Programma Zondag 3 november 2019

Culturele route in historisch Doesburg

Zoals iedere maand is de pittoreske binnenstad van Doesburg op 3 november het sfeervolle decor van de Culturele Zondag. Op meer dan 20 adressen kunnen bezoekers tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van een breed cultureel aanbod. Er zijn podia voor klassieke en moderne muziek,  tal van galerieën met  gevarieerde beeldende kunst en diverse ateliers vol kunstzinnige producten, vaak uit een ver buitenland afkomstig.  Daarnaast maken drie bijzondere musea deel uit van de route.  

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Oosters Licht t/m 17 november een tentoonstelling over de invloed van Japan op de Westerse kunst.

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het  historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

Aan de rand van de oude binnenstad bevindt zich Historische Drukkerij De Arend. Die heeft nu ook kerstkaarten in het assortiment. Eigenaar Arie Niks heeft de hand weten te leggen op twee zeer oude illustraties/clichés en daar gaat hij ook op zijn persen mee aan de slag. Een van die kaarten is ook geschikt om zelf verder in te kleuren. Er wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier, namelijk Biotop.

In Galerie De Keizershut, gevestigd in een voormalige apotheek, is momenteel een effectief medicijn voor blijdschap te vinden. De protagonisten in het vrolijke werk van Theo Broeren zijn omringd door goede wijnen, champagne en kleurrijk voedsel. De Bourgondiër uit Brabant koos voor Doesburg als eerste Nederlandse plek om te exposeren. Vanaf 1 november presenteert de galerie ook ander werk waarbil de nadruk ligt op Aziatische – en Britse Kunst in de breedste zin van het woord

Naast werk van Helmi de Vaan en glas objecten van Ellen Schut is in tot 1 december in Galerie Grietje werk te zien van Wilhelmina Zoutewelle (Wassenaar, 1958). Zij drukt ideeën en ervaringen uit in papier. Het zijn meestal driedimensionale objecten.

Atelier de Timmi organiseert tijdens de culturele zondag wederom een informatiebijeenkomst rond 13.00 uur. In het atelier wordt volop gewerkt en geëxperimenteerd met diverse materialen die kunnen worden gebruikt in de beeldende kunst. Op de achtergrond ontvangen studenten lesbrieven waarin wordt uitgelegd hoe je een kunstwerk kunt opbouwen. Vanwege de flinke belangstelling is er een dagdeel toegevoegd. Vanaf 22 november kan ook op de vrijdagochtend worden gewerkt.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 1 september eventueel gesloten zijn. 

Tot ziens!

                    
De keizershut           Galerie Grietje            Drukkerij de Arend              Numero9