Programma Zondag 3 december 2017 – verrassingen

December-verrassingen  bij Culturele Zondag Doesburg

Op 3 december is het weer tijd voor de maandelijkse culturele route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum van Doesburg.  Verschillende adressen luiden de feestelijke decembermaand in met een bijzonder aanbod.

Atelier Saskia ter Welle houdt  een “stock sale”: voorraden en samples worden tegen aantrekkelijke kortingen verkocht.  Dat varieert van couture kleding, accessoires tot stoffen en borduurmaterialen. Heel bijzonder zijn de  zwarte en bruine ‘kistjes’ die  Saskia gebruikte voor haar couture show tijdens de Amsterdam Fashionweek.
Ook zijn er demonstraties in verschillende haute couture borduurtechnieken: Broderie d’Art, Al Aire en goudborduurwerk.

Galerie De Swarte Ram verrast met de expositie ”Terug van weggeweest”.  De galerie verkreeg via een verzamelaar werk van Liesbeth Fonkert dat nog nooit eerder was tentoongesteld. Te zien zijn schilderijen op papier en doek en vlechtwerken in papier.

Een speciale zondag is het voor Anne van der Meiden.  Zij stopt met haar Atelier aan het Putpad na vijf jaar als deelnemer aan de culturele zondag. Dit is de laatste keer dat haar adres te bezoeken is. In verband daarmee is een groot deel van haar bestaande collectie voor de helft van de prijs te koop.  Daarnaast is er ook nieuw werk te zien, bij voorbeeld “Dali” .

Atelier “De Benedentuin” komt met een extra aanbod in de Serre. Daar hangen schilderijen van het landschap rondom Doesburg en een tweetal kartoschilderijen met de stadsplattegrond in 1750 en 1815, een mooie combinatie van  schilderij en kaart.

Lián Art & Gifts het adres voor bijzondere Chinese vazen, beelden, schilderijen, meubeltjes, en meer….  heeft ook een leuk aanbod van (Chinese) kleding, sieraden en cadeaus, uiterst geschikt voor de feestdagen en net even anders dan u gewend bent..

              

 

De  boven etage van Stadsbierhuys De Waag is het domein van fotoclub FODO.  Daar is een expositie van portfolio’s die eigen leden hebben opgebouwd. De thematiek is zeer afwisselend: er zijn beelden van China, dieren in en rond het water, impressies van een rommelmarkt, de dynamiek van het  kitesurfen en structuren van IJsland.

De feestdagen naderen: vanaf eind november is het gehele museum Lalique in Kerstsfeer gehuld. Verder heeft er een wisseling plaatsgevonden in de collectie van Jan Toorop. Veertig procent daarvan wordt vervangen door werken die veelal nog niet in musea te zien zijn geweest. Museum De Roode Tooren brengt met een expositie een ode aan de IJssel, de mooiste rivier van Nederland.

Bij Historische Boekdrukkerij De Arend worden demonstraties gegeven op de midwinterhoorn.  Boekdrukker Arie Niks blaast als geborenTukker al ruim veertig jaar op dit instrument. Hij is vanaf de oprichting lid van de Midwinterhoorn-groep Doesburg die op deze zondag tevens een wandeltocht organiseert. Volgens de folklore mag er vanaf 3 december, de eerste dag van de Advent, weer buiten geblazen worden.

Over deze hobby weet Arie Niks veel wetenswaardigheden te vertellen. Liefhebbers kunnen zelf proberen of ze geluid uit de houten hoorn kunnen krijgen. Maar er wordt uiteraard ook gedrukt. Het is de periode dat de kerstkaarten op de ouderwetse manier gemaakt  gaan worden. Dat laat hij eveneens in zijn drukkerij-museumpje zien.

De Culturele Zondag vindt plaats van 12.00 uur tot 17.00 uur.  Bij de VVV is gratis een folder met plattegrond verkrijgbaar.