Culturele Zondag ook in augustus

Het is vakantietijd maar de maandelijkse route langs culturele adressen in de historisch binnenstad van Doesburg gaat gewoon door. Op zondag 6 augustus openen musea,  galerieën en kunstgerelateerde locaties traditiegetrouw hun deuren. Bezoekers van de Culturele Zondag zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Lalique

lalique museumIn Museum Lalique zijn twee exposities tegelijk te bewonderen. Na een langdurige restauratie is sinds kort de ridderzaal op de begane grond van De Commanderij geschikt  voor de eerste expositie. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal.  Door zijn achtergrond als juwelier kon René Lalique  als geen ander spelen met kleuren. Hij had een fijnzinnig gevoel voor licht en de inval daarvan op zijn glaskunst.

Op de oude locatie is de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

Arsenaal

Een bijzonder adres op de route is het Arsenaal, een enorm middeleeuws bouwwerk. Ooit een bijgebouw van een kloostercomplex, bewoond door nonnen. Driehonderd jaar later, in der 18e eeuw, kreeg het de functie van wapenopslag. Na een ingrijpende restauratie ontstond er in 2014 op de begane grond onder meer een sfeervolle horecagelegenheid. Tijdens de Culturele Zondag starten vanaf het terras historische rondleidingen door het hele gebouw onder leiding van een gids.

Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum

In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum. Dat toont de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland, in het bijzonder die van de Gelderse Tramwegen in de Achterhoek.
Het museum beschikt ook over een grote collectie speelgoed dat op een verrassende wijze wordt gepresenteerd.kunstlab doesburg

Kunstlab

Het expoteam van het Kunstlab laat in augustus zien wat ze zelf in haar mars heeft. De zes leden tonen samen een verscheidenheid aan werk: zilveren sieraden, vilten vogeltjes, kleine beeldhouwwerken, fotografische kunst en schilderijen in diverse stijlen.

De Arend

Historische Boekdrukkerij De Arend is gevestigd aan de rand van het centrum van Doesburg op een oude verdedigingswal. Er is een prachtige tuin ontstaan aan de zijkant en achter de drukkerij. Bezoekers zijn welkom in de tuin maar natuurlijk ook in de werkplaats De Arend. U kunt hier zien hoe de oude ambachten van letterzetten en boekdrukken in lang vervlogen tijden in zijn werk gingen.

Atelier aan het Putpad

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Alle locaties zijn gratis toegankelijk, op het Musée Lalique en het Speelgoedmuseum na, waar wel de Museumjaarkaart geldig is.  De locaties zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV Doesburg.  

Deze adressen zijn gesloten

Vanwege vakantie zijn de volgende adressen deze zondag niet geopend: Kunstkamer Lindewal, Galerie Op het Trepken, Glasatelier Jevaba, Papiermakerij Doesburg, Galerie Numero 9, en de studenten van het conservatorium Artez Zwolle hebben in juli en augustus vakantie. Dat betekent ook dat Podium Doesburg in deze maanden geen concerten organiseert tijdens de Culturele Zondag.