groot gestileerd landschap.

Bij Galerie Grietje is 6 februari voor het laatst de verkoopexpositie “Cees’ kunstcollectie”. Er zijn ruim zestig kunstwerken te zien uit de nalatenschap van een overleden vriend. Een groot aantal van de werken wordt door zijn erfgenamen te koop aangeboden. In maart komt een nieuwe expositie.

Galerie “de Benedentuin” exposeert met olieverfschilderijen van Doesburg en andere industriële werken als bouwwerken en ook stations. Uiteraard ontbreekt de kraan aan de Turfhaven niet, zowel als geheel als in kleinere deeluitvoeringen. Ook zijn er diverse kleine werken geschilderd op paneel met een zwarte achtergrond. Deze kleine werken kunnen ook worden uitgevoerd van uw eigen woning zoals is te zien in een aantal voorbeelden.

Bij Historische boekdrukkerij De Arend vindt een demonstratie boekdrukken plaats. De drukkunst is vorige maand opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze inventaris bevat vele oude ambachten met het doel ze te bewaren en door te gegeven van generatie op generatie. Dat de boekdrukkunst is opgenomen komt door de inzet van de overkoepeling van grafische musea, waarvan Arie Niks (eigenaar van De Arend) ook deel uitmaakt. Hij laat op de Culturele Zondag zien hoe tot circa 1970 het drukken in zijn werk ging. Handpersen, loden- en houten letters enz. worden daarbij gebruikt. Hij vertelt wat er van deze kunst is over gegaan naar het huidige computergebruik.

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is de tentoonstelling “De Stijl, Theo van Doesburg en tijdgenoten” te zien. Het doel is Nederlandse kunstenaars uit die tijd met elkaar te vergelijken en de invloed op buitenlandse kunst te tonen. Reservering wordt aanbevolen.

Bij een bezoek aan Streekmuseum De Roode Tooren is een bezichtiging van de Theo Colenbrander Salon zeer de moeite waard. Keramiek en tapijten van Colenbrander genieten internationale bekendheid. Colenbrander was de eerste industrieel ontwerper van ons land. Hij werd in 1841 te Doesburg geboren en overleed in 1930 te Laag-Keppel. 

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV en bij alle deelnemers. Daar is ook bekend welke deelnemers op 6 februari gesloten zijn.

Tot zondag 6 februari 2022!

Niet geopend: 

  • Aboriginal en Bali Art – Galerie “de Veerpoort” – Veerpoortdijk 5
  • Lián Art & Gifts – Chinese kunst en cadeaus – Bergstraat 55
  • Op het Trepken – Galerie Margo Ellen – Heerenstraat 16

 

Reeds aangekondigd voor zondag 3 april 2022:

Martinikerk
Het Oratoriumkoor Veluwezoom houdt op zondag 3 april een concert in de Marinikerk in Doesburg. Op het programma staan het ‘Requiem’ en het ‘Cantique de Jean Racine’ van Fauré en het ‘Stabat Mater’ van Rheinberger. Sopraan Anke ter Riet en bariton Menno Slagter nemen de solopartijen voor hun rekening. De zang wordt begeleid door organist Sander van den Houten op het Walckerorgel van de Martinikerk. Dirigent is Ab Weegenaar.

Het Oratoriumkoor Veluwezoom heeft zijn thuisbasis in Dieren, maar bestaat uit zangers uit de hele regio, ook uit Doesburg. Het concert begint op 3 april om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur. Bezoekers kunnen na het concert bij de uitgang een vrijwillige bijdrage achterlaten.