Programma zondag 5 maart 2023

Op zondag 5 maart levert de romantische binnenstad van Doesburg weer het sfeervolle decor voor een route langs diverse
culturele adressen, zoals musea, galerieën en kunst gerelateerde zaken. Bezoekers zijn welkom van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Wie de ronde door Doesburg loopt, kan maar liefst vijf verschillende musea bezoeken. Landelijke bekendheid geniet het
Lalique Museum, dat een permanente ode brengt aan de beroemde Franse juwelen – en glaskunstenaar René Lalique.
Naast de vaste collectie is er de tentoonstelling Stromingen & Gestalten die de bezoeker meeneemt in het ontstaan van de kunststromingen art nouveau en art deco.

Streekmuseum De Roode Tooren geeft een overzicht van de lokale historie in diverse thema´s. Momenteel is er ook een
expositie die gewijd is aan Jan de Beijer, tekenaar van stadsgezichten uit de 18 e eeuw.

In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum. Aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen,
foto’s en prachtige schaalmodellen van oude treinen en bussen krijg je een goed beeld van het openbaar vervoer in het verleden.
Daarnaast wordt een grote collectie oud speelgoed op verrassende wijze getoond.

Een relatief nieuw cultureel adres is het Zilvermuseum, ondergebracht in een transparante glazen ruimte zwevend in de laatgotische Doesburgse Martinikerk. Het heeft een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl en uit belangrijke kunststromingen als de Jugendstil.

De historische boekdrukkerij “De Arend” trekt al sinds jaar en dag veel publiek. Deze zondag wordt er het gedicht “Het Kremlin” uit 1871 afgedrukt als affiche. Dit gedicht is ongeveer 150 jaar gelden geschreven door dominee en letterkundige Willem Theodorus van Griethuysen. Drie van de vijf coupletten geven aan dat er nu nog niet veel veranderd is in Moskou. Het gedicht zal in twee verschillende lettertypes worden gedrukt op de grote krantenproefpers uit 1900.
Bezoekers ontvangen gratis een exemplaar.

Volop variatie bij galerie Op Het Trepken. In een middeleeuwse boogkelder exposeert Margo Ellen-Oosterhof werken op handgeschept papier in een bijzondere techniek van oxidatie vloeistoffen, goudverf en pure pigmenten. Verder zijn er schilderijen
in aquarel en gemengde technieken te zien. Ook staan er beelden vervaardigd uit verscheidene steensoorten.

Papiermakerij Doesburg heeft iets bijzonders. Men gaat er tijdens de Culturele Zondag “schilderen” met papierpulp. Er wordt met behulp van gekleurde pulp in spuitflesjes een “schilderij” van papier gemaakt. Er ligt een groot schepraam klaar waar ook bezoekers gebruik van kunnen maken.

Ook de andere deelnemers hebben veel moois te bieden, u bent bij allen van harte welkom om indrukken op te doen en u te laten informeren over hetgeen u ziet.

Bovenstaande en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. De VVV bevind zich aan de Kloosterstraat 15, 6891 CC Doesburg – Tel: 0313-479088. Daar is ook bekend welke deelnemers op 5 maart gesloten zijn. 

Tot zondag !

Niet geopend : de Martinikerk is vandaag niet vrij toegankelijk voor bezichtiging ivm het concert “Lassus”
A capella koorwerken uit de renaissance. Het concert begint om 15:00 uur – te bezoeken middels het kopen van een entree kaartje. Kaartverkoop via www.stidomu.nl .