Programma zondag 5 augustus 2018

Culturele Zondag Doesburg ook in de zomer

Op 5 augustus staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën en ateliers in en rond het historische centrum.  Ze openen hun deuren van 12.00 uur tot 17.00 uur.

In Het Bovenhuys wordt deze dag een expositie met werk van Alina Bogdan Allen geopend. Speciaal voor deze woonwinkel heeft de zeer getalenteerde kunstenares uit Roemenië een collectie schilderijen samengesteld met als thema “Waternimfen”.  Na diverse opleidingen op artistiek en universitair niveau startte Alina haar carrière als kunstlerares. Tien jaar later legde ze zich volledig toe op het creëren van kunst.
Geïnspireerd door Rafael, Rosetti en Van Gogh heeft ze een eigen stijl ontwikkeld die onder het impressionisme geschaard kan worden. Materialen waarmee ze  werkt zijn meestal inkt en acryl. De expositie duurt tot en met 31 augustus.

Historische Boekdrukkerij “De Arend”  houdt een opruiming van boeken en tijdschriften. Tevens is er een tentoonstelling ingericht van pentekeningen en aquarellen van Jochem Niks uit Enschede, waarvan ook de prijzen zeer laag zijn. In dit kleine museum zijn vele gereedschappen uit de boekdrukperiode te bekijken. Ook worden de 260 letterbakken met zowel  loden als houten letters getoond. Men vertelt over het gebruik ervan en daarbij komt de geschiedenis van deze historische boekdrukkunst aan de orde. Ook de aansluiting daarvan op ons huidige computertijdperk is een onderwerp. Voor de liefhebbers zijn er bijzondere druksels te verkrijgen. In verband met de hoge temperaturen is het nog niet zeker of er een pers in bedrijf zal zijn.

In Streekmuseum De Roode Tooren vindt, mede in het kader van het Erfgoedfestival Grenzen van Gelderland, een expositie plaats over historische gevechten langs de rivier bij Doesburg en omgeving.  De titel luidt “De IJssel als strijdtoneel.

Atelier de Timmi
Expositie: “Passion, Color en Movement” door Van Hattum
Jolanda van Hattum kenmerkt zich in haar schilder- en beeldhouwwerk door grote diversiteit aan technieken, een krachtig kleurgebruik en dynamische composities. De gelaagdheid in haar werk bouwt zij op met verschillende materialen en beschikken over een grote doorleefdheid. Over haar drijfveren zegt ze: ‘ Ik schilder en beeldhouw over het leven. over vooruitgang, loslaten en positiviteit’.

van Hattum is een professioneel kunstenaar de exposeert in binnen en buitenland. Zeer zeker de moeite waard voor een bezoek aan de Timmi deze culturele zondag! Voor meer info: www.atelierludiek.com

 

Podium Acanthus en de Gasthuiskerk hebben een zomerpauze en dus geen optredens.

Ook bij de andere deelnemers kunt u genieten van een veelzijdig aanbod, een mix van kunst en ambacht.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.
Daar is ook bekend welke adressen op 5 augustus gesloten zijn.