Programma zondag 7 mei 2017

Meer dan 30 deelnemers hebben hun galeries, ateliers, podia en werkplaatsen open en elke bezoeker kan er gratis een bezoek brengen. De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.

Culturele Zondag Doesburg: iedere maand anders
Doesburg is een aantrekkelijk stadje voor cultuurliefhebbers uit het hele land. Dat blijkt iedere eerste zondag van de maand. Dan komen ze in grote getale af op de galeries, de podia, de musea en de werkplaatsen die veelal gratis toegankelijk zijn. De deelnemers aan de kunstroute zijn iedere keer dezelfde;  wat ze te bieden hebben, is altijd weer anders. Dat geldt ook voor de editie van zondag 7 mei a.s. Velen van hen komen met wat nieuws voor de dag. Hieronder een paar voorbeelden.

 

Volop lente
Bij Keramiek Atelier Phoenix is het volop lente! Er zijn nieuwe Hofdames met kleurige bloemen in hun hoed en de vogelbakken staan klaar om de tuinvogels weer een lekker bad te laten nemen. Net als in elke tuin zijn de slakken hier ook vertegenwoordigd. Ze kunnen hun weg door de tuin vinden maar ook tegen de muur opkruipen. En dat zonder schade aan te richten!

    

Aquarellen bij De Arend
Bij bij de historische boekdrukkerij De Arend zijn tientallen kleurrijke waterverfschilderijen te bewonderen en tegen schappelijke prijs te koop.  Deze aquarellen zijn voornamelijk landschappen met boerderijen. Ook stadsgezichten van Doesburg en Zutphen zijn aanwezig. Tevens is er één van het kanaal Dieren-Apeldoorn.(zie foto) Boslandschappen zijn er in overvloed alsmede stillevens. Indien het weer het toe laat, zal er een buitententoonstelling worden ingericht. In de drukkerij zal de drukpers  niet stil staan, want er liggen diverse opdrachten te wachten op uitvoering. Uiteraard krijgen de bezoekers informatie over het eeuwenoude ambacht van de boekdrukkers en zetters.

 

Gevorderde leerlingen van Ad van den Brink
In de Gasthuiskerk is een expositie van het werk dat een groep gevorderde leerlingen van Ad van der Brink heeft gemaakt. Ze hebben allemaal een eigen stijl ontwikkeld al kun je soms de hand van de meester wel herkennen. Beeldend kunstenaar Ad van den Brink geeft al 27 jaar les in Doesburg. Er zijn leerlingen die net zo lang wekelijks trouw zijn blijven komen.  De schilderijen zijn voor een leuke prijs te koop en de makers ervan zullen de hele middag aanwezig zijn in de Gasthuiskerk.

Expositie abstracte fotografie
Op de bovenste etage van De Waag bevindt zich de expositieruimte van FODO. Op 7 mei exposeren de leden van de themagroep abstract een selectie van hun werk van het afgelopen jaar. Abstracte fotografie is wellicht de vorm van fotografie die de kijker het meest dwingt de eigen fantasie te gebruiken. De vaste kaders zijn weg, waardoor het spel van lijnen, vorm en kleur de foto moeten maken. Hoewel niet direct van belang zullen diverse bezoekers zich wellicht vertwijfeld afvragen: “Waar kijk ik naar?” Om toch enigszins tegemoet te komen aan deze vraag zal bij diverse foto’s een (omgedraaide) foto op tafel liggen zodat bekeken kan worden uit welk breder perspectief de foto is geabstraheerd.