Programma-Nieuws

9 en 16 december: schilderijen van Rob Verhoef in de verkoop

De eind juli overleden Doesburger Rob Verhoef liet meer dan vijftig kleurrijke schilderijen na, die op 9 en 16 december in de verkoop komen.

Rob heeft zich op allerlei manieren actief ingezet voor Doesburg: in de Monumentenvereniging, voor Culturele zondag, bij het Kunstlab en als vrijwilliger bij het Lalique museum. Maar zijn grootste passie waren De Linies, het grootste rijksmonument van Doesburg, de in 1701 door Menno van Coehoorn aangelegde vestingwerken. Hij stimuleerde het zichtbaar en begaanbaar maken van de Hoge Linie en begeleidde de afgelopen jaren tientallen rondleidingen.

Rob was ook een verdienstelijk amateurschilder en zat graag in zijn knusse atelier te schilderen; bijna altijd met olieverf, soms klein, soms groot, altijd kleurrijk, realistisch en figuratief. Vaak Doesburgse huizen, straten of taferelen, maar ook de IJssel, landschappen of stillevens.

Atelier-de-benedentuinDe ruim vijftig schilderijen die hij heeft nagelaten worden door zijn weduwe, Els Verhoef, aangeboden om te verkopen waarbij de opbrengst geheel via de Vereniging Stad en Ambt Doesborgh zal worden aangewend voor het door Rob gewenste doel ‘Het verhaal van de Linies doorgeven’.

Op zaterdagen 9 en 16 december zullen de schilderijen tussen 10 en 17 uur te zien en te koop zijn tegen zeer schappelijke prijzen in het pand aan de Meipoortstraat 7 in Doesburg (voorheen Leff). Die winkel is geheel belangeloos ter beschikking gesteld door Roelien van Limbeek , die daar vanaf 2 januari a.s. haar winkel ‘Spiritueel tussen hemel en aarde’ naartoe zal verplaatsen.

Culturele Zondag in feestmaand december

Op zondag 3 december is het tussen 12.00 uur en 17.00 uur weer Culturele Zondag in Doesburg. De historische binnenstad is dan het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en ateliers.

Nieuwjaarskaarten

Aan de rand van het oude centrum bevindt zich de Historisch Boekdrukkerij De Arend. Hier zijn bijzondere Nieuwjaarskaarten verkrijgbaar. Arie Niks heeft de hand weten te leggen op twee zeer oude illustraties/clichés en daar gaat hij op zijn persen mee aan de slag. Het ene cliché toont beren, die aan het sneeuwballen gooien zijn. Het ander illustreert het schoonrijden op de schaats.

Een van die kaarten is ook geschikt om zelf met kinderen verder in te kleuren. Er wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier, namelijk Biotop. Aanstaande zondag laat Arie Niks ook zien hoe er vroeger in een drukkerij werd gewerkt met een kleine degelpers en loden letters.

Handgeschepte kerstkaarten

Papiermakerij Doesburg staat in het teken van het naderende Kerstfeest. Er worden handgeschepte kerstkaarten gemaakt. Uit afgedankte lompen ontstaat groen en rood papier. Of ronde vormen en figuren die als basis kunnen dienen voor het vervaardigen van kerstballen. De bezoekers mogen ook zelf een gratis een velletje papier komen scheppen en er is handgeschept papier te koop.

Bronzen beelden

In Het Bovenhuys exposeert Yvon van Wordragen haar bronzen beelden en schilderijen met als thema “de vrouw in een abstracte omgeving”. Verder zijn er wisselende exposities van andere kunstenaars. De kunstwerken komen goed tot hun recht in de huiselijke sfeer van Het Bovenhuys met ambachtelijk vervaardigde meubels en exclusieve verlichting.

Glaskunst

De toepassing van verschillende glastechnieken is de specialiteit van Glasatelier Jevaba. Daarnaast presenteert men glaskunst van kunstenaars uit de hele wereld. Ook is er gereedschap en glas te vinden voor hobbyisten en kunstenaars.

