Programma zondag 3 juli 2022

Vier nieuwe deelnemers Culturele Zondag Doesburg

Maar liefst vier nieuwe adressen maken vanaf zondag 3 juli deel uit van de culturele route die maandelijks gevolgd kan worden in de historische binnenstad van Doesburg. Op deze dag openen van 12.00 uur tot 17.00 uur musea, galerieën en ateliers hun deuren voor het publiek.

Een nieuweling op de route is Kunstkamer Lindewal van Simone Vegt en Diederik Vermeulen aan de Lindenwal nr. 30. Hier zullen wisselende exposities te zien zijn. De komende maanden hangt er werk van de Zutphense kunstenaar Lily Oosterwijk. Haar bomenlandschappen vormen het hart van de tentoonstelling in de Kunstkamer. Ze begon met het schilderen van bomen toen ze op een landgoed bij Lochem woonde. Natuurimpressies vertaalt ze in haar atelier in schilderijen. “Ik wil het onderwerp, de atmosfeer zien in mijn hoofd”, zegt ze.

 Lily Oosterwijk (1945) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk was de afgelopen decennia te zien op tentoonstellingen in onder meer Den Haag, Amsterdam en Somerset West (Zuid-Afrika).

Galerie Art Deco aan de Meipoortstraat doet ook voor het eerst mee. Willem Hengst en Ger Stallenberg, de drijvende krachten achter de nieuwe galerie, zijn specialisten op het gebied van art niveau en art deco. De collectie bestaat uit meubels, verlichting, glas en keramiek, beelden en grafiek uit de periode 1900 tot 1940. Daarnaast zijn er schilderijen van Ger Stallenberg te zien.

Naast het Lalique Museum en de De Roode Toren is de Culturele Zondag vanaf zondag 3 juli twee nieuwe musea rijker. In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum. Aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en prachtige schaalmodellen van oude treinen en bussen krijg je een goed beeld van het openbaar vervoer in het verleden. Daarnaast wordt een grote collectie oud speelgoed op verrassende wijze getoond.

Het vierde nieuwe culturele adres is het Zilvermuseum, ondergebracht in een transparante glazen ruimte zwevend in de laatgotische Doesburgse Martinikerk. Het heeft een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl en uit belangrijke kunststromingen als de Jugendstil.

Galerie De Veerpoort staat al jarenlang bekend om haar bijzondere kunst afkomstig uit verre landen. De twee appartementen boven de galerie zijn na een ingrijpende verbouwing nu ookingericht met kunst. Zondag is het open dag met een nieuwe collectie in de guesthouse appartementen.

“Kracht in Beeld en Herhaling”.  Dat is de titel van de expositie in Galerie Grietje, bestaande uit werk van Wilhelmina Zoutewelle en Helmi de Vaan. Beide kunstenaars tonen in deze expositie dat herhaling het beeld kan versterken. Op een subtiele ingetogen wijze werkt Wilhelmina dat uit in papier; Helmi gebruikt andere materialen, zoals gips, steen en keramiek. Haar werk is altijd een zoektocht van chaos naar ordening.

In het Kunstlab verzorgen diverse kunstenaars  workshops waarin ze laten zien hoe ze met verschillend materialen een kunstwerk maken. Hillie Mellema demonstreert een aantal schilder- en tekentechnieken en Herma Kraan gaat kalligraferen door middel van houtbranden. Papiermaker Ewald Weyers bevindt zich in het derde vertrek van het Kunstlab. Hij vervaardigt daar deze zondag handgeschept papier van lompen.

Wie  het atelier de Benedentuin bezoekt, krijgt een zicht met uitleg op een restant van de oude vesting Doesburg. Tentoongesteld zijn er diverse schilderijen met stedelijke onderwerpen.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 juli gesloten zijn.