Programma zondag 4 juli 2021

Musea, galerieën,werkplaatsen en winkels openen hun deuren. Liefhebbers van kunst en cultuur komen eindelijk weer aan hun trekken tijdens de Culture Zondag in Doesburg op zondag 4 juli. Uiteraard worden de nog geldende coronaregels in acht genomen. De route langs culturele adressen in de historische binnenstad is gevarieerd en verrassend.

Een kleine greep uit het aanbod voor deze dag:

Het Arsenaal 1309
Hier komt het imponerende werk van de plaatselijke kunstenaar Donnie Gerhardus goed tot zijn recht.  Op de prachtige hoge muren van het monumentale grand café Het Arsenaal. Hij noemt zich met een knipoog allroundschilder. Dat blijkt wel uit de variatie die de expositie kenmerkt. Om te beginnen hangt er “Het Kanon”, een reusachtig bloemenschilderij uit de jaren negentig. Het is vele kilo’s zwaar door de gebruikte techniek: olieverf met siliconenkit. Prominent aanwezig is ook het “staatsieportret”van de Kaus, een markante Doesburger die veel verhalen losmaakt. Op Koninginnedag 1998 hing er bij het bezoek van de majesteit een groot spandoek met de tekst “Doesburg zonder de Kaus is als Beatrix zonder Claus”.

Galerie Grietje presenteert tot en met augustus werk rond het thema “Ritme -Rust-Regelmaat”. Naast ruimtelijke en tweedimensionale creaties van Helmi de Vaan  en glascollages van Ellen Schut is er kunstbloemsierkunst van Jannie Beltman te zien.

In de tuin bij Keramiek Atelier Phoenix is het feest. Hofdames, vogelschalen, slakken, mollen en paddenstoelen staan klaar om aan uw tuin, balkon of terras een vrolijke en fleurige toets toe te voegen.

Kunstlab
In de maanden juli en augustus is er onder de titel IJssel Biënnale een kunstroute te volgen langs plaatsen aan deze mooie rivier. Het thema  van deze expositie is “Tij, Tijd en Tiidelijkheid”. Op de culturele zondag is te zien hoe het Kunstlab in de Ooipoortstraat hierop inhaakt

Historische Boekdrukkerij De Arend
Hier krijgen bezoekers uitleg over de geschiedenis van het drukken dat uitsluitend plaatsvindt met oud boekdrukkersmateriaal. Kinderen mogen samen met eigenaar Arie Niks hun naam in loden letters op een onderzettertje bedrukken.

Streekmuseum De Roode Tooren
Wat de Duitse bezetting voor Doesburg en zijn inwoners heeft betekend, wordt duidelijk in de bijzondere expositie die Streekmuseum De Roode Tooren aan deze periode heeft gewijd. Dat gebeurt aan de hand van een aantal thema’s, zoals mobilisatie, bezetting, verzet en verraad en uiteraard de bevrijding op 16 april 1945.

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is vanaf 4 juli de tentoonstelling “De Stijl, Theo van Doesburg en tijdgenoten” te zien. Het doel is Nederlandse kunstenaars uit die tijd met elkaar te vergelijken en de invloed op buitenlandse kunst te tonen. Reservering wordt aanbevolen.

NIEUW
Blij zijn we met de toetreding van “Edelsmederij Tobias” aan de Kerkstraat 14 – (www.edelsmederijtobias.nl)
Handgesmede sieraden met een eigen verhaal. Alle sieraden zijn met de hand gemaakt in Doesburg. Achter de winkel smeden zij in een open atelier met veel liefde en vakmanschap persoonlijke, unieke sieraden. 

Nog niet geopend deze zondag: Podium Acanthus – Koepoortstraat

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij alle deelnemers en bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 4 juli gesloten zijn.