Programma zondag 7 mei 2023

Culturele Zondag en het Hanzejaar

In 2023 viert Doesburg samen met acht andere Hanzesteden in het oosten van Nederland het Hanzejaar. De komende maanden zal ook de Culturele Zondag hier aandacht aan besteden. Al op  zondag 7 mei zullen enkele adressen op deze culturele route in het teken staan van dit bijzondere jaar.  Bezoekers van de Culturele Zondag zijn welkom van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Keramiek Atelier Phoenix viert de start van het Hanzejaar op een bijzonder feestelijke wijze. Behalve een expositie in het atelier is tijdens deze Culturele Zondag ook het woonhuis ingericht als tentoonstellingsruimte. Naast de collectie keramisch werk van Gerda Drenth zijn er beelden opgesteld van de in Doetinchem wonende keramiste Ruth van der Kraan. Haar fantasievol en veelzijdig keramisch werk vormt een interessante aanvulling op de collectie. Behalve als expositieruimte doet de woonkamer ook dienst als concertzaaltje. Op ieder heel uur zullen Jan Baggerman (traverso) en Matthé Ackerman (spinet) een kort concertje geven waarin zij muziek uit de Hanze-tijd ten gehore brengen.

In Historische Boekdrukkerij De Arend  zullen Arie Niks en Ina Timmer in Hanzekledij de rondleidingen verzorgen. Teven wordt er gedrukt met zeer Oud Hollandse loden letters. Hiervoor  is een oud gedicht gevonden met een wijsheid die ook nu nog steeds van toepassing is. Natuurlijk vindt het drukken plaats op handgeschept papier net zoals in de Hanzetijd.

Dat handgeschept papier kan ook afkomstig zijn van Papiermakerij Doesburg waar Ewald Weijers het van lompen heeft vervaardigd.  Bezoekers kunnen ook zo´n mooi handgeschept papier maken en dit bij De Arend laten bedrukken. Zo komen twee mooie ambachten en immateriële erfgoederen bij elkaar.

In het Kunstlab exposeert pentekenaar Gerard Kuit. Zijn  fascinatie voor pentekenen dateert van het moment dat hij van zijn oma de albums van Jac.P. Thijsse kreeg. Vooral de sfeer in oude steden en dorpen boeit hem. Zo heeft hij getekend in Bronckhorst, Zutphen, Deventer en natuurlijk ook in Doesburg, zoals te zien is op deze expositie. Gerard gebruikt zelf gemaakte foto’s als basismateriaal, maakt daarvan een potloodschets op de gewenste grootte en vult die verder in met kroontjespen en Oost-Indische inkt.

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg twee klassieke concerten, die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ University of the Arts in Zwolle. De musici zijn gevorderde talenten van de afdeling klassieke muziek van ArtEZ. De concerten duren 30 tot 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur.

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV.  Daar is ook bekend welke deelnemers op 7 mei gesloten zijn.  

Gesloten:
– Galerie & BB “de Veerpoort” – Veerpoortdijk 5 – wegens verbouwing gesloten.
   Culturele Zondag op 4 juni wordt er een Lezing over de Hanze gegeven en is er ” open huis “
– Galerie op het Trepken – Heerenstraat 16
– Het Bovenhuys – Kerkstraat 1