Rondleidingen en carillon Martinikerk

De imposante Martinikerk is geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn dan doorlopend rondleidingen. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur bespeelt stadsbeiaardier Frans Haagen live het carillon.

Lalique Museum

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ´Koninkrijk van Kleuren´. De andere tentoonstelling ´Mucha en tijdgenoten`is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Richterambt Doesborgh

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

.

Culturele Zondag 5 november

Op zondag 5 november is het tussen 12.00 uur en 17.00 uur weer Culturele Zondag in Doesburg. De historische binnenstad is dan het sfeervolle decor van een route langs podia, musea, galerieën en kamers in de historische binnenstad.

Lalique Museum

(foto: Linda Roelfsema)

Op de begane grond van het prachtig gerestaureerde riddergebouw De Commanderij uit 1286 toont het Lalique Museum de expositie ‘Koninkrijk van Kleuren’. De andere tentoonstelling ‘Mucha en tijdgenoten’ is te zien in de twee andere monumentale panden aan de Gasthuisstraat.

Podium Doesburg

Podium Doesburg heeft deze zondag in de Gasthuiskerk twee optredens, te weten om 12.00 uur de welbekende Blue River Jazzband en om 14.30 uur een exclusieve Try out van Fee Aaij Qwartet. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

Galerie Numero Negen

Galerie Numero Negen exposeert schilderijen en keramiek van Saskia Holthuizen. Haar olieverfschilderijen vallen op door de felle kleuren. Op haar keramische objecten zijn kleine voorstellingen geschilderd met acrylverf.

Galerie Aan het Putpad

In Galerie Aan het Putpad is naast de bestaande collectie nieuw werk te zien van Anne van der Meiden. De afgelopen maanden heeft zij met houtskool tien portretten gemaakt, alle op groot formaat.

Kunstlab

Vanaf 2 november zijn in De Opkamer van het Kunstlab zelf gemaakte Sinterklaas- en kerstcadeaus te koop. Herma Kraan brandt teksten op speciaal uitgezocht drijfhout en maakt zo kleinkunstige, betaalbare cadeautjes met een knipoog.

Streekmuseum De Roode Tooren

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route.

VVV

Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 5 november gesloten zijn.

Culturele Zondag 1 oktober

Culturele Zondag Doesburg Het is al decennialang een bekend tafereel op de eerste zondag van de maand. Liefhebbers van heinde en verre die in de historische binnenstad van Doesburg drentelen van het ene culturele adres naar het andere. Vaak met een folder met plattegrond in de hand, gratis verkregen bij de VVV. Ook op 1 oktober kunnen ze weer genieten van een rijk geschakeerd aanbod van musea, galerieën en andere kunst gerelateerde bestemmingen.

2 concerten

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg in de Gasthuiskerk twee klassieke concerten die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ in Zwolle. De concerten duren circa 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Historische boekdrukkerij

In de Historische Boekdrukkerij De Arend kan men een bijzonder aantal lettertypes bekijken. Eigenaar Arie Niks zal dan met loden letters een tekst zetten en vervolgens drukken. In deze unieke drukkerij staan momenteel circa 250 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo’n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Arie is trots op zijn letterbezit. “Er zijn vele bekend namen bij,zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn. Daar druk ik zondag ook mee.”

Papierscheppen

Vroeger waren het vaak de papiermolens en papierscheppers die een eigen watermerk in het papier hadden waaruit maker en jaartal jaartal afgeleid konden worden. Deze culturele zondag staat Papiermakerij Doesburg in het teken van deze watermerken en wordt er ook papier geschept met watermerken. Ewald Weijers vertelt er graag over. Natuurlijk kunnen bezoekers ook zelf papier scheppen of handgeschept papier kopen.

Museum Lalique

Op de begane grond van de prachtig gerestaureerde Commanderij presenteert Museum Lalique twee exposties. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal Daarnaast is er inmiddels ook de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond.

