Programma zondag 2 augustus 2020

Aangepaste Culturele Zondag in Augustus.

 Dertig jaar geleden besloot een aantal kunstenaars in Doesburg een maandelijkse culturele route langs ateliers en werkplaatsen in de historische  binnenstand te openen.  Deze terugkerende culturele zondagmiddag ontwikkelde zich tot een evenement dat steeds meer bezoekers trok die van heinde en verre afkwamen op het culturele aanbod dat almaar diverser werd. In al die jaren is het zelden voorgekomen dat een editie werd overgeslagen. De corona crisis maakte een einde aan die trotse reeks. De afgelopen maanden kon de Culturele Zondag geen doorgang vinden. Op 2 augustus vindt er een voorzichtige herstart plaats.

Meer dan de helft van de deelnemers opent de deuren, uiteraard met inachtneming van de voorgeschreven Corona-maatregelen. Dat kan betekenen dat bezoekers soms even moeten wachten voordat ze naar binnen kunnen.  Van een aantal adressen volgt hier nadere informatie.

De  Bergstraat is opnieuw geplaveid  en dat betekent dat ook Keramiek Atelier Phoenix en Lián Art & Gifts  weer te bereiken zijn . Bij Atelier Phoenix staat buiten de nieuwe collectie uitgestald: vogel drinkbakken, hofdames (plantenpotten in de vorm van dameshoofden) slakken, vogels en paddenstoelen . Maar ook binnen in de expositieruimte is veel nieuwe keramiek te zien . Bij mooi weer kunnen bezoekers even doorlopen naar de fraaie, rijkbloeiende achtertuin. Bij Lián Art & Gifts krijgt u het gevoel toch op vakantie te zijn en wel in China. Mooie en bijzondere producten, kleding en cadeaus, rechtstreeks van de makers in China.

In Galerie Grietje zijn Van Helmi de Vaan twee beelden te zien, die gemaakt zijn in het kader van 75 jaar Vrijheid. Geïnspireerd door een van die werken heeft Rob Hammink (stadsdichter gemeente Doesburg) een gedicht gemaakt.

Nieuw in de galerie zijn schilderijen van Maureen Rombach (Breda) en René van Dantzig (Amstelveen). Maureen Rombach haalt haar inspiratie uit de natuur (het Mastbos) in haar omgeving. René van Dantzig schildert structuren uit de natuur, zoals half gesmolten sneeuw en gebarsten ijsvlakten. Daarnaast is er de vaste expositie met etsen en beelden van Helmi de Vaan en glasobjecten van Ellen Schut (Zeddam).

Aan de rand van het centrum is de Historische Drukkerij De Arend gevestigd. De prachtige tuin is een bezoekje waard, maar uiteraard ook de werkplaats zelf. Men kan hier zien hoe de oude ambachten van letterzetten en boekdrukken in lang vervlogen tijden in zijn werk gingen. Men kan ook kennis nemen van de oude materialen die voor 1970 gebruikt werden. In verband met  Corona worden speciale veiligheidsmaatregelen in acht genomen.

Galerie Op het Trepken is weliswaar niet geopend maar bij mooi weer exposeert Margot Ellen eigen beelden in de tuin.

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Koninklijk Licht  een tentoonstelling van koninklijke geschenken en lichtontwerpen van Lalique..

Deze en alle andere  adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op  2 augustus gesloten zijn.

Zeker niet geopend:
Galerie numero 9 – Saskis Holthausen
Galerie Liesbeth – Liesbeth Fonkert
Atelier de Benedentuin – Rob Verhoef
De Gasthuiskerk
Podium Acanthus