Programma Zondag 5 januari 2020

Culturele Zondag Doesburg ook in 2020

Ook in 2020 is de pittoreske binnenstad van Doesburg iedere maand  het sfeervolle decor van de Culturele Zondag. De eerste editie van het nieuwe jaar vindt plaats op 5 januari. Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van een breed cultureel aanbod. Er zijn podia voor klassieke en moderne muziek,  tal van galerieën met  gevarieerde beeldende kunst en diverse ateliers vol kunstzinnige producten, vaak uit een ver buitenland afkomstig.  Daarnaast maken drie bijzondere musea deel uit van de route.  

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Koninklijk Licht  een tentoonstelling van koninklijke geschenken en lichtontwerpen van Lalique..

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

Aan de rand van de oude binnenstad bevindt zich Historische Drukkerij De Arend. Hier wordt deze zondag een Koppermaandagprent gedrukt met houten en loden letters en clichés. Deze prent op afficheformaat kunnen bezoekers gratis meenemen. Er wordt op Italiaans papier gedrukt in meerdere kleuren. Koppermaandag is een gildefeest, dat stamt uit de Middeleeuwen. Op de eerste maandag na Driekoningen gingen de gezellen/leerlingen met dit drukwerk naar de relaties. De gezellen vervaardigden zelf een kunstwerk  voor de Koppermaandag. Zij verwachtten daarvoor enig ‘koppergeld’ te krijgen waarmee een feestje werd betaald. Dat daarbij menig “kop” of drinkbeker achterover werd geslagen laat zich raden.

Dit gebruik van het versturen van mooie prenten en kaarten met goede wensen kennen we nog steeds en noemen het nu kerstkaarten. Volgens traditie mag je kaarten versturen tot en met Driekoningen. Het ambachtelijk drukken vinden de bezoekers heel bijzonder. Onder begeleiding mogen kinderen samen met de drukker een afdruk maken.

 Galerie Grietje staat tot tot begin februari in het teken van het thema “kunst, kant en kalligrafie”. Er is kantwerk en kalligrafie van uitzonderlijke kwaliteit te zien van Miep de Vaan-Witjes (1925-2013). Daarnaast zijn er glascollages van Ellen Schut en werk van Helmi de Vaan.

Gasthuiskerk Doesburg
Stadsvertelling en Open Podium. Op de Culturele Zondag biedt Gasthuiskerk Doesburg een programma met twee onderdelen. Van 12.30 tot 13.30 uur is er een Stadsvertelling en vanaf 15.00 een Open Podium. De stadsvertellingen staan in het voorjaar van 2020 het teken van 75 jaar Vrijheid en worden omkleed met muziek en poëzie.


Op het eerste open podium van 2020 in Gasthuiskerk Doesburg zijn vanaf 15.00 uur drie acts te bewonderen.

  • Het Koor Doesburg onder leiding van Zwaan Stam begint sfeervol en geheimzinnig en zingt vervolgens een mooi programma dat wordt afgesloten met een lied waarin het publiek kan meedoen.
  • Zanger en gitarist Ton Roelofs uit Nijmegen zingt en speelt covers als Forgiveness van Diane Birch en Better be home soon van Crowded House. Roelofs schrijft ook eigen nummers en zal daar zeker wat van laten horen.
  • Het akoestische duo Members Only, Suzanne Abrahams en Kees Rietveld speelt covers met hun eigen, warme en aangename geluid. Hun repertoire varieert van pop tot soul, met werk van onder andere Joni Mitchell, Ilse de Lange en Adele.

Gasthuiskerk Doesburg organiseert elke eerste zondag van de maand een open podium tijdens de Doesburgse Culturele Zondag. Ben je zanger of muzikant, alleen of in een groep of band, wil je voordragen uit eigen werk of doe je aan standup comedy? Het open podium van Gasthuiskerk Doesburg is een uitgelezen kans om jezelf of je werk te tonen of te laten horen. Wil je meedoen? Neem contact op via 06 34244543 of vul het formulier in op gasthuiskerkdoesburg.nl.Deelname is gratis.

 

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 5 januari eventueel gesloten zijn.  Omdat er de laatste maanden enkele wijzigen in de samenstelling van de deelnemers heeft plaatsgevonden, is de folder niet meer geheel up-to-date. Er wordt gewerkt aan een nieuwe folder.