Programma zondag 1 mei 2022

Een museum met twee nieuwe exposities, demonstraties van kunstenaars, diverse workshops, een blik op een oud vestingwerk, expressief werk van een kunstenaarsechtpaar. Er is weer van alles te zien en te beleven tijdens de Culturele Zondag Doesburg op
1 mei a.s. De historische binnenstad is van 12.00 uur tot 17.00 uur het decor voor de route langs meer dan 20 culturele adressen, zoals musea, ateliers, galerieën en winkels.

Naast de vaste opstelling zijn er tot en met 12 juni a.s. twee exposities in museum De Roode Tooren. De eerste heeft als titel: ‘1572: De geboorte van Nederland een zware bevalling voor de Achterhoek, de tweede is gewijd aan ‘Israhel van Meckenem.

Het jaar 1572 is het begin van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog(1568-1648). Het was een heftige strijd: oorlog en deels ook burgeroorlog. Elke stad in de Nederlanden speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn eigen herinneringen. Sommigen bleven de landsheer, koning Filips II van Spanje, trouw. Anderen namen deel aan een opstand onder leiding van Willem van Oranje. Uit eigen beweging of noodgedwongen.

 Nu, 450 jaar later, zijn diverse Nederlandse gemeenten lid van het Samenwerkingsverband 1572. Zowel plaatsen die deelnamen aan de Opstand als plaatsen die dat niet, of pas later, deden. Vanaf 2022 wordt gezamenlijk aan de gebeurtenissen en thema’s uit 1572 breed aandacht besteed.

Israhel van Meckenem, ook bekend als Israhel van Mackenem de Jongere, was een Duitse graficus en goudsmid, mogelijk van Nederlandse afkomst. In de tweede helft van de 15e eeuw heeft Van Meckenem enkele Nederlandse Hanzesteden bezocht waaronder waarschijnlijk Doesburg en Zutphen. Hij was de meest productieve graveur van de vijftiende eeuw en een belangrijk figuur in de vroege geschiedenis van oude meesterprenten. In totaal produceerde hij meer dan 620 gravures, meestal kopieën van andere prenten, onder meer van Albrecht Dürer.       

In het Kunstlab demonstreren diverse kunstenaars  hoe ze met verschillende materialen tot een creatie komen. Een workshop over Art Quilten, een textiele werkvorm, wordt verzorgd door Jeanette Evers.  Mieke Wijnakker geeft uitleg over het zelf maken van stempels. In het derde vertrek van het Kunstlab is de Papiermakerij Diesburg gevestigd. Hier laat Ewald Weyers zien hoe hij immaterieel erfgoed beschermt en papier maakt van verschillende vezels. Zo maakte hij ooit papierpulp van linnen met snoeisel van druivenstruiken bij een workshop op een wijnproeverij. Bezoekers mogen het papierscheppen zelf ervaren.  Verder is de winkel open en zijn ook de exposities van de maand mei te bezichtigen.

 In Galerie Natalini kan er een workshop botanisch blauwdrukken gevolgd worden. De workshop duurt een uur en begint om 13.00 en 15.00 uur. Deelnemers maken onder professionele begeleiding kennis met cyanotypie, een oud fotografisch proces. Mee naar huis gaan twee cyanotypes van postkaart formaat. Opgeven en meer informatie via www.cyaan.studio

Galerie Grietje toont werk van Betty van Rossem, onder het motto: ‘zien is meer dan kijken’.
Kleurrijk, dynamisch en expressief, zo is het werk van Ad van den Brink en Marga Bles het beste te omschrijven. Schilderijen en beelden van het kunstenaarspaar zijn niet alleen te bewonderen in hun galerie Doesburg aan de Gildehof, maar tijdelijk ook in museum De Casteelse Poort in Wageningen.

 Aan de Nahuyssingel  is het kleine atelier “de Benedentuin” te vinden. Rob Verhoef maakt daar moderne schilderijen van stadsgezichten en industriële onderwerpen. Veelal van Doesburg, van grote schilderijen tot kleine paneeltjes. In de maak is een zeer kleurrijk schilderij van de Rotra. Vanuit de achtertuin heeft de bezoeker een mooi uitzicht op de oude vestinggracht van Doesburg. Met behulp van een oude kaart geeft dat een beeld van de in 1673 vernielde vestingwerken.

Vlak in de buurt bevindt zich Atelier aan het Putpad van Anne van der Meiden, waar dit keer zeegezichten centraal staan.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 1 mei gesloten zijn.