Programma zondag 4 september 2022

Gevarieerde Culturele Zondag in Doesburg

Op zondag 4 september is het weer Culturele Zondag in Doesburg. Dan openen musea, galerieën en ateliers van 12.00 uur tot 17.00 uur hun deuren voor het publiek. Meer dan twintig adressen maken deel uit van deze gevarieerde culturele route die maandelijks gevolgd kan worden in de historische binnenstad.

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is momenteel de tentoonstelling “Stromingen en Gestalten” te zien. Aan de hand van het werk van beroemde kunstenaars wordt de bezoeker meegenomen in het ontstaan van de kunststromingen art nouveau en art deco.

 In het verlengde daarvan is een bezoek aan Galerie Art Deco aan de Meipoortstraat zeker de moeite waard. Willem Hengst en Ger Stallenberg, de drijvende krachten achter de nieuwe galerie, zijn specialisten op het gebied van art niveau en art deco. De collectie bestaat uit meubels, verlichting, glas en keramiek, beelden en grafiek uit de periode 1900 tot 1940. Aan de wanden hangen ook  schilderijen van Ger Stallenberg.

In het Kunstlab verzorgen diverse kunstenaars presentaties. Astrid Bulsink demonstreert de techniek van het blauwdrukken, ook wel cyanotype genoemd. Een fotografisch proces waarbij, na ontwikkeling, een donkerblauwe afdruk ontstaat. In de Papiermakerij laat Ewald Weyers zien hoe hij papier maakt van verschillende vezels. Bezoekers mogen ook zelf papierscheppen. Er is ook muziek. Tussen 12.00 uur en 16.00 uur zingt Ella Visser Jiddische liederen. Ze begeleidt zichzelf op de gitaar.

Een interessant adres is ook de Historische Drukkerij De Arend. Hier kan men deze zondag een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Eigenaar Arie Niks zal met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken. In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterkasten vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Vele mensen weten het niet, maar in de computer thuis zitten ongeveer 60 verschillende types. Voor ons leesbaar staan er ongeveer 6.000 geregistreerd in Brussel. Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee”.

In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum. Aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en prachtige schaalmodellen van oude treinen en bussen krijg je een goed beeld van het openbaar vervoer in het verleden. Daarnaast wordt een grote collectie oud speelgoed op verrassende wijze getoond.

Nieuw werk van Margot Ellen is te zien in Galerie Op het Trepken. Hiervoor wil ze ruimte maken in haar Galerie. In dat licht wil ze de kunstliefhebber tegemoet komen. Wie  een kunstwerk vanaf € 250 koopt, ontvangt een gratis ets naar keuze.

Het Zilvermuseum is ondergebracht in een transparante glazen ruimte zwevend in de laatgotische Doesburgse Martinikerk. Het heeft een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl en uit belangrijke kunststromingen als de Jugendstil.

Bomenlandschappen van de Zutphense kunstenaar Lily Oosterwijk  vormen het hart van de tentoonstelling in de nieuwe galerie de Kunstkamer.

In  Atelier aan het Putpad toont Anne van der Meiden haar werk, onder meer landschappen en zeegezichten in allerlei varianten. In de serre biedt ze brocante en kleinere kunstwerken van haar hand aan.

Lián Art & Gifts – Vazen gemaakt door verschillende Chinese kunstenaars, glasreliëfkunst door Deng Zhendong en allerlei bijzondere Chinese objecten-woondecoraties bepalen de sfeer en inrichting van de winkel aan de Bergstraat 55. Ook voor een leuk Chinees kledingstuk of cadeautje kunt u hier terecht.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Helaas is galerie Grietje in verband met ziekte voor onbepaalde tijd niet open. Wie nog meer gesloten is op 4 september, is bekend bij de VVV.

De VVV is verplaatst naar het Arsenaal 1309 – Kloosterstraat 15 – Doesburg

Gesloten deze zondag: Galerie Natalini – Veerpoortdijk.