Programma zondag 5 maart 2017

Meer dan 30 deelnemers hebben hun galeries, ateliers, podia en werkplaatsen open en elke bezoeker kan er gratis een bezoek brengen. Laat u verrassen door het wisselende aanbod.

De folder met platte grond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.
Atelier de ‘Benedentuin’
Het atelier aan de Nahuyssingel 34 heeft op de Culturele zondag een aantal schilderijen van Doesburg en omgeving tentoongesteld in de serre van het atelier. Onder andere gezicht op de IJssel, Kerkstraat, Roggestraat en een aantal werken uit de omgeving van Doesburg.

World Art Galerie de Veerpoort
De galerie toont een aantal nieuwe fijnpenseel werk o.a. van Chinees origine. Nieuw in de galerie is ook de bijzondere sieraden vitrine. Het lijkt op een liggende boom in plakjes. In de bovenste plank, met de wankant naar voren, is de vitrinebak gemaakt. Daaronder liggen ‘de volgende’ planken van de boom. Een vensterbank van in plakjes gepresenteerde boom. Het ontwerp is van Pieter Sloot en uitgevoerd door de ambachtsman en houtkunstenaar: Daan de Leeuw van de Green Circle.

Deze middag zal tevens geproefd kunnen worden van traditionele Soto soep en wok gerechten.

FODÓ met het thema: ‘Expositie mentoraat Landschappen’
De expositie van FoDo is op de bovenzaal van het stadsbierhuis de Waag.

Ieder jaar wordt er binnen fotovereniging FODO een mentoraat georganiseerd waarbij individuele leden worden begeleid door een professioneel fotograaf om de kwaliteit van hun werk te verbeteren en zo een stuk persoonlijke groei na te streven. Tijdens de expositie van zondag 5 maart is het werk te zien van het mentoraat van 2016, waarbij landschapsfotografie centraal heeft gestaan. Dit mentoraat is begeleid door fotograaf Wilco Dragt, bekend vanwege zijn verstilde, minimalistische landschapsfoto’s.

Om te beoordelen of zij geslaagd zijn in hun persoonlijke groei kan iedereen komen kijken naar hun werk.

Lalique Museum
In het museum is de tentoonstelling “art nouveau en japonisme, een nieuwe golf”. Er zijn werken van Breitner, Mesdag, Lalique en Hokusai te bezichtigen. De Japanse prenten zijn afkomstig uit de Collectie Wessels die momenteel eveneens te zien zijn in het Rijksmuseum. Een tentoonstelling over de invloed van Japan op het Westen en omgekeerd.  Entree: Museumkaarthouders gratis

Streekmuseum De Roode Tooren
Ruim 7.000 bezoekers brachten inmiddels een bezoek aan ‘De Stoomtram in Doesburg, 1881-1957’. De reacties waren erg positief en nog steeds is er veel belangstelling. Uit de regio, maar ook uit andere delen van ons land komen liefhebbers van alles wat met dit historisch vervoer te maken heeft naar Doesburg.Op veler verzoek hebben we derhalve besloten de expositie te verlengen tot en met zondag 2 april 2017
De openingstijden van het museum zijn: dinsdag t/m zondag van 13.30-16.30 uur. De entree is gratis!

 

De Arend drukt boek met 50 drukkers
Tijdens de Culturele Zondag 5 maart zal gewerkt worden aan een jubileumboek. Samen met ruim 50 andere drukkers uit het gehele land is er een speciaal project gestart om iemand uit de drukkerswereld te verrassen. De drukkers weten van elkaar niet wat ze gaan produceren. Alleen het paginaformaat van het boek staat vast. De Arend heeft al eens eerder met veel succes aan een dergelijk project deelgenomen. Dit leverde een boek op van ruim 2 kilo, zoals op de foto is te zien. Met behulp van antieke loden letters en ornamenten en clichés gaat Arie Niks aan de slag.

Arie Niks, de eigenaar van deze museale drukkerij, laat dan tevens met zijn antieke materialen zien hoe er in lang vervlogen tijden handmatig werd gedrukt met behulp van loden en houten letters. Er zal dan ook volop bedrijvigheid zijn. Uiteraard vertelt deze enthousiasteling over de geschiedenis van het roemrijke drukkersvak. Ook de aansluiting met het huidige computertijdperk wordt uit de doeken gedaan.

Wie zien u graag, tot zondag !