Programma Zondag 1 juli 2018

 

Culturele Zondag Doesburg ook in de zomer…

Op 1 juli staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te zien en te beleven. Het culturele aanbod is zeer gevarieerd, ook al zijn museum Lalique en Podium Acanthus deze keer gesloten.


De Kraaksche Allee – Doesburg – D.J. van Elten.

 

In Galerie de Timmi is er een expositie van het bijzondere  werk van Joanne Luijmens. Van haar is onder meer een kunstwerk in wording te zien waarin ze ordening heeft aangebracht in al haar creatieve ideeën. Zo gebruikt ze kleuren en vormen als symbolen, bijvoorbeeld uitgewerkt op mozaïektegeltjes. Op een groot vel staat een overzicht van de projecten waar Joanne mee bezig is. Een daarvan gaat over silhouetten. Hier komen de technieken samen die ze gebruikt om haar ideeën te realiseren: fotografie, schilderkunst en gemengde materialen. Het werk van Luijmes wordt aangevuld met bijzondere, ruimtelijke lichtobjecten van Ronald Matterns.

 De Gasthuiskerk biedt een gevarieerd middagprogramma. Onderzoeker Ashwin Drost houdt een stadsvertelling over de familie Gordon, die wordt gevolgd door de stadswandeling ‘Doesburgse grensverleggers.’ De Schotse immigrantenfamilie Gordon schopte het ver in de achttiende eeuw. De grootvader van Robert Jacob Gordon kwam aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog naar Nederland om te vechten tegen de Spanjaarden. Kleinzoon Jacob Gordon treedt in de voetsporen van zijn grootvader en kiest voor een militaire carrière bij de Schotse Brigade

Er zijn schilderijen te bewonderen van Maria Bomers.  Ze begon in 2004 met schilderen met acryl. Het was toen vooral experimenteren. Al gauw nam ze les bij Jos Klaver op de Gruitpoort in Doetinchem.  Na enkele jaren begon Bomers met modeltekenen en schilderen. Op dit moment volgt ze lessen bij Marian Eperny. Bomers werd twee keer genomineerd voor de Gelderlander kunstprijs.

Zoals elke maand is er live-muziek. Een van de acts op het open podium is Janna Baerends. Janna speelt gitaar en piano en zingt daar bij. De Doesburgse crooner Jeroen Langerak zingt samen met de Gasthuiskerk sessieband enkele jazz-klassiekers. De Modern Mustard Jazz Band sluit de middag af met de assistentie van enkele gastmusici.

In Streekmuseum De Roode Tooren vindt, mede in het kader van het Erfgoedfestival Grenzen van Gelderland, een expositie plaats over historische gevechten langs de rivier bij Doesburg en omgeving.  De titel luidt “De IJssel als strijdtoneel.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.  Daar is ook bekend welke adressen op 1 juli gesloten zijn.