Programma zondag 6 augustus 2017

Werk van nieuwe kunstenaars bij Culturele Zondag

Zondag 6 augustus is het weer tijd voor de maandelijks culturele route langs musea, werkplaatsen en galerieën.  Tijdens deze Culturele Zondag kunnen bezoekers werken bewonderen van enkele nieuwe kunstenaars, maar  ook  ”oude bekenden” komen met wat nieuws voor de dag.

Een nieuwe deelnemer is Marijke de Kler, Korte Veerpoortstraat 5.  Ze woont  sinds begin jaren ’70 in Doesburg en is al ruim 20 jaar bezig met het maken van etsen. In het atelier van Loekie van Bruggen leerde ze specifieke technieken.

Omdat ze van kleur houdt zocht Marijke steeds naar manieren om meer kleuren op een afdruk te krijgen. Gaandeweg heeft ze daarin haar eigen vorm gevonden. Haar onderwerpen  zijn vaak landschappen en stillevens.  Inspiratie vindt ze ook  in  indrukken die ze opdoet  als ze onderweg is, nogal veel In Frankrijk. Portretten vormen voor haar de moeilijkste uitdaging, die maakt ze meestal op de traditionele etsmanier.

 

Voor exposities in Het Bovenhuys heeft eigenaar Jan Blankespoor twee bijzondere kunstenaressen weten te strikken. Het zijn Valeska Kleczeweski en Alina Allen. Valeska exposeert met een collectie bronzen beelden en Alina met schilderijen. Valeska, begonnen met beeldhouwen om tegenwicht te bieden aan het stressvolle bestaan, is een getalenteerde autodidact. Direct vanaf het begin had ze al succes met haar werk. Ze heeft al diverse beelden in opdracht mogen maken. Haar bronswerken zijn meestal figuratief met soms een licht abstract inslag.

Alina, afkomstig uit Roemenie, heeft diverse kunstopleidingen gevolg en in deze studie haar bachelor behaald. Zij laat zien op artistiek gebied van alle markten thuis te zijn. Het Bovenhuys toont een collectie schilderijen waarin  haar kwaliteiten duidelijk naar voren komen. Alina onderscheidt zich door materiaalgebruik en techniek. Ze haalt haar inspiratie uit werk van o.a. Rafael, Rosetti en Van Gogh.

                                

 

In de Historische Boekdrukkerij “De Arend” wordt op 6 augustus tijdens de Culturele Zondag gewerkt. In dit kleine museum zijn  vele gereedschappen uit de boekdrukperiode te bekijken. Ook worden de 260 letterbakken met zowel  loden als houten letters getoond. Men vertelt over het gebruik ervan en daarbij komt de geschiedenis van deze historische boekdrukkunst aan de orde. Ook de aansluiting daarvan op ons huidige computertijdperk is een onderwerp. Voor de liefhebbers zijn er bijzondere druksels te verkrijgen. Uiteraard is er nog een pers in vol bedrijf. De typemachine staat klaar voor kinderhandjes. Ook de fraaie bloementuin  op de oude stadswal van de Hanzestad bij de historische drukkerij is op deze zondag tussen 12 – 17 uur gratis te bezoeken.

 

In Museum Lalique is een tentoonstelling ten zien over de veelzijdige Jan Toorop en de invloed van zijn Indische afkomst op zijn werk. – Het museum is voor museumkaart houders gratis.

DE IJSSEL de mooiste rivier van Nederland.  Streekmuseum De Roode Tooren toont onder deze titel een boeiende expositie over de IJssel. Uiteraard zal de nadruk liggen op Doesburg en haar directe omgeving. De tentoonstelling geeft middels diverse thema’s interessante informatie over de rivier.

De folder met plattegrond  is gratis te verkrijgen bij de VVV of bij één van de deelnemers.  Bij de VVV is ook bekend welke adressen  eventueel op 6 augustus gesloten zijn.