Nieuws & Agenda

Uitleg

Op deze pagina kunt u altijd het laatste nieuws lezen van de activiteiten die nog aanstaande zijn en kunt u op datum teruglezen, wat het programma was van de voorgaande Culturele Zondagen in Doesburg.


Programma zondag 2 juli 2017

Culturele Zondag Doesburg ook tijdens de kermis

Op de laatste dag van de kermis openen diverse musea, galeries en ateliers in Doesburg hun deuren tijdens de traditionele Culturele Zondag.  Ze zijn zondag 2 juli te bezoeken van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Een aantal adressen zal deze dag gesloten blijven, zie onderaan dit bericht welke deelnemers dit zijn.

In  Atelier aan het Putpad is een  bijzondere serie nieuwe schilderijen van Anne van der Meiden te zien.
Het zijn vlechtwerken van doek met een mozaïek van intrigerende schilderijtjes die apart en samen de fantasie prikkelen.
Het vakjeswerk is een specialiteit die Anne al eerder met succes heeft toegepast.

De  historische Boekdrukkerij De Arend is ook open. Speciaal voor deze zomermaand start eigenaar Arie Niks met behulp van antieke houten letters met het drukken van een kleurrijk affiche. Hij laat zich daarbij inspireren door de beroemde graficus Hendrik Nico Werkman. Deze Groningse drukker is bekend geworden als lid van de kunstenaarsgroep De Ploeg. De Ploeg was werkzaam in de eerste helft van de vorige eeuw. Werkman maakte uitsluitend gebruik van de toen gangbare drukkersmaterialen van het boekdruksysteem. Talloze druksels kwamen van zijn hand. Ook Arie Niks maakt uitsluitend gebruik van boekdrukkersmateriaal. Hij heeft in de loop der tijd al diverse affiches gemaakt met o.a. gedichten. Op deze zondag is er tevens bij de drukkerij een kleine boekenmarkt.

DE IJSSEL de mooiste rivier van Nederland – 2 exposities…..

Museum de Roode Tooren, van 23 juni 2017 t/m 25 februari 2018 toont Streekmuseum De Roode Tooren onder bovenstaande titel een boeiende expositie over de IJssel. Uiteraard zal de nadruk
liggen op Doesburg en haar directe omgeving. De tentoonstelling geeft middels diverse thema’s interessante informatie over de rivier. Er wordt aandacht besteed aan het ontstaan en de geschiedenis van de huidige rivier onder meer door historische kaarten uit de 16e tot de 18e eeuw. Ook komen de diverse overstromingen aan bod en het belang van de rivier als handelsroute, met name in de  Hanzetijd. Andere aspecten die belicht worden zijn de scheepvaart, de visserij, de IJssel als strijdtoneel en  oeververbindingen als bruggen en veren met speciale aandacht voor de laatste schipbrug van Nederland bij Doesburg. Vele eeuwen is de rivier een inspiratiebron geweest voor schilders en schrijvers. Ook de vogels in de uiterwaarden  men aan bod met o.a. aandacht voor de natuur en ganzenopvang in de Fraterwaard. De bezoekers kunnen genieten van indrukwekkende filmbeelden van de rivier vanuit de lucht.  De expositie is gratis toegankelijk en geopend van dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur en op zaterdag en  zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres van De Roode Tooren is Roggestraat 9-11-13 te Doesburg.

De Raadskelder – galerie in de kelder van het Gemeentehuis

De expositie “DE OVERKANT”  met werk van de Doesburgse kunstenares  Marijke Schellekens.

De IJssel en de Overkant van de IJssel zijn het hoofdthema van de objecten  die Marijke Schellekens maakte voor de expositie in de Raadskelder en die voor een groot deel samenvalt met de eerste editie van de IJSSELBIENNALE.

Dit grote internationale kunstevenement zet de IJSSEL – van Doesburg tot Zwolle/Kampen – voor binnen- en buitenlands publiek,  in de schijnwerpers. Stichting De Raadskelder en Marijke Schellekens worden in de brochure en op de website van de IJsselbiënnale vermeld. Haar werk waarin de IJssel een hoofdrol speelt, is te zien in De Raadskelder en buiten naast de ingang van De Raadskelder, Philippus Gastelaarsstraat  2 te Doesburg. De expositie loopt van 28 mei 2017 t/m 9 juli 2017,  op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

##

Een folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg en al de deelnemers, is gratis te verkrijgen bij de VVV.

De volgende adressen zijn op 2 juli  gesloten:

De Gasthuiskerk – Paardenmarkt
Podium Acanthus – Koepoortstraat
Lalique Museum – Gasthuisstraat
Atelier Saskia ter Welle – Gasthuisstraat
Lián Art and gifts – Bergstraat
Keramiek atelier Phoenix – Bergstraat
Galerie Numero negen – Bergstraat
Galerie op ´t Trepke – Heerenstraat
Zilverschoon – Kerkstraat
Het Bovenhuys – Kerkstraat
Atelier Saskia ter Welle – Gasthuisstraat

Uiteraard zijn zij allen weer geopend tijdens de Culturele Zondag in Augustus.

Wij wensen u een fijne zomer en veel plezier tijdens de Culturele Zondagen in Doesburg.