Programma zondag 6 november 2022

Op zondag 6 november biedt de historische binnenstad van Doesburg weer het sfeervolle decor voor een route langs meer dan 20 culturele adressen, zoals musea, galerieën en kunst gerelateerde zaken. Bezoekers zijn welkom van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Een greep uit het aanbod:

Bomenlandschappen van de Zutphense kunstenaar Lily Oosterwijk  vormen het hart van de tentoonstelling in de nieuwe galerie de Kunstkamer aan de Lindewal.

 In Atelier de Benedentuin  zijn diverse stadsaanzichten en bouwwerken te zien o.a. van Deventer, Zutphen en Doesburg. Vanaf het uitzicht op de Benedentuin zien de bezoekers  een deel van de stadsgracht en een Ravelijn van de vroegere vestingwerken.  Eventuele  uitleg van eigenaar Rob Verhoef maakt het nog interessanter.

Anne van der Meiden toont in Atelier aan het Putpad haar werk, onder meer landschappen en zeegezichten in allerlei varianten. In de serre biedt ze brocante en kleinere kunstwerken van haar hand aan.

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is momenteel de tentoonstelling “Stromingen en Gestalten” te zien. Aan de hand van het werk van beroemde kunstenaars wordt de bezoeker meegenomen in het ontstaan van de kunststromingen art nouveau en art deco.

 In het verlengde daarvan is een bezoek aan Galerie Art Deco aan de Meipoortstraat zeker de moeite waard. Willem Hengst en Ger Stallenberg, de drijvende krachten achter de nieuwe galerie, zijn specialisten op het gebied van art niveau en art deco. De collectie bestaat uit meubels, verlichting, glas en keramiek, beelden en grafiek uit de periode 1900 tot 1940. Aan de wanden hangen ook  schilderijen van Ger Stallenberg.

Dit najaar is het een jaar geleden dat Zilvermuseum Doesburg werd geopend door mr. Pieter van Vollenhoven. Het kleinste museum van de Hanzestad toont tijdens de Culturele Zondag zijn curieuze thematische collectie van zilveren mosterdpotjes, lepeltjes, cruet-sets en aanverwante objecten uit meer dan vijfentwintig landen.

Openbaar vervoer en speelgoed museum, ontdek het openbaar vervoer van vroeger en verwonder je over de techniek van toen. Het Museum bevat een waardevolle collectie op het gebied van trein-, tram- en busvervoer. De unieke collectie is te zien in ruim 30 vitrines en wordt gevormd door schaalmodellen van treinen, trams en bussen en door voorwerpen die met het openbaar vervoer te maken hebben. De historie wordt verlevendigd met behulp van foto’s en bewegende beelden. Vooral kinderen kunnen volop genieten van rijdende tram- en treinmodellen. Naast een LGB-baan zijn er ook modelbanen met een andere schaalgrootte. Maak een reis door de gehele ontwikkeling van het openbaar vervoer van de paardentram tot en met de moderne hoge snelheidstrein.

Achterin het Kunstlab bevindt zich de Papiermakerij Doesburg. Deze zondag worden er  handgeschepte kerstkaarten en kerstfiguren gemaakt. De bezoeker mag ook zelf papierscheppen en de kinderen kunnen zich uitleven met papierspuiten. Papierschepper Ewalt Wijers geeft graag een toelichting.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 6 november gesloten zijn.  

Niet geopend:

Historische boekdrukkerij de Arend – Burg Nahuijssingel 28