Streekmuseum De Roode Tooren

In Streekmuseum De Roode Tooren kan men zich verdiepen in de geschiedenis van het Richterambt Doesborgh. Daarnaast is er in de Theo Colenbrander Salon een permanente expositie van keramiek en wandtapijten, gemaakte door de kunstenaar die in 1841 in Doesburg werd geboren. Sinds kort is er ook een tentoonstelling waarin het werk van rasechte Doesburger Mart Banda centraal staat. Het zijn persoonlijke en verfijnde pentekeningen, waarvan een deel te koop is.

Folder bij VVV

Verrassende beeldende kunst is ook te ontdekken in diverse ateliers en galerieën die al jarenlang deel uitmaken van de culturele route. Alle adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 1 oktober gesloten zijn. 

Start cultureel seizoen

September is traditioneel de maand waarin het culturele seizoen wordt geopend. Dat blijkt ook uit het gevarieerde programma van de Culturele Zondag die op 3 september plaatsvindt. Bezoekers van deze route langs culturele adressen in de historische binnenstad zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

2 klassieke concerten

In de Gasthuiskerk organiseert Podium Doesburg in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ twee klassieke concerten. De optredens duren ca. 45 minuten en starten om 13.30 uur en 15.00 uur. De toegang is gratis.

Papierscheppen

Bron: Doesburg TV

Meester papierschepper Ewald Weijers haakt in op het thema vlas dat ook bij de komende Monumentendag centraal staat. In het Kunstlab gebruikt hij vlas voor het scheppen van papier. Bezoekers kunnen ook zelf ervaren hoe het is om te werken met gemalen vlasvezels. Bekijk ook de video over papierscheppen.

Survivalgids

In Kunstkamer Lindewal is het werk te zien van illustrator Lizan Vermeulen, net afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ze maakte de survivalgids “Nuttige Tips en Wenken bij Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag”. Lizan over haar werk: “Veel dingen in de wereld zitten mij dwars en door middel van mijn werk kan ik daar kritiek op geven. Hierbij combineer ik taal, beeld en humor.”

Nieuwe ruimte Lalique

Museum Lalique is uitgebreid. Na een langdurige restauratie is sinds kort de ridderzaal op de begane grond van De Commanderij geschikt voor de eerste expositie. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal.

Op de oude locaties is de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze
gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

Arsenaal

Een bijzonder adres op de route is het Arsenaal, een enorm middeleeuws bouwwerk. Ooit een bijgebouw van een kloostercomplex, bewoond door nonnen. Driehonderd jaar later, in der 18e eeuw, kreeg het de functie van wapenopslag. Na een ingrijpende restauratie ontstond er in 2014 op de begane grond onder meer een sfeervolle horecagelegenheid. Tijdens de Culturele Zondag start om 16.00 uur vanaf het terras een historische rondleiding door het hele gebouw onder leiding van een gids.

Gelderse Tramwegen

Het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum bevindt zich in het Gildehofje. Het toont de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland, in het bijzonder die van de Gelderse Tramwegen in de Achterhoek. Het museum beschikt ook over een grote collectie speelgoed dat op een verrassende wijze wordt gepresenteerd.

Atelier aan het Putpad

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 september gesloten zijn.

Gesloten

Lián Art & Gifts is wegens omstandigheden niet open op zondag 3 september.In memoriam Rob Verhoef

Op maandag 31 juli is op 73 jarige leeftijd Rob Verhoef overleden. Hij was gedurende een groot aantal jaren deelnemer van de Culturele Zondag. De bezoekers konden zijn werk bewonderen in zijn atelier “De Benedentuin” aan de Burg. Nahuyssingel. Zijn schilderijen waren constructief en kleurrijk. De onderwerpen vond hij vaak in gebouwen uit onze stad, waarbij zijn interesse voor historie duidelijk naar voren kwam.

Wij hebben hem leren kennen als een betrokken bestuurslid van onze vereniging, waarvan hij een aantal jaren voorzitter was. Rob hield van resultaatgerichte besluiten en niet van langdurige vergaderingen. Hij was een vaste bezoeker van onze bijeenkomsten na de Culturele Zondag. Belangstellend vroeg hij dan hoe het de leden die zondag was vergaan.

