Programma zondag 4 maart 2018

Culturele Zondag Doesburg met nieuwe deelnemer en primeur

Op  zondag 4 maart  staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te zien en te beleven.

Nieuwe deelnemer
Allereerst willen we u attenderen op het bijzondere werk van een nieuwe deelnemer, die zondag voor het eerst zal meedoen aan de Route.

Zijn naam is Sandor Serge Minks, geboren in 1959 te Apeldoorn. Hij begon al op jonge leeftijd met tekenen, schilderen en decoreren. Na zijn middelbare school volgde Sandor privélessen bij bekende kunstenaars. Zij inspireerden hem verder te gaan met het creëren van kunst waarin hij zijn gevoel en gedachten kon uiten. Uiteindelijk belandde Sandor in de mode waarin hij zijn creativiteit zeker kwijt kon. Hij maakte onder meer veel modeschilderijen. Later verdiepte hij zich in het sjamisme en ging van daaruit kunst maken. Daarnaast werd de natuur een belangrijke inspiratiebron. Sandor werkt met materialen die hij verzamelt tijdens wandelingen. Natuurlijk materiaal ,maar ook wat mensen weggooien of wat hij op de schroothoop vindt. Vrijwel achter ieder werk  zit een filosofie, een gevoel.  Zijn  atelier/galerie Moeroef is gevestigd aan de Heiligegeeststeeg 5.

FODO expositie bij `de Waag`
Op de bovenste etage van De Waag zullen de deelnemers van de themagroep Avondfotografie hun beste werk van 2017 exposeren.  Het mystieke van de nacht en de invloed die dit heeft op hoe we onze omgeving waarnemen is een dankbaar onderwerp om vast te leggen. Ook het vangen van het laatste licht van de avond, tussen zonsondergang en het echte donker, is een prachtig moment om te fotograferen, waarbij het licht een typisch blauwe uitwerking heeft op het eindresultaat

Historische Drukkerij
in de Historische Drukkerij ‘de Arend’ zal  gewerkt worden aan een nieuw affiche voor dit kleine museum. ‘De Arend’ is op verzoek toegetreden tot de landelijke overkoepeling van Grafische Musea in Nederland. “Ik vind het heel erg eervol, dat men mijn museum daartoe heeft benaderd”, aldus eigenaar Arie Niks. Binnenkort is zijn eerste bijeenkomst in het Grafisch Museum in Groningen. Bij De Arend zijn voor de nieuw affiche reeds 5 drukgangen klaar. Zondag komt de zesde kleur er bij en wellicht kleur zeven. Uit de rijke collectie van letters zijn houten letters gekozen om een authentiek, bijzonder product te drukken. Het drukken vindt plaats op de uit 1900 stammende krantenproefpers uit Almelo.

Voor wat kleiner werk is deze zondag ook de handdegelpers van 1950 uit Den Haag met loden letters in gebruik. De bezoekers kunnen zo kennis nemen van het oude ambacht van zetten en drukken..

Atelier Saskia ter Welle
In het atelier van Saskia ter Welle is er van 10.00 uur tot 12.00 uur een SPECIAL workshop zijdelint borduren. Deze workshop is open voor iedereen die geïnteresseerd is in het kennismaken met een nieuwe borduurtechniek. De materialen zijn prachtig: handgeverfd zijdelint uit Frankrijk, linnen stof en kralen. Met deze materialen maak je een eenvoudig bloemmotief. Natuurlijk leer je een aantal handige trucjes om snel een mooi resultaat neer te zetten. De techniek van zijdelint borduren is prachtig voor zelfgemaakte, persoonlijke cadeaus.  Deelname kost € 25,- ( inclusief materialen en koffie, thee).

Uiteraard is er bij elke deelnemers iets moois te zien, het aanbod is zeer gevarieerd. Komt u gerust naar Doesburg en laat u verrassen.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen  op 4 maart gesloten zijn.