Programma zondag 3 september 2017

Volop variatie  bij Culturele Zondag Doesburg

 

Zondag 3  september is het weer tijd voor de maandelijks culturele route langs musea, podia, werkplaatsen en galerieën in Doesburg.  Het aanbod voor de bezoekers is zeer gevarieerd.  U kunt onder meer luisteren naar klassieke muziek bij podium Acanthus , schilderijen bewonderen in het Arsenaal, het Bovenhuys, Op ’t Trepke en één van de andere deelnemers OF u kunt  ervaren hoe Saskia ter Welle zich in haar couture salon laat inspireren door mode.

Een bijzonder adres op de route is  ook De lotus van Cairo.  Onlangs is het de eigenaresse  gelukt een grote collectie prachtig gedecoreerde, handgemaakte kussenhoezen uit Egypte  te importeren.  Prima geschikt  om uw interieur een nieuwe, kleurrijke uitstraling te geven. Daarnaast een prachtige collectie van kleden met prachtige motieven in een breed kleurenscala.  Alles handgemaakt door de tentenmakers in Cairo, die hun verfijnde motieven steekje voor steekje op een effen ondergrond appliqueren. Zo ontstaat er een uniek kunstwerk.

Een nieuwe deelnemer is Marijke de Kler, Korte Veerpoortstraat 5.  Ze woont  sinds begin jaren ’70 in Doesburg en is al ruim 20 jaar bezig met het maken van etsen.  Omdat ze van kleur houdt zocht Marijke steeds naar manieren om meer kleuren op een afdruk te krijgen. Gaandeweg heeft ze daarin haar eigen vorm gevonden.

Voor exposities in Het Bovenhuys heeft eigenaar Jan Blankespoor twee bijzondere kunstenaressen weten te strikken. Het zijn Valeska Kleczeweski en Alina Allen. Valeska exposeert met een collectie bronzen beelden en Alina met schilderijen.

Valeska, begonnen met beeldhouwen om tegenwicht te bieden aan het stressvolle bestaan, is een getalenteerde autodidact. Direct vanaf het begin had ze al succes met haar werk. Ze heeft al diverse beelden in opdracht mogen maken. Haar bronswerken zijn meestal figuratief met soms een licht abstract inslag.

Alina, afkomstig uit Roemenie, heeft diverse kunstopleidingen gevolg en in deze studie haar bachelor behaald. Zij laat zien op artistiek gebied van alle markten thuis te zijn. Het Bovenhuys toont een collectie schilderijen waarin  haar kwaliteiten duidelijk naar voren komen. Alina onderscheidt zich door materiaalgebruik en techniek. Ze haalt haar inspiratie uit werk van o.a. Rafael, Rosetti en Van Gogh.

Lián Art & Gifts heeft de collectie uitgebreid met authentieke Chinese kasten, in diverse stijlen en formaten. Daarnaast een veelzijdige assortiment van handgemaakte en handbeschilderde vazen, Reliefglaskunst, schilderijen en meer. Alles gemaakt door verschillende kunstenaars in China.

In het Lalique Museum is een tentoonstelling ten zien over de veelzijdige Jan Toorop en de invloed van zijn Indische afkomst op zijn werk.

Museum de De Roode Tooren heeft een interessante expositie over de IJssel, toen en nu.

En zo is er op elk adres wel iets bijzonders te ontdekken.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen  op 3 september gesloten zijn.

Wij wensen u een fijne dag in Doesburg