Wij zullen Rob Verhoef blijven herinneren als een aimabele man met veel liefde voor onze vereniging. Els wensen we alle sterkte toe.

Namens het bestuur,
Arie Niks, voorzitter.

Culturele Zondag ook in augustus

Het is vakantietijd maar de maandelijkse route langs culturele adressen in de historisch binnenstad van Doesburg gaat gewoon door. Op zondag 6 augustus openen musea,  galerieën en kunstgerelateerde locaties traditiegetrouw hun deuren. Bezoekers van de Culturele Zondag zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Lalique

lalique museumIn Museum Lalique zijn twee exposities tegelijk te bewonderen. Na een langdurige restauratie is sinds kort de ridderzaal op de begane grond van De Commanderij geschikt  voor de eerste expositie. Onder de naam Koninkrijk van Kleuren staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal.  Door zijn achtergrond als juwelier kon René Lalique  als geen ander spelen met kleuren. Hij had een fijnzinnig gevoel voor licht en de inval daarvan op zijn glaskunst.

Op de oude locatie is de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

Arsenaal

Een bijzonder adres op de route is het Arsenaal, een enorm middeleeuws bouwwerk. Ooit een bijgebouw van een kloostercomplex, bewoond door nonnen. Driehonderd jaar later, in der 18e eeuw, kreeg het de functie van wapenopslag. Na een ingrijpende restauratie ontstond er in 2014 op de begane grond onder meer een sfeervolle horecagelegenheid. Tijdens de Culturele Zondag starten vanaf het terras historische rondleidingen door het hele gebouw onder leiding van een gids.

Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum

In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum. Dat toont de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland, in het bijzonder die van de Gelderse Tramwegen in de Achterhoek.
Het museum beschikt ook over een grote collectie speelgoed dat op een verrassende wijze wordt gepresenteerd.kunstlab doesburg

Kunstlab

Het expoteam van het Kunstlab laat in augustus zien wat ze zelf in haar mars heeft. De zes leden tonen samen een verscheidenheid aan werk: zilveren sieraden, vilten vogeltjes, kleine beeldhouwwerken, fotografische kunst en schilderijen in diverse stijlen.

De Arend

Historische Boekdrukkerij De Arend is gevestigd aan de rand van het centrum van Doesburg op een oude verdedigingswal. Er is een prachtige tuin ontstaan aan de zijkant en achter de drukkerij. Bezoekers zijn welkom in de tuin maar natuurlijk ook in de werkplaats De Arend. U kunt hier zien hoe de oude ambachten van letterzetten en boekdrukken in lang vervlogen tijden in zijn werk gingen.

Atelier aan het Putpad

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Alle locaties zijn gratis toegankelijk, op het Musée Lalique en het Speelgoedmuseum na, waar wel de Museumjaarkaart geldig is.  De locaties zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV Doesburg.  

Deze adressen zijn gesloten

Vanwege vakantie zijn de volgende adressen deze zondag niet geopend: Kunstkamer Lindewal, Galerie Op het Trepken, Glasatelier Jevaba, Papiermakerij Doesburg, Galerie Numero 9, en de studenten van het conservatorium Artez Zwolle hebben in juli en augustus vakantie. Dat betekent ook dat Podium Doesburg in deze maanden geen concerten organiseert tijdens de Culturele Zondag. 

Programma Zondag 2 juli 2023

De eerste zondag van juli biedt de historische binnenstad van Doesburg weer het sfeervolle decor voor een route langs gevarieerde adressen, zoals musea, galerieën en kunst gerelateerde zaken. Bezoekers zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Wat is er te zien?

Kunstkamer Lindewal

In Kunstkamer De Lindewal hangen recente schilderijen die Lily Oosterwijk maakte van landgoed Velhorst en de Berkel. De bossen van het landgoed zijn ook inspiratie geweest voor de bomenportretten die te zien zijn in de Kunstkamer.

Keramiek Atelier Phoenix

Speciale aandacht verdienen ook de nieuwe bijzondere schalen die in Keramiek Atelier Phoenix getoond worden naast de vaste collectie handgemaakte keramiek.

De rijke Chinese cultuur is terug te vinden in het assortiment

 

vazen, beelden en cadeaus dat Lián Art & Gifts te bieden heeft. Alles door eigenares  Marjanne persoonlijk geselecteerd bij kunstenaars en ambachtslieden in China.

Lián Arts & Gifts

In glasatelier JEVABA kunnen bezoekers kennismaken met verschillende glastechnieken, zoals glas in lood en Tiffany. Daarnaast is er glaskunst te bewonderen van kunstenaars van over de hele wereld.

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is er nu de tentoonstelling  Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat  over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie  -zoals wij die nu kennen – nog niet bestond.

Glasatelier JEVABA

Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

Podium Doesburg: De studenten van het conservatorium Artez Zwolle hebben in juli en augustus vakantie. Dat betekent dat Podium Doesburg in deze maanden geen concerten organiseert tijdens de Culturele Zondag. 

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 2 juli gesloten zijn. 

Art Deco Doesburg en het Bovenhuys gesloten

Helaas is deze galerie niet meer geopend op de Culturele Zondag Doesburg. Mocht u een bezoek willen brengen en de mooie collectie willen bekijken dan kan dat op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. Naast deze openingsdagen zijn er mogelijkheden op afspraak. Zie website: www.artdecodoesburg.com.

Het Bovenhuys is op zondag 2 juli gesloten.

Programma Zondag 2 juli 2023

De eerste zondag van juli biedt de historische binnenstad van Doesburg weer het sfeervolle decor voor een route langs gevarieerde adressen, zoals musea, galerieën en kunst gerelateerde zaken. Bezoekers zijn welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

In de Kunstkamer De Lindewal hangen recente schilderijen die Lily Oosterwijk maakte van landgoed De Veldhorst en de Berkel. De bossen van het landgoed zijn ook inspiratie geweest voor de bomenportretten die te zien zijn in de Kunstkamer.

Speciale aandacht verdienen ook de nieuwe bijzondere schalen die in Keramiek Atelier Phoenix getoond worden naast de vaste collectie handgemaakte keramiek.

De rijke Chinese cultuur is terug te vinden in het assortiment vazen, beelden en cadeaus dat Lián Art & Gifts te bieden heeft. Alles door eigenares  Marjanne persoonlijk geselecteerd bij kunstenaars en ambachtslieden in China.

In glasatelier Jevaba kunnen bezoekers kennismaken met verschillende glastechnieken, zoals glas in lood en Tiffany. Daarnaast is er glaskunst te bewonderen van kunstenaars van over de hele wereld.

Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is er nu de tentoonstelling  Mucha & Tijdgenoten te zien. Deze gaat  over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond.  Alphonse Mucha, (1860 – 1939) de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol.

In het verlengde daarvan is een bezoek aan Galerie Art Deco Doesburg de moeite waard. Deze is gespecialiseerd in kunstobjecten van zowel de art niveau als de art deco periode. Beelden en porselein van Rozenburg bijvoorbeeld, maar ook vazen van Colenbrander en litho´s van Léger en Ossip Zadkine.

Podium Doesburg: De studenten van het conservatorium Artez Zwolle hebben in juli en augustus vakantie. Dat betekent dat Podium Doesburg in deze maanden geen concerten organiseert tijdens de Culturele Zondag. 

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV (Kloosterstraat 15). Daar is ook bekend welke deelnemers op 2 juli gesloten zijn.

Programma Zondag 4 juni 2023

In 2023 viert Doesburg samen met acht andere Hanzesteden in het oosten van Nederland het Hanzejaar. Een jaar in het teken
van het Hanze-gedachtengoed. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar en beleefbaar is.

Galerie De Veerpoort verzorgt deze zondag een lezing in het kader van het Hanze jaar. “Hanze en het Nedersaksisch” een lezing in het dialect maar ook voor de niet-dialectsprekers is het verhaal goed te volgen. Spreker is Arjan Ligtenbarg. De lezing start om 13.00 en 15.00 uur en is gratis toegankelijk, adres: Veerpoortdijk 5 in Doesburg. Aanmelden via: veerpoortdoesburg@gmail.com

Info: In het gehele gebied van de Hanze werd één taal, het Midden- of Nederduits, gesproken. Het Hoogduits kende in de Middeleeuwen nog geen officiële spelling. Deze kwam pas in opmars na de vertaling van de Bijbel in het Duits door de kerkhervormer Maarten Luther én door de uitvinding van de boekdrukkunst. Het Vlaams-Nederlands en Hoogduits werden daarna officiële talen, met een vastgelegde spelling en erkende literatuur (proza en poëzie). Het Nedersaksisch bleef echter de algemeen gangbare taal, ook nadat de Hanze minder macht kreeg en ten slotte niet meer functioneerde. Geleidelijk ontstond een uitgestrekte zone van regionale dialecten en plaatselijke varianten daarop. Inmiddels is in Noord-Duitsland en in Oost-Nederland het Nedersaksisch een erkende taal.

Eveneens is het openhuis bij Galerie en B&B “De Veerpoort”. U kunt dan vrijblijvend de onlangs gerenoveerde kamers met kunst/ambacht bewonderen.  

Muziek bij keramiek atelier Phoenix – Het Hanzejaar wordt ook op de komende Culturele Zondag gevierd bij Keramiek Atelier Phoenix. In de woonkamer van het ernaast gelegen huis geven Jan Baggerman (traverso) en Selene Baggerman (cello) korte concerten met muziek uit de Hanze-tijd. Als gast-exposante stelt Tatjana Urbanc haar keramisch werk en tevens een aantal van haar maxiaturen tentoon.

Zowel het atelier als de woonkamer zijn als expositieruimte ingericht. Bij droog weer kunt u ook een kijkje nemen in de bijbehorende romantische ommuurde stadstuin.

in galerie “Op het Trepken”  is werk te zien dat gerelateerd is aan de Hanze. De steden, de huizen, het water, beweging en reflectie.  Het kunstwerk van de maand heet “ Ode aan de IJssel” . 

Ook  bij de papiermakerij Doesburg staat alles in het teken van het Hanzejaar. Er wordt papier geschept van oude lompen die bedrukt kunnen worden bij Historische boekdrukkerij de Arend. Leuk voor de kinderen. Beide deelnemers  hebben een mooi Hanze gedicht op handgeschept papier van lompen met watermerk van c-paper gemaakt die in beperkte oplage te koop zijn.

In Historische Boekdrukkerij De Arend  zullen Arie Niks en Ina Timmer in Hanzekledij de rondleidingen verzorgen. Teven wordt er gedrukt met zeer Oud Hollandse loden letters. Hiervoor  is een oud gedicht gevonden met een wijsheid die ook nu nog steeds van toepassing is. Natuurlijk vindt het drukken plaats op handgeschept papier net zoals in de Hanzetijd.

Tijdens de Culturele Zondag zijn er bij Podium Doesburg twee klassieke concerten, die worden geprogrammeerd in samenwerking met het conservatorium van ArtEZ University of the Arts in Zwolle. De musici zijn gevorderde talenten van de afdeling klassieke muziek van ArtEZ. De concerten duren 30 tot 45 minuten en starten om 13.30 uur en om 15.00 uur.

In Atelier aan het Putpad is extra expositieruimte gecreëerd. Behalve haar woonkamer heeft Anne van der Meiden haar voormalige werkruimte in de schuur ingericht met schilderijen en tekeningen van eigen hand.

Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. (Kloosterstraat 15 – in het Arsenaal 1309). Daar is ook bekend welke deelnemers op 4 juni gesloten zijn.