Programma zondag 5 september 2021

Veel nieuws bij de Culturele Zondag Doesburg

Al meer dan 30 jaar staat Doesburg iedere eerste zondag van de maand tussen 12.00 uur en 17.00 uur in het teken van de Culturele Zondag. De route langs musea, galerieën, ateliers, podia en kunst gerelateerde zaken verleidt telkens weer veel bezoekers tot een bezoek aan deze historische Hanzestad. Op 5 september gaat het culturele seizoen van start met een aangepaste  folder die verkrijgbaar is bij de VVV. Onder de 23 adressen die op de plattegrond staan, valt veel nieuws te ontdekken.

Bij het Kunstlab in de Ooipoortstraat bijvoorbeeld. Deze inspirerende broedplaats voor creatievelingen heeft iedere maand een nieuwe expositie met een wisselend thema. Sinds kort is in dit pand ook de ambachtelijke papiermakerij Doesburg gevestigd. Bezoekers kunnen kennismaken met een ambacht dat tot het immaterieel erfgoed behoort. Het papier wordt vervaardigd uit allerlei plantaardige vezels.

Een adres dat na drie jaar weer is opgenomen in de culturele route is Atelier aan het Putpad, waar het veelzijdige werk van Anne van der Meiden is te zien. Ze schildert landschappen die neigen naar het abstracte. Er hangen intrigerende portretten van mensen, zorgvuldig opgebouwd uit vele lagen verf. Opvallend zijn verder de schilderijen en tekeningen waarop dieren zijn afgebeeld. Soms gestileerd, altijd vermakelijk of ontroerend.

Aan de Veerpoortdijk heeft zich een galerie gevestigd die vernoemd is naar de Italiaanse architect van de woningen die de oude binnenstad verbinden met de IJsselkade. In Galerie Nataline zijn cyanotypes te zien van Studio Cyaan, blauwdrukken met botanische afbeeldingen.

Een bijzondere nieuwkomer is ook Edelsmederij Tobias. Hier worden met de hand sieraden  gemaakt die als een persoonlijk statement zijn te beschouwen. Hangers, armbanden, ringen, oorbellen, ze komen alle tot stand in volledige samenspraak met de klant.

Onder de naam Cees’ kunstcollectie biedt Galerie Grietje ruimte aan een speciale verkoopexpositie. Getoond worden ruim 60 werken uit de nalatenschap van een overleden vriend. De werken zijn van de hand van verschillende kunstenaars. Een groot aantal wordt door zijn erfgenamen te koop aangeboden.

De Historische Boekdrukkerij De Arend komt telkens weer met verrassende initiatieven. Deze zondag is eigenaar Arie Niks van plan “briefjes van 5” te drukken. Hij heeft daarvoor speciaal papier gekregen. Als voorbereiding zijn al diverse drukgangen afgewerkt. Zondag kunnen bezoekers de demonstratie van de slotfase bijwonen. De Arend gebruikt uitsluitend oud boekdrukkersmateriaal. Daarbij wordt gedrukt op een eigen handdegel.

Wat de Duitse bezetting voor Doesburg en zijn inwoners heeft betekend, wordt duidelijk in de bijzondere expositie die Streekmuseum De Roode Tooren aan deze periode heeft gewijd. Dat gebeurt aan de hand van een aantal thema’s, zoals mobilisatie, bezetting, verzet en verraad en uiteraard de bevrijding.

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is de tentoonstelling “De Stijl, Theo van Doesburg en tijdgenoten” te zien. Het doel is Nederlandse kunstenaars uit die tijd met elkaar te vergelijken en de invloed op buitenlandse kunst te tonen. Reservering wordt aanbevolen.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers eventueel gesloten zijn deze zondag.

Wij heten u welkom in Doesburg !