Programma zondag 3 juli 2016

Meer dan 30 deelnemers hebben hun galeries, ateliers, podia en werkplaatsen open en elke bezoeker kan er gratis een bezoek brengen. De folder met platte grond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.

Museum ‘De Roode Tooren’: DOESBURG EN DE STOOMTRAM, 1881-1957
De expositie ‘Doesburg en de stoomtram, 1881-1957’ geeft een beeld van een van de eerste stoomtramlijnen in ons land. De goederentramlijn Doesburg-Doetinchem is zelfs de lijn die in ons land het langste in exploitatie is gebleven. De aanleg van de tramverbinding zorgde voor ontsluiting van de Achterhoek en mag in die tijd zeker grens-verleggend worden genoemd. Zelfs de schipbrug over de IJssel bij Doesburg kon door de tram worden bereden. Personen- en goederenvervoer zorgden er mede voor dat de regio werd ontsloten.

De expositie geeft een beeld van diverse facetten van de stoomtram in Doesburg: eerste aanleg, de perikelen in de gemeenteraad, het reizigers- en goederenvervoer, de bekende schipbrug als ‘obstakel’, de diverse ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het afscheid in 1957. Voorts zijn er diverse objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem, modellen op schaal en oude filmbeelden te zien.

Historische Boekdrukkerij ‘De Arend’
Deze culturele zondag gaat gewerkt worden aan een nieuw gedicht in de serie van de vier seizoenen. Het gedicht over de zomer is inmiddels gereed. Ook de winter en lente zijn uiteraard voltooid. De oplage is gering en het verheugt eigenaar Arie Niks bijzonder, dat reeds een aantal exemplaren in serie naar belangstellenden uit het gehele land zijn gegaan. De gedichten worden in twee kleuren gedrukt met zowel antieke houten letters als oude loden letters. Door de grootte van het druksel wordt er gewerkt met de proefpers van een voormalig krantenbedrijf ut Almelo. Deze pers stamt uit 1900. In dit kleine museum zijn ook vele gereedschappen uit de boekdrukperiode te bekijken. Men vertelt over het gebruik er van en daarbij komt de geschiedenis van deze historische Culturele Zondag Doesburg boekdrukkunst aan de orde. Ook de aansluiting daarvan op ons huidige computertijdperk is een onderwerp. Voor de liefhebbers zijn er bijzondere druksels te verkrijgen. Uiteraard is er nog een pers in vol bedrijf. De typemachine staat klaar voor kinderhandjes. Ook de fraaie bloementuin op de oude stadswal van de Hanzestad bij de historische drukkerij is op deze zondag tussen 12 – 17 uur gratis te bezoeken.

Atelier ‘De Benedentuin’
Nieuw in de culturele route het atelier de “benedentuin” van Rob Verhoef met modern realistisch werk van landschappen tot industriële gebouwen. Nahuyssingel 34 Doesburg.

Galerie ‘de Veerpoort’
De galerie organiseert van 10.45 – 11.45 een wandeling over de Lage Linie. Via website even aanmelden en deelname is gratis. Daarna wordt soep geserveerd voor € 2,50.  In de middag is de galerie geopend en worden aantal nieuwe Aboriginal schilderijen tentoongesteld.  Tevens kunt u deze dag uitgebreide informatie inwinnen over het schilderweekend van 2 t/m 5 september 2016

Wegens vakantie gesloten:

– Galerie Numero Negen
– Lalique Museum
– Podium Acanthus
– Op ’t Trepken
– Gasthuiskerk
– Fotovereniging FODO start 4 september weer met exposeren bij het Stadsbierhuis ’De Waag’.

De overige, meer dan 25 galerieën en ateliers, zijn wel gewoon open en heten u hartelijk welkom!