Programma zondag 5 februari 2017

Op deze zondag hebben alle deelnemers de deuren geopend om u te verwelkomen en u te informeren wat ze bezig houdt. De passies van de deelnemers maakt dat het aanbod een breed scale is: schilderkunst, keramiekkunst, drukkunst, Aboriginalkunst, Chinese kunst en cadeaus, glaskunst, textielkunst, zilverkunst en vele andere uitingen. Het aanbod van muziek maakt dat het een mooie Culturele Middag wordt.

U bent van harte welkom. een plattegrond van de deelnemers kunt u uitprinten of afhalen bij de VVV in de Gasthuisstraat.
Een deel van het programma:

Boekdrukkerij de Arend
De Arend heeft er weer een houten lettertype bij. Arie Niks, de eigenaar van de historische drukkerij, is benaderd door een museumvereniging, die een groot aantal historische drukplaten, clichés geheten, heeft gekocht. Men wil daarvan graag afdrukken hebben. Diverse drukkerijen heeft men daartoe benaderd, maar geen van hen kon of wilde deze klus aannemen. Via, via kwam men in Doesburg bij De Arend terecht. “Voor mij is het een uitdaging om met dit materiaal iets te doen. Van deze afdrukken wil men een digitaal bestand maken. Met de proefpers, die vroeger in de Gasthuisstraat stond bij drukkerij Zeegers, probeer ik er het beste van te maken.”

In de unieke drukkerij staan ook circa 260 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Vele mensen weten het niet, maar in de computer thuis zitten ongeveer 60 verschillende types. Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn.”

FODÓ
De expositie van FoDo , Fotoclub Doesburg, is in het stadsbierhuis de Waag.
Elke expositie heeft een bijzonder thema, laat u verrassen.

Lalique Museum
In het museum is de tentoonstelling “art nouveau en japonisme, een nieuwe golf”. Er zijn werken van Breitner, Mesdag, Lalique en Hokusai te bezichtigen. De Japanse prenten zijn afkomstig uit de Collectie Wessels die momenteel eveneens te zien zijn in het Rijksmuseum.|
Een tentoonstelling over de invloed van Japan op het Westen en omgekeerd. 

Streekmuseum De Roode Tooren:.
De expositie van Doesburg en de stoomtram, 1881-1957 is tijdens de Culturele zondag te bewonderen en tot 25 februari 2017. De openingstijden van het museum zijn: dinsdag t/m zondag van 13.30-16.30 uur. De entree is gratis!

De Gasthuiskerk
Historicus Sander Polman houdt op de Culturele Zondag van 5 februari de maandelijkse Stadsvertelling. Polman vertelt over de activiteiten in Doesburg rondom Robert Jacob Gordon in het kader van de expositie Goede Hoop? Zuid-Afrika – Nederland vanaf 1600 dit voorjaar in het Rijksmuseum om Amsterdam. Doesburger Gordon is een belangrijk onderdeel van die expositie. De stadsvertelling begint om 12.30 uur.

Expositie
De schilderijen die Frank Oude Weernienk maakte aan het eind van zijn academietijd aan de AKI in Enschede toonden verwantschap met Cobra. Rauw, intuïtief, gebaseerd op de wereld van de kindertekening waaraan ik een flinke dosis energie, emotie en levenslust aan toevoegde. Later legde Oude Weernienk me toe op een meer bewuste manier van werken. Spontaniteit is mooi, maar er is ook zoiets als beheersing van het vak, maar zal het kinderlijke in mij nooit verliezen. Op 5 februari exposeert de schilder onder andere schilderijen uit zijn serie Connotaties.

Open podium met La Zona en Jan Eikelenboom
Het livemuziek-programma op 5 februari bestaat vanaf 14.30 uur voor de helft uit een Open Podium en voor de andere helft uit een jamsessie. Tijdens het open podium treedt vanaf 14.30 uur de band La Zona op. Barend van der Pol (gitaar), Sander Roerdink (drums), Ronnie van Silfhout (bas) en Erik Laarman (saxofoon & klarinet) vormen een uniek muziekgezelschap dat bijzonder sfeervolle muziek maakt met een jazzy ondertoon. De muziek die La Zona op 5 februari laat horen is onderdeel van een gezamenlijke voorstelling met het dansgezelschap SJI Parts.

Schrijver Jan Eikelenboom schrijft met bochten, slingers, vertelsels en verzinsels overal omheen. Soms om de dagelijkse beslommeringen heen, soms om zijn hart en zijn gevoel. Omdat rechtdoor altijd nog kan. Want telkens als hij weer een regel probeert te dichten, bloeit er weer een nieuwe open. Eikelenboom leest teksten en poëzie uit eigen werk ondersteund door live-muziek.

Jamsessie
Tijdens de jamsessie speelt de Gasthuiskerk sessieband stukken die door bezoekers aan de Gasthuiskerk werden aangedragen. De band bestaat uit Niek van de Broeke, Roger Walker en Richard Rhemrev, ondersteund door Ronald Sterk. Wie wil meezingen of -spelen kan langskomen en gewoon meedoen of zich opgeven via het formulier op de website.