Programma 7 augustus 2022

Nieuwe deelnemers Culturele Zondag Doesburg – VVV kantoor verhuisd!

Op zondag 7 augustus is het weer Culturele Zondag in Doesburg.  Dan openen musea, galerieën en ateliers van 12.00 uur tot 17.00 uur hun deuren voor het publiek. Sinds kort  maken maar liefst vier nieuwe adressen deel uit van deze culturele route die maandelijks gevolgd kan worden in de historische binnenstad.

Een nieuweling op de route is Kunstkamer Lindewal van Simone Vegt en Diederik Vermeulen. Hier zullen wisselende exposities te zien zijn. De komende maanden hangt er werk van de Zutphense kunstenaar Lily Oosterwijk. Haar bomenlandschappen vormen het hart van de tentoonstelling in de Kunstkamer. Ze begon met het schilderen van bomen toen ze op een landgoed bij Lochem woonde. Natuurimpressies vertaalt ze in haar atelier in schilderijen. “Ik wil het onderwerp, de atmosfeer zien in mijn hoofd”, zegt ze.

 Lily Oosterwijk (1945) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk was de afgelopen decennia te zien op tentoonstellingen in onder meer Den Haag, Amsterdam en Somerset West (Zuid-Afrika).

Galerie Art Deco aan de Meipoortstraat doet ook nog maar pas mee. Willem Hengst en Ger Stallenberg, de drijvende krachten achter de nieuwe galerie, zijn specialisten op het gebied van art niveau en art deco. De collectie bestaat uit meubels, verlichting, glas en keramiek, beelden en grafiek uit de periode 1900 tot 1940. Daarnaast zijn er schilderijen van Ger Stallenberg te zien.

Naast het Lalique Museum, De Roode Toren en historische Drukkerij De Arend  is de Culturele Zondag sinds een maand twee nieuwe musea rijker. In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum. Aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en prachtige schaalmodellen van oude treinen en bussen krijg je een goed beeld van het openbaar vervoer in het verleden. Daarnaast wordt een grote collectie oud speelgoed op verrassende wijze getoond.

Het vierde nieuwe culturele adres is het Zilvermuseum, ondergebracht in een transparante glazen ruimte zwevend in de laatgotische Doesburgse Martinikerk. Het heeft een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl en uit belangrijke kunststromingen als de Jugendstil.

Symbolen en ornamenten bij De Arend op Culturele Zondag en Open Monumentendag.

Bij de Historische Boekdrukkerij “De Arend” zijn  honderden symbolen en ornamenten te bekijken. In vroegere tijden werd de boekdrukkunst verrijkt met vele ornamenten en symbolen. In het magazijn van “De Arend” bevindt  zich er een gigantisch aantal van en die worden nu te voorschijn gehaald.

Galerie De Veerpoort staat al jarenlang bekend om haar bijzondere kunst afkomstig uit verre landen. De twee appartementen boven de galerie zijn na een ingrijpende verbouwing nu ook ingericht met kunst. Zondag is het open dag met een nieuwe collectie in de guesthouse appartementen.

In het Kunstlab verzorgen diverse kunstenaars presentaties waarin ze laten zien hoe ze met verschillend materialen een kunstwerk maken. Anke Mosselman demonstreert hoe een sjaal op dunne stof kan worden gevilt. Rob Kuulkers maakt diverse sieraden van epoxyhars.  Verder zijn de exposities van de maand augustus te bezichtigen.

In Atelier aan het Putpad toont Anne van der Meiden haar werk, onder meer landschappen en zeegezichten in allerlei varianten. In de serre biedt ze brocante en kleinere kunstwerken van haar hand aan.

Galerie Grietje is in verband met ziekte voor onbepaalde tijd gesloten.

Papiermakerij Doesburg is gesloten in verband met een toernooi in het openluchtmuseum Arnhem.

VVV verhuisd
Nieuwe adres: Kloosterstraat 15 – 6981 CC Doesburg (in de kapel van het Arsenaal)

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV.  Wie er gesloten is op 7 augustus, is bekend bij de VVV. 

Gesloten:
– Papiermakerij Doesburg
– Galerie Grietje
– Galerie Numero